Gisteren heeft Minister-president Mark Rutte bekend gemaakt dat het kabinet Nederlanders oproept om tot half januari af te zien van reizen naar het buitenland. Het nieuwe advies, dat vandaag al in gaat, luidt: “Reis tot half januari niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is.” Op de website Nederlanderswereldwijd.nl staat inmiddels de volgende tekst:

Het coronavirus is in Nederland en veel andere landen nog niet onder controle. Blijf deze winter daarom zo veel mogelijk thuis. Maak en boek geen reizen naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk.

Ook de tekst op rijksoverheid.nl is direct na de persconferentie aangepast. Daar staat nu:

Blijf zo veel mogelijk thuis. Maak alleen noodzakelijke reizen naar het buitenland en reis zo min mogelijk binnen Nederland. Vakantiereizen gelden niet als noodzakelijk.

Op de top heb je een prachtig uitzicht op het Hohe Tauern massief.
Wij kijken uit naar het moment dat er weer geskied kan worden!

Dringend reisadvies zonder juridische basis

Het dringende reisadvies heeft geen juridische basis, aldus Mark Rutte zelf. De Nederlandse regering verbiedt het niet om komende weken naar het buitenland af te reizen. Wintersporters die een wintersport in de kerstvakantie hebben geboekt, kunnen er gewoon voor kiezen om op wintersport te gaan. Op dit moment  zijn maar echter maar weinig wintersportlanden die op ‘geel’ staan. Mark Rutte zelf heeft inmiddels zijn korte skivakantie, die begin januari gepland stond, geannuleerd.

Wintersporters die een vakantie hadden gepland tussen nu en half januari 2021 kunnen er natuurlijk voor kiezen om zelf te annuleren en pas later in het seizoen op vakantie te gaan. Controleer in dat geval goed de annuleringsvoorwaarden van de boeking.

zonsondergang in Oost Tirol
Hoop aan de horizon…

Blijf positief, er kan nog van alles veranderen…

De oproep van het kabinet om af te zien van reizen, is voor wintersporters een bittere pil. Maar misschien wordt de soep wel niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Want als deze pandemie ons één ding geleerd heeft, dan is het wel dat alles veranderlijk is. Afgelopen zomer was het ook lang onduidelijk of Nederlanders naar het buitenland op vakantie konden. Uiteindelijk werd het advies afgegeven om alleen te reizen naar landen met een ‘geel reisadvies’ en gingen veel mensen alsnog op vakantie binnen Europa.

Hier, in Oostenrijk, wordt op dit moment alles op alles gezet om de skigebieden begin december te kunnen openen. Wanneer de maatregelen in Nederland ook een positief effect hebben, staat toch niks een veilige wintersport in februari, maart of april in de weg? Wist je dat sommige skigebieden tot zelfs begin mei open zijn? Er is dus nog lang geen reden om de wintersport af te schrijven.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Kleine skigebieden onder de loep: Galsterberg (Pruggern)
Ook interessant
Baby skipak: 5x de leukste skipakken voor baby’s