Tijdens een live persconferentie heeft de Oostenrijkse regering vanmiddag bekend gemaakt dat Oostenrijk vanaf dinsdag in strengere lockdown gaat. De afgelopen 10 dagen was het land al in ‘lockdown light’, maar die maatregelen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Afgelopen week kwamen er in Oostenrijk dagelijks zo’n 7.000 nieuwe coronapatiënten bij. Dat aantal is zo hoog, dat men vreest voor capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen en op de intensive care afdelingen.

Omdat de overheid niet meer in staat is om na te gaan waar de besmettingen worden opgelopen, is er gekozen voor de enige maatregel waarvan men zeker is dat het werkt: een volledige lockdown. Deze lockdown gaat komende dinsdag in en duurt tot zondag 6 december. Daarna hoopt de regering dat het aantal besmettingen gedaald is en het ‘normale leven’ weer zo goed als mogelijk kan worden opgepakt.

afstand houden op de piste
Op de piste kan je genoeg afstand houden 😉

Wat zijn de nieuwste coronamaatregelen voor Oostenrijk?

Vanaf dinsdag gaat Oostenrijk in een tweede lockdown. Deze is vergelijkbaar met de eerste lockdown in maart. Dat betekent dat het sociale leven tot een minimum wordt gereduceerd. Er is een heel pakket aan maatregelen afgekondigd. De belangrijkste daarvan zijn:

  • Scholen gaan over op thuis onderwijs.
  • Alle niet-noodzakelijke winkels worden gesloten. Supermarkten, apotheken en banken blijven wel open.
  • Contactberoepen zoals kappers worden 20 dagen gesloten.
  • Er geldt een 24/7 uitgaansverbod. Inwoners mogen alleen om dringende redenen hun huis verlaten. Gelukkig valt lichaamsbeweging en frisse lucht hier ook onder.
  • Geen fysiek contact met mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren.

De nieuwe maatregelen komen bovenop de maatregelen die op 3 november al zijn ingegaan:

  • Hotels, appartementen en pensions zijn dicht voor toeristen.
  • Bij restaurants mag alleen nog maar eten afgehaald worden.
  • De skiliften en pistes zijn gesloten voor recreatief gebruik.
  • Zwembaden, bioscopen en theaters blijven gesloten.

Seizoensopeningen verschoven

Deze lockdown is voor veel skigebieden een fikse tegenvaller. Deze nieuwe maatregelen blijven sowieso van kracht tot 6 december 2020. Wanneer de maatregelen effect hebben, dan zouden de pistes en skiliften medio december weer open kunnen gaan. Al is dat laatste officieel nog niet bekend gemaakt. Dat betekent dat de meeste skigebieden hun opening moeten uitstellen. Veel skigebieden hadden die gepland staan op 4/5 december, maar zullen dat minimaal een paar dagen moeten opschuiven. De kans is groot dat de liften en pistes pas vlak voor de kerstvakantie open zullen gaan.

Eerder deze week maakten onder meer de skigebieden Ischgl en Serfaus-Fiss-Ladis al bekend dat zij dit jaar later open gaan dan normaal.

Wat betekent de nieuwe lockdown voor wintersporters?

Veel wintersporters zitten met zorgen over hun vakantie komende winter. Vooralsnog heeft deze lockdown geen invloed op de wintersportvakantie. De Nederlandse regering heeft sowieso opgeroepen om tot 15 januari af te zien van reizen. Tegen die tijd zou het aantal besmettingen in Oostenrijk (en Nederland) echt wel drastisch gedaald moeten zijn.

We zullen dus moeten afwachten of de nieuwe coronamaatregelen voldoende uitwerking hebben. Dat is enorm balen na alle maatregelen die eerder al zijn genomen, maar we kunnen er helaas weinig aan veranderen..

Meer weten? Dan zijn dit handige links

Wil je meer weten over de actuele maatregelen en richtlijnen? Kijk dan op onderstaande links.

Ben je benieuwd hoe het in Oostenrijk gaat? Volg ons dan op facebooktwitter of instagram waar we je op de hoogte houden van de dagelijkse gang van zaken in ‘ons’ Oostenrijk.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
7 hotels voor een ultiem romantische wintersport
Ook interessant
Live! Sneeuwdump in Amerika en skigebieden open in Canada