De grootste angst van mensen die nooit op wintersport zijn geweest is vaak ”de kou”.

Een terechte angst want sneeuw (en de weersomstandigheden) op de piste zijn doorgaans koud. Maar met een goede skioutfit kan je je daar uitstekend tegen wapenen. In Zweden hoorde ik ooit iemand zeggen: ‘Er bestaat geen slecht weer, er bestaat wel slechte kleding’. En zo is het met wintersport ook. Fanatieke wintersporters zal je niet snel horen klagen over de kou. En dat komt omdat ze weten hoe ze zich aan moeten kleden.

Maar zelfs de geoefende wintersporter kan nog wel eens last hebben van koude vingers of koude voeten. Het probleem van koude voeten behandelden we hier. En tegen koude handen op de piste volgen hieronder een paar gouden tips.

koude handen

 

1. Kies voor wanten in plaats van handschoenen

Het is in het begin misschien even wennen omdat je vingers wat minder bewegingsvrijheid hebben, maar wanten zijn een stuk warmer dan handschoenen. Wanneer je last hebt van koude handen op de piste is het aan te raden om wanten te dragen. Doordat je vingers bij elkaar in één ruimte zitten genereren ze meer warmte dan in een handschoen.

2. Handschoen liner of onderhandschoen

De zogenaamde liner handschoen is eigenlijk een strak vallende onderhandschoen. Voor mensen met koude handen biedt deze uitkomst. De liner handschoen functioneert eigenlijk als een soort basislaag voor je handen. De laag tussenruimte tussen de liner handschoen en je wanten (of handschoenen als we je bij punt 1 niet hebben weten over te halen) functioneert nu als extra isolatielaag. Je merkt gegarandeerd vooruitgang en zult minder snel last hebben van koude handen tijdens je wintersport.

3. Zorg voor droog materiaal

Deze tip klinkt logisch, maar we weten hoe moeilijk het is om hier aan te denken na een dag (après) skiën. Om koude handen tijdens de wintersport te voorkomen moet je materiaal droog zijn. Hand je wanten of handschoenen daarom bij thuiskomst bij de verwarming of koop speciale verwarmingselementen om de handschoenen (van binnen) goed te kunnen drogen. Nog beter is het, om altijd twee paar handschoenen of wanten mee te nemen tijdens de wintersport. Zo ben je altijd verzekerd van een droog paar.

Hang de liner handschoenen na gebruik uit. Deze handschoenen drogen snel en als je ze ’s avonds ophangt zijn ze de volgende morgen gegarandeerd droog.

 

4. Kies voor ademend maar waterdicht en winddicht materiaal

Gore-Tex, eVent, Sympatex. Dit zijn allemaal ademende maar toch waterdichte materialen. Ideaal voor je wanten of handschoenen. Het ademend vermogen zorgt ervoor dat je lichaamsvocht afgevoerd wordt. Terwijl kou en vocht effectief geweerd worden. Een paar kwalitatief goede handschoenen lonen dus tegen koude handen op de piste.

koude handen op de piste

 

En als je dan toch nieuwe handschoenen gaat kopen. Besteed dan ook aandacht aan de juiste maat en pasvorm. Deze is minstens zo belangrijk om je handen warm te houden op de piste. In dit artikel lees je alles over de maat en pasvorm van je skihandschoenen of wanten.

5. Rust

Een uitgerust lichaam blijft beter warm dan een vermoeid lichaam. En wintersport is nu eenmaal een sport. We zetten deze niet voor niks als laatste tip in het rijtje tegen koude handen op wintersport. We weten als fanatieke wintersporters maar al te goed hoe moeilijk het is om rust te nemen tijdens je poederdagen. Zorg daarom met bovenstaande tips voor de juiste voorbereiding en wie weet, valt het met die rust wel mee.

Enneh onofficieel kregen we ooit de tip dat een glas rode wijn de bloedvaten verwijdt waardoor de bloedtoevoer naar uiteinde van het lichaam (waar de handen toe behoren) effectiever zou verlopen. Dit zou dan weer bijdrage aan warme handen. We zijn optimistisch en kiezen er daarom bewust voor deze informatie niet nader te verifiëren.

Heb jij snel last van koude handen op de piste? En wat zijn jouw ultieme tips om koude handen tijdens wintersport te voorkomen? Laat het ons hieronder weten. 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Foto Friday #14: Los geht’s
Ook interessant
Sensatie: Schladming opent komend weekend de eerste skilift