Als wintersporter kijk je enorm uit naar de eerste dump. Wij kunnen niet wachten tot het 8 december is en we de eerste lift omhoog kunnen pakken. Maar tot die tijd… genieten van op een andere manier van de bergen. We wandelen. En hoewel de kinderen gruwelen van het woord, genieten ze met volle teugen.

bergwandelen in oostenrijk

Bergwandelen in Oostenrijk

Waar dan? Als je ooit een wandelvakantie in de Alpen meegemaakt hebt, weet je dat het overal kan. De routes beginnen praktisch overal. Je kan geen 200 meter lopen zonder een bord met routes tegen te komen. Maar let wel op, de meeste wandelroutes geven een enkele reis weer. Een route van 12 km eindigt dus na 12 km op een ander punt dan waar je gestart bent. Je kan dan teruglopen of de bus pakken. De zogenaamde rondes eindigen daarentegen op hetzelde punt als je gestart was.

Voor wintersporters zijn de hoger gelegen gebieden waarschijnlijk het meest indrukwekkend om te bezoeken. Een wandeling richting de Großglockner of bij de Mölltaler Gletsjer of in Kaprun roepen onvermijdelijk wintersport kriebels bij je op.

Verschillende soorten routes

Er zijn speciale kinderroutes, deze hebben vaak één of meerdere speeltuinen. Daarnaast zijn er zogenaamde ‘leerwegen’ waarbij kinderen (of jijzelf) onderweg van alles leert.

Ook heeft ieder gebied heeft wel een ‘kinderwagenvriendelijke’ wandelroute.

Er zijn veel routes over een geprapareerd wegdek, maar er zijn ook routes die dwars door een bos lopen waarbij behoorlijk wat geklommen moet worden.

En dan zijn er routes waarbij je de bergbaan omhoog kan nemen.

Kortom, genoeg variatie. Hou er bij het kiezen van de route rekenen mee dat deze vaak ook hoogtemeters bevat. Misschien loop je in Nederland makkelijk 10 kilometer. Als deze 10 km stijl omhoog gaat, is dat toch echt een heel andere ervaring!

 

Waarom bergwandelen in Oostenrijk

Het is leuk. Echt waar. Het klinkt misschien als iets wat bejaarden zouden doen (en dat doen ze ook) maar het is voor alle leeftijden. Een stuk wandelen waarbij je flink wat hoogtemeters maakt, is echt heel anders dan slenteren door de 3 km bos gelegen langs de A27.

Daarbij zijn er hele leuke wandelingen over bergtoppen te maken. Je gaat dan met de gondel omhoog en loopt het laatste stuk omhoog. Als wintersporter zal je dit zeker leuk vinden!

Daarnaast biedt bergwandelen twee grote voordelen:

  • het is goed voor je conditie.
  • je maakt je hoofd leeg.

Bergwandelen is goed voor je conditie

Alhoewel wandelen niet heel sportief klinkt, is wandelen in de bergen bijzonder goed voor je conditie. Hoe meer hoogtemeters je maakt, des te beter je conditie opbouwt. En dat komt straks tijdens de wintersport weer goed van pas.

Bergwandelen maakt je hoofd leeg

Als je na een intensieve werkweek of enige andere vorm van druk of stress je hoofd leeg wil maken, trek dan de bergen in. Door een flinke wandeling in je bergen raakt je hoofd leeg. Het werkt ontspannender dan uitrusten in bed of op de bank. Echt waar. Kies een uitdagende klim waarbij je goed op moet letten waar je je voeten zet. Wandel twee uur bergopwaarts en geniet dan van het uitzicht. Je zult merken dat het je ontspant.

De leukste wandelgebieden van Oostenrijk

Het ontzettend leuk om een wandeling te maken door je favoriete skigebied. Om een stuk te lopen over de piste die je zo goed kent. Om wat te eten bij de berghut waar je in de winter altijd zo lekker luncht. En om deze dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Skigebieden die leuk zijn om te bezoeken in de zomer en het najaar zijn: Zauchensee (Salzburgerland), Kals am Großglockner (Ost Tirol), Mölltaler gletsjer (Karinthië), Fügen (Tirol) en Brixen im Thale (Tirol).

Wat heb je nodig

Een goed paar goede bergschoenen. En een goed paar sokken. Een regenjas (zorg dat je bij een bergwandeling in Oostenrijk altijd je regenjas bij je hebt, al is het weer nog zo mooi). En een fijne backpack.

In je backpack neem je drinken, eten en een EHBO setje mee. Dat is de basis. Daarmee kan je beginnen. Dus wachten voor de winter? Train liever vast met een wandeling. Goed voor je conditie, goed voor je hoofd en het werkt nog verjongend ook!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
De leukste kleine webshops voor skigear
Ook interessant
Foto Friday #3 – op naar de winter!