Op divers media verschenen vandaag berichten over een mogelijk negatief reisadvies van het kabinet voor komende kerstvakantie. Het kabinet zou daarmee het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) volgen. Het OMT adviseerde vorige week om deze winter niet naar het buitenland op vakantie te gaan vanwege de coronacrisis. Het kabinet heeft officieel nog geen standpunt bekend gemaakt. En het is nu nog onduidelijk of het om een negatief reisadvies of een dringende oproep gaat. Toch heeft het nieuws al gezorgd voor veel speculaties en onzekerheid bij wintersporters.

Als fanatieke wintersporters begrijpen we maar al te goed dat dit soort nieuwsberichten veel vragen en zorgen oproepen. Zeker wanneer je komende kerstvakantie een wintersport geboekt hebt. En hoewel nog veel onzeker is, hebben we hieronder toch zo veel mogelijk informatie over de gevolgen van een mogelijk negatieve reisadvies verzameld.

sneeuw in de stoeltjeslift
Zouden we deze kerstvakantie kunnen skiën of boarden?

Advies of dringende oproep?

De belangrijkste vraag van dit moment is of het gaat om een officieel negatief reisadvies of een dringend advies / aanbeveling. Omdat we dat niet weten, is het moeilijk om nu al alle gevolgen te overzien. Daarom hebben we voor beide scenario’s de belangrijkste feiten op een rij gezet.

Negatief reisadvies = helaas annuleren

Indien het kabinet besluit tot een negatief reisadvies, waarbij voor wintersportlanden als Oostenrijk, Frankrijk en Italië ‘code Oranje’ blijft gelden, dan zit er niks anders op dan de wintersport voor de kerstvakantie te annuleren. Gelukkig is dit voor alle touroperators en verhuurders ook een geldige reden om een annulering te accepteren.

Overigens achten wij de kans dat het kabinet nu al tot een negatief reisadvies beslist niet zo groot. Als het aantal corona-infecties daalt, dan is een negatief reisadvies niet verdedigbaar. Dat is een van de redenen waarom Oostenrijk nu een strenge ‘Lockdown Light’ heeft ingesteld. Daar wordt alles op alles gezet om de skiliften in de winter te kunnen openen.

Bovendien betekent een negatief reisadvies niet er een streep gezet worden door het hele wintersportseizoen. Een skivakantie in januari, februari of maart blijft vooralsnog gewoon mogelijk.

pisteregels bij ski ongeluk
Bij een negatief reisadvies zit er niks anders op…

Dringend advies / aanbeveling = afwachten

Kiest het kabinet er voor om (net als afgelopen zomer) een dringende advies te doen om niet op vakantie te gaan, dan begint het grote afwachten. Een dringend advies is geen officiële reden om de wintersport te annuleren. Het is dan aan wintersporters zelf om te bepalen of ze wel of niet op vakantie gaan.

Komende weken kan het aantal coronagevallen overal nog af- of toenemen. Regeringen kunnen tot op het laatste moment bepalen of er al dan niet een reiswaarschuwing of een lockdown noodzakelijk is.

Wintersporters die dat niet willen afwachten, kunnen er natuurlijk zelf voor kiezen om nu al te annuleren en pas later in het seizoen op vakantie te gaan.

Nog even geduld

Omdat op dit moment nog niet bekend is wat het standpunt van het kabinet is, zullen we moeten afwachten tot het eventuele negatieve reisadvies bekend wordt gemaakt. Daarnaast zullen we moeten afwachten of de nieuwe coronamaatregelen in Nederland en de wintersportlanden voldoende uitwerking hebben. Dat is enorm balen, maar we kunnen er helaas weinig aan veranderen.. Morgen weten we wellicht meer 😉

Sleeplift in Forstau
We zullen nog even geduld moeten hebben.

Ook nog goed nieuws

Voor iedereen die, net als wij, een beetje verdrietig wordt van dit nieuws, is er ook goed nieuws. De skigebieden liggen er namelijk prachtig bij. Op de gletsjers ligt inmiddels een heerlijk pak sneeuw. Zelf hebben we al een paar heerlijke dagen in de sneeuw beleefd de afgelopen weken.

En het lijkt er op dat we een koude winter kunnen verwachten. Wat ons betreft toch twee positieve berichten om dit mee af te sluiten. Laten we vol houden, positief en gezond blijven. Dan is de kans dat straks weer kunnen genieten van de bergen en de sneeuw alleen maar groter!

Op de hoogte blijven?

Het hele jaar  houden we onze lezers op de hoogte van de actuele situatie in de skigebieden. Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste coronamaatregelen of een komende sneeuwdump? Volg ons dan via social media:

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Baby skipak: 5x de leukste skipakken voor baby’s
Ook interessant
De 5 leukste accomodaties in Saalbach Hinterglemm