Sauna’s, zwembaden, massages en lekker eten. Een middag in de thermen is heerlijk. En nog lekkerder is een middag of avond in de thermen na een inspannende dag op de (koude) piste. Welness en wintersport gaan hand in hand. En de thermen in Alpenlanden worden steeds mooier en luxer. In ouderwetse kuuroorden zoals Gastein (waar de welness faciliteiten dus ver voor de komst van de wintersport aanwezig waren) geniet je van nostalgische luxe. Maar ook moderne welness bestemmingen voldoen aan alle eisen om je te laten ontspannen na een inspannende dag op de piste.

badhofgastein
De Alpentherme in Bad Hofgastein

Wat kan je verwachten bij de thermen?

In Zwitserland en Oostenrijk is doorgaans een thermencomplex aanwezig in de buurt van een skigebied. In de meeste gevallen heb je binnen een half uur rijden een thermencomplex tot je beschikking. De thermen moet je zien als een luxe tropisch zwembad.

De gemiddelde thermen beschikt over:

  • binnenzwembaden
  • buitenzwembad
  • glijbanen
  • kinderzwembad
  • bubbelbad
  • infraroodsauna
  • stoomcabine
  • Finse sauna’s
  • Restaurant

Verder zijn er massageruimtes, solaria en behandelingen bij te boeken. Hoe de betreffende welness faciliteiten er exact uitzien, is doorgaans op de website van de betreffende thermen te vinden.

Waarom de thermen in na het wintersporten?

Wintersport is heerlijk, maar het vraagt natuurlijk wel wat van je lichaam. De kou heeft zijn invloed op je huid en de activiteit heeft zijn invloed op je spieren. Tijdens een bezoek aan de thermen krijgen je lichaam en huid de kans om te herstellen. De doorbloeding versnelt, je spieren warmen op en de ontspanning slaat toe.

Om deze reden hebben veel hotels in wintersportgebieden een sauna landschap in huis. Meestal bevindt deze zich in de kelder van de accommodatie. Dit zal niet zo uitgebreid zijn als de thermen, maar biedt in ieder geval de mogelijkheid voor ontspanning en herstel. Daarbij is dit vaak een fijne plek om je even terug te trekken met een boek in één van de fijne stoelen die hier staan.

thermen amade
Therme Amadé in Altenmarkt

Kunnen kinderen mee naar de thermen?

Doorgaans kunnen kinderen gewoon mee naar de thermen in Oostenrijk en Zwitserland. Vaak is het zwemgedeelte ingericht voor kinderen of zijn er speciale kinderzwembaden aanwezig. Er zijn vaak glijbanen aanwezig en ook een buitenzwembad waar kinderen zijn toegestaan is heel normaal. Daarbij beschikken veel welnesscentra over een kinderopvang waar kinderen door een animatieteam vermaakt worden. Zo geniet je in alle rust van een saunabezoek.

In het sauna landschap zijn kinderen vaak niet toegestaan  (maar soms ook weer wel, dus informeer hiernaar bij de betreffende accomodatie). Je kan bij de kassa dan ook verschillende kaartjes kopen: inclusief saunagebruik of exclusief gebruik van saunafaciliteiten. Houdt er rekening mee dat de sauna’s zich in een apart gedeelte bevinden. Om dit gedeelte te kunnen betreden heb je een kaartje of pasje voor het saunabereik nodig. Kinderen kunnen hier dus niet naar binnen. Je kinderen buiten de sauna laten wachten tot jij uitgestoomd bent, is daardoor ook geen optie.

alpentherme badhofgastein
Alpentherme in Badhofgastein

Wat kost een bezoek aan de thermen?

In Nederland worden zwembaden flink gesubsidieerd. Entreeprijzen voor zwembaden zijn daarom in Nederland (kunstmatig) laag. In de Alpenlanden is dit niet het geval. Je wordt hier dus met daadwerkelijke prijzen geconfronteerd. Dat kan voor Nederlanders best even schrikken zijn, zeker als je met name voor de zwemfaciliteiten komt.

