Wij kunnen ons niks mooiers voorstellen dan een skivakantie. Besneeuwde bergtoppen, een strakblauwe lucht en lekker actief zijn in de buitenlucht. Voor een geslaagde wintersport is het belangrijk om ook je eigen veiligheid in acht te nemen. In dit artikel geven wij je 6 tips waarmee je veilig elke berg af komt.

Bereid je goed voor

Een veilige wintersport begint met een goede voorbereiding. Zorg voor een goede conditie en vergeet ook niet om je been-, buik- en rugspieren te trainen. Twijfel je over je skitechniek? Neem dan vooraf al een paar skilessen. Dat kan gewoon in Nederland op de borstelbaan, de rollerbaan of in de skihal.

Zorg er ook voor dat je materiaal op orde is. Wax en slijp de ski’s en zorg voor goede skikleding die waterdicht is.

Wax je ski’s voor je op wintersport gaat.

Draag handschoenen, een helm en een rugbeschermer

Naast goede skikleding en skimateriaal zijn er nog een paar items die bijdragen aan een veilige wintersport. Zo is het aan te raden om altijd skihandschoenen te dragen op de piste. Deze beschermen namelijk niet alleen tegen sneeuw en kou, maar ook tegen brand-, schaaf- of snijwonden tijdens een val.

Hoewel een skihelm voor volwassenen nog nergens verplicht is, hoort een goede skihelm bij een goede ski uitrusting. Een helm beschermt je hoofd tegen de impact van een harde val.

Steeds meer wintersporters skiën met een rugbeschermer. En dat is maar goed ook. cijfers liegen er niet om: van alle skiërs die jaarlijks op de spoedeisende hulp afdeling van het ziekenhuis belanden heeft 15% letsel aan de ruggenwervel. Onder snowboarders is dit aandeel zelfs 20%. Met een rugbeschermer of backprotector blijft je rug beschermd tijdens het skiën of boarden.

Rugbeschermer
Draag een helm, handschoenen en rugbeschermer.

Doe een warming up

Voor je de piste op gaat is het belangrijk om je spieren warm te maken, je buikspieren te activeren én goed te stretchen. Een goede warming-up zorgt ervoor dat je spieren klaar zijn om in te spannen en maakt je lichaam warm voor het opvangen van onverwachte bewegingen. Met een goede warming-up ben je beter bestand tegen kleine ongelukken op de piste. Je zal ’s avonds ook minder snel last hebben van lichamelijk ongemak.

Doe een warming up en stretch goed.

Zorg dat je de piste regels kent

Voor je eigen veiligheid op ski’s en voor de veiligheid van andere wintersporters is het belangrijk om rekening te houden met anderen. Speciaal daarvoor heeft de Fédération Internationale de Ski (FIS) 10 pisteregels opgesteld.  Wanneer je je aan deze regels houdt, dan breng je jezelf en anderen zo min mogelijk in gevaar. De 10 regels zijn:

 1. Houd rekening met andere wintersporters.
 2. Controleer je snelheid en skistijl.
 3. Kies het juiste spoor.
 4. Houd afstand tijdens het inhalen.
 5. Let op bij het oversteken of invoegen op een piste.
 6. Kies de juiste plek om te stoppen.
 7. Op de piste lopen? Alleen aan de zijkant.
 8. Houd je aan de aanwijzingen op de borden.
 9. Verleen hulp bij een ongeval.
 10. Neem een legitimatie mee.

Deze pisteregels gelden in alle skigebieden in de wereld. Weet je ze niet precies meer? Vaak hangen ze bij de skilift, of bij de kassa waar je een liftkaart kunt kopen.

FIS pisteregels

Ken je grenzen

Voor een geslaagde en veilige skivakantie is het belangrijk om je grenzen te kennen. Zorg dat je uitgerust en opgewarmd aan je skidag begint. Ski, zeker de eerste dagen van de vakantie niet te lang en neem regelmatig een pauze. Let op je snelheid en ski ook niet te agressief.

Kies voor een lichte, niet al te vette lunch en vermijd het drinken van alcohol tijdens het skiën. Alcohol werkt in de bergen anders en verlamt het reactievermogen. Wacht daarom liever met het nuttigen van alcohol tot de après ski.

Wees voorzichtig met alcohol.

Zorg dat je weet wat je moet doen bij een ongeval

Wanneer je goed voorbereid bent, een warming up hebt gedaan en de pisteregels in acht neemt, is er maar weinig wat een veilige wintersport in de weg staat. Helaas kunnen zelfs dan ongelukken gebeuren. Wellicht ben je zelf niet eens het slachtoffer, maar ook dan ben je volgens de pisteregels verplicht om hulp te bieden bij een ongeval. Onderstaande checklist kan je hier bij helpen:

 • Blijf rustig en markeer de plaats van het ongeval.
 • Verleen de eerste hulp (indien mogelijk) en zorg dat het slachtoffer warm blijft.
 • Alarmeer de hulpdiensten. Dat kan via volgende nummers: 112 (internationaal). In Oostenrijk via 140, Zwitserland 1414, Italië/Zuid-Tirol 118.
 • Zorg dat je de volgende vragen van de hulpdiensten kan beantwoorden:
  • Wie is er aan de telefoon?
  • Wat is er gebeurd?
  • Wanneer en waar is het gebeurd?
  • Wat zijn de weersomstandigheden.
 • Laat de telefoon aan en geef je eigen contactgegevens door.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review skikleding RevolutionRace: een duurzame, betaalbare optie
Ook interessant
LIVE: genieten van verse sneeuw in Oostenrijk (en nog meer sneeuw op komst)