Het blijft nog even spannend of skigebieden in Oostenrijk in december open gaan of niet. Op dit moment is het land in lockdown en pas op woensdag maakt de overheid bekend wat de maatregelen zijn wanneer de lockdown op 6 december  eindigt.

Afgelopen week was er veel speculatie of de skigebieden dit jaar überhaupt open zouden gaan. Italië, Frankrijk en Duitsland pleitten voor een Europees skiverbod, waarbij de skiliften in alle Europese skigebieden dicht blijven tot 15 januari 2021. Oostenrijk en een aantal andere landen willen echter zelf beslissen of ze hun skigebieden openen of niet. In Zwitserland en Finland zijn op dit moment zelfs een aantal skigebieden gewoon open.

Omdat wij ons kunnen voorstellen dat wintersporters met veel vragen zitten over of en wanneer de skigebieden open gaan deze winter, hebben we de belangrijkste feiten op een rij gezet.

Skigebieden in Oostenrijk zijn optimistisch

We beginnen met goed nieuws. De skigebieden in Oostenrijk zijn optimistisch. Zij verwachten nog voor de kerstdagen pistes en liften te kunnen openen. Ze vinden dat ze daarvoor meer dan genoeg corona voorzorgsmaatregelen getroffen hebben. Afgelopen week lieten de skigebieden merken dat ze alle vertrouwen hebben in een snelle opening. Overal in Oostenrijk produceerden sneeuwkanonnen volop kunstsneeuw.

goede voornemens wintersport
De skigebieden in Oostenrijk zijn positief.

Duitsland, Italië en Frankrijk willen ‘ski lockdown’

Ondertussen willen Duitsland, Italië en Frankrijk dat de skiliften dicht blijven tot medio januari. Dit om de uitbraak van een ‘derde golf’ te voorkomen. Het plan werd geopperd door de Italiaanse premier Conte. Die pleitte afgelopen week voor een complete ‘ski lockdown’. Alle skigebieden in Europa moeten volgens hem dicht zodat Italianen niet alsnog in de buurlanden gaan skiën.

De oproep van de Italiaanse premier Conte komt op een vreemd moment. De Italianen hebben zelf namelijk helemaal nog niet besloten of de skigebieden al dan niet open gaan. Afgelopen week hebben de skigebieden hun plannen voor komende winter gepresenteerd aan de overheid. Die moet hier nog een beslissing over nemen.

De oproep van Conte lijkt te worden gesteund door de Franse President Macron en de Duitse Bondskanselier Merkel. Ook zij zien liever dat de skigebieden voorlopig gesloten blijven.

Blijven de skigebieden dicht in december?

Skiliften in Zwitserland ‘gewoon’ open

Tegelijkertijd zijn de skigebieden in Zwitserland gewoon open. De Zwitsers hebben ook al aangegeven dat dit niet gaat veranderen. Zijn vinden dat ze goede voorzorgsmaatregelen getroffen hebben om een verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Uit een test in Zwitserland blijkt dat het coronavirus niet of nauwelijks wordt verspreid tijdens het wintersporten.

Alles hangt af van de aantallen

Inmiddels is duidelijk dat de EU hierover geen beslissing kan en mag nemen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de lidstaten zelf. De Oostenrijkse overheid heeft direct bekend gemaakt dat zij zelfstandig een beslissing zullen nemen.

Hierbij gaan zij vooral uit van het aantal nieuwe besmettingen en een zogenaamde 7-dagen gemiddelde. (Het aantal nieuwe besmettingen in 7 dagen per 100.000 inwoners). Op dit moment is deze trend in veel landen dalend, maar nog niet laag genoeg. Gunstig is wel dat de replicatiefactor inmiddels ook onder 1 ligt, waardoor het gemiddelde snel verder zal afnemen.

Woensdag meer duidelijkheid voor Oostenrijk

Komende woensdag wordt meer duidelijk. Dan staat er een persconferentie gepland waarin de Oostenrijkers hun plannen voor na de lockdown bekend zullen maken. Op dit moment zijn daar nog weinig details over bekend. Wel is duidelijk dat de opening van de scholen en de winkels voorrang hebben en dat de opening van skipistes een lagere prioriteit hebben.

Andere landen willen ook open

Oostenrijk is niet het enige land dat het liefst de pistes wil openen. Ook kleinere skilanden als Bulgarije, Finland,  Noorwegen, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden hebben aangegeven dat zij hun skigebieden zo snel mogelijk willen openen. Omdat zij voornamelijk afhankelijk zijn van binnenlandse gasten, vinden zij dat de impact daarvan op de verspreiding van het virus klein is.

skigebied radstadt - altenmarkt
Blijft het deze winter rustig op de piste?

Frankrijk: skigebieden open, skiliften dicht met kerst

De Franse overheid heeft inmiddels bekend gemaakt dat hun skiliften dit jaar niet open gaan tijdens de kerstdagen. Hoewel de details pas op 5 december bekend gemaakt worden, ziet het er naar uit dat ze in ieder geval tot na de kerstvakantie gesloten blijven.

Opvallend is dat de skigebieden wel gasten mogen ontvangen. Wintersporters kunnen dus wel naar de sneeuw afreizen om te winterwandelen, sneeuwschoenwandelen of toerskiën. Het besluit van de Franse overheid leidde tot binnenlandse protesten en onbegrip. Gasten mogen immers wel met een overvolle trein of bus naar de skigebieden afreizen, maar daar niet in een stoeltjeslift zitten.

Gelukkig niet voor de hele winter

Het blijft speculeren wat er de komende weken precies gaat gebeuren. Gelukkig gaat het vooralsnog alleen over de kerstvakantie. Voor de periode daarna ziet het er een stuk positiever uit. Bovendien wordt er komende week een enorm pak sneeuw verwacht. Wie weet wordt het gewoon een onvergetelijke, sneeuwrijke winter waardoor we al coronastress als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wij gaan er voor duimen. Jij ook?

Wij duimen voor een sneeuwrijke winter.

Op de hoogte blijven?

Natuurlijk houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de komende sneeuwdump en de nieuwste coronamaatregelen? Volg ons dan via social media:

Dit artikel is verschenen op 30 november 2020 om 10:00 uur.

4 Commentaren

 • Bert,

  Oostenrijkse gebieden gaan open voor Oostenrijkers. Alle horeca blijft dicht. Hotels, pensions, bars. Ook op de piste geen bakje choco te krijgen. Info Krone Zeitung

  • Frank van Delden,

   Dat zou goed kunnen Bert. De gouverneurs van zowel Salzburgerland als Tirol hebben ‘off the record’ zoiets verklaard. De skigebieden gaan dan op 19 december open.. de hotels en restaurants een week later.. maar dat is nog niet officieel bekend gemaakt..

 • robbie,

  Mocht Oostenrijk zijn skigebieden openen en Italie Duitsland en Frankrijk niet zal er wel een volksverplaatsing plaats vinden naar Oostenrijk en of je daar gelukkig van wordt valt te bezien Desondanls zullen er heeeel veel skiërs zijn die redeneren dat een ander maar thuis moet blijven omdat zij om e.o.a. reden HET verdient hebben om te gaan wintersporten

  • Frank van Delden,

   Dank voor je reactie Robbie. Het zou inderdaad goed kunnen dat alle wintersporters zich dan richten op Oostenrijk.. voor Duitsers gaat waarschijnlijk een strenge quarantaine gelden, terwijl Nederland Oostenrijk nog code Oranje geeft.. Het blijft dus even afwachten..

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  De beste skihelmen van deze winter
  Ook interessant
  6 niet te missen last minute aanbiedingen voor de kerstvakantie