Je betaald in zwembaden en thermen in de Alpen een prijs per uur (doorgaans gaat dit per twee uur). Deze tijd is exclusief tijd om jezelf om te kleden (doorgaans 20 minuten). Voor 2 uur gebruik van zowel zwemfaciliteiten als sauna betaal je als volwassenen ongeveer 20 euro. De prijs is afhankelijk van de locatie en de faciliteiten van de thermen die je bezoekt.

Aqua-Dome in Längenfeld

De mooiste plekken om je wintersport met wellness te combineren

Wil je maximaal genieten van zowel wintersport activiteit als welness faciliteiten? Dan zijn er een aantal bekende skibestemmingen (van oudsher kuuroorden) waar je maximaal aan je trekken komt. Hieronder noemen we enkele voorbeelden.

Längenfeld (Sölden)

Sölden staat bekend om de wintersportmogelijkheden en de uitgebreide après ski. Maar in Längenfeld (20 minuten rijden vanaf Sölden) bevindt zich Aqua Dome. In Aqua Dome ervaar je après ski op een heel andere manier. Dit complex is de meest luxe thermen die we hebben kunnen vinden in Oostenrijk en doet een beetje futuristisch aan.

Alpentherme (Gastein)

Gastein is als kuuroord eeuwenoud. Pas na de tweede Wereldoorlog kwam de wintersport hierbij op gang. In de Alpentherme in Gastein is de traditie zichtbaar. Het zwembad en de sauna’s zijn een oase van rust. De familie etage is daarentegen levendig en druk bezocht door families en jongeren. In de Alpentherme is tevens een aparte ‘ladies only’ sauna (naast de reguliere gemengde sauna).

Therme Amadé (Altenmarkt)

In het midden van Ski amadé bevindt zich Therme Amadé. Een redelijk nieuw, groot complex met drie spectaculaire glijbanen. Binnen zwembaden, buiten baden en onovertroffen massages.

thermen bezoek

 

Wat mee te nemen naar de thermen

Wanneer je in Nederland naar een welnesscomplex bezoekt, draag je doorgaans geen badkleding. In de thermen is het echter wel verplicht om badkleding aan te hebben. Alleen in het sauna gedeelte geldt een kledingverbod. Voor een bezoek aan een welnesscomplex in de Alpen hoef je in principe alleen maar badkleding mee te nemen. De rest kan ter plekke geregeld (gehuurd) worden. Maar dit kost natuurlijk wel geld. En is misschien niet zo comfortabel als je eigen spullen. Als je goed voorbereid naar de thermen wil, denk dan aan onderstaande.

  • (bad)slippers
  • badjas
  • twee handdoeken (1 voor in de sauna 1 voor na het douchen)
  • shampoo

Verder kan je in bovengenoemde thermen zelf wat te drinken mee brengen of wat te snacken.

Welnessfaciliteiten in je hotel

Veel hotels (maar ook appartementen) in skigebieden beschikken over welnessfaciliteiten. Een klassieke Finse sauna, een stoomcabine, (koude) douche en een lichte plek om te ontspannen zijn vaak de basis.

Wanneer deze faciliteiten aanwezig zijn is het gebruikelijk dat het hotel extra handdoeken verzorgd voor het gebruik van de sauna’s. In het welnessbereik hangt doorgaans een instructie voor het gebruik van de sauna’s. Wanneer je voor het eerst gebruik gaat maken van een sauna, lees dit dan goed door. En houd je aan de genoemde tijd. Drink tussendoor veel water, koel af en neem tijd om te ontspannen.

In luxere welnesshotels zijn naast extra handdoeken vaak ook badjassen en badslippers in de hotelkamers aanwezig. Dit scheelt je veel inpak, sjouw en waswerk. Vergeet in dit soort hotels ook niet je badkleding mee te nemen. Het zou zonde zijn als je daardoor geen gebruik van het zwembad kan maken.

Jouw ervaring met thermen tijdens de wintersport

Wat is jouw favoriete welnessactiviteit tijdens de wintersport? Kies je voor welness in het hotel? Of liever voor een luxe thermen met alles erop en eraan?

Of heb je een aanvulling op één van bovenstaande?

We horen het graag 🙂 Laat jouw tips achter in het opmerkingenveld hieronder.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Ski Amadé optimaal beleven
Ook interessant
Extreme kou onderweg naar de Alpen – 6 tips tegen de kou