Afgelopen weken is er, beetje bij beetje, steeds meer duidelijk geworden over wintersport in 2021. Bijna dagelijks zien we nieuwsberichten voorbij komen over de corona voorzorgsmaatregelen die komende winter getroffen zullen worden. Ook aan de vragen die we krijgen merken we dat iedereen benieuwd is hoe komende wintersport er uit zal zien.

Inmiddels hebben we zelf flink wat informatie verzameld. Afgelopen weken spraken wij met meerdere skigebieden in Frankrijk en Oostenrijk. Zij schetsten ons een heel duidelijk beeld, wat we graag met jullie delen!

Veilig de piste op met een skihelm
Hoe zal komende winter er uit zien?

Eigen verantwoordelijkheid staat voorop

In alle skigebieden ligt de verantwoordelijkheid voor een groot deel bij de wintersporters zelf. Natuurlijk hebben de skigebieden (en de Oostenrijkse overheid) een aantal voorzorgsmaatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Meer een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf. Zo veel mogelijk afstand houden, waar nodig een mondkapje dragen, op de hygiëne letten en vooral thuis blijven bij ziekteverschijnselen of verkoudheid.

Zo ziet een skidag er (ongeveer) uit

Inmiddels zijn de contouren voor komende winter geschetst en kunnen we een behoorlijke realistische voorstelling maken hoe een gemiddelde skidag er komende winter uit gaat zien.

Eerst handen desinfecteren, dan ‘normaal’ ontbijten

De dag begint met een ontbijt. Overnacht je in een hotel of pension met ontbijtbuffet? Dan kan je in veel gevallen gewoon je ontbijt van het buffet pakken. Wel wordt van je verwacht dat je voordat je bij het buffet langsgaat even je handen desinfecteert. Sommige hotels stellen ook nog wegwerphandschoenen ter beschikking. Bij het buffet moet je afstand houden tot de andere gasten.

Wanneer je in een appartement of chalet verblijft, heb je daar natuurlijk niet mee te maken. Maar dan moet je niet vergeten dat je bij het boodschappen doen (ook bij de bakker) een mondkapje moet dragen. Veel skigebieden in Oostenrijk hebben het plan om gratis nekwarmers te verstrekken bij aanschaf van de liftkaart. In Oostenrijk mag een nekwarmer of sjaal gedragen worden als geldige vervanger van het mondkapje.

ontbijt bij First.Track
Gewoon ontbijten bij het buffet.

Op naar de piste

Ga je met de bus naar de piste? Vergeet dan niet om een mondkapje of buff te dragen. Die zijn komende winter verplicht wanneer je met het openbaar vervoer reist.

In skigebieden waar veel accommodaties aan de piste liggen (zoals in Obertauern), hoef je natuurlijk niet met de bus. Daar stap je vanuit je hotel of appartement zo de piste op.

In Stubai rijdt een gratis skibus.
Met de skibus naar de piste? Dan een mondkapje op..

Buff of sjaal om in de skilift

Niet alleen in de bus, maar ook in de skilift is het dragen van een mondkapje verplicht. Ga je met de gondel? Dan liever niet samen met vreemden. Liever deel je de gondel alleen met leden van je eigen gezin of reisgezelschap. Voor stoeltjesliften geldt dit niet, omdat je door de buitenlucht ‘reist’.

combilift obertauern.
Liever met de stoeltjeslift dan met de gondel.

‘Normaal’ lunchen

Honger gekregen van het skiën of snowboarden? Dan kan je gewoon gaan lunchen. Zoals het er nu naar uit ziet, zijn de berghutten komende winter gewoon open. En geldt er vooralsnog geen verplichting om te reserveren. Wil je liever niet de drukte in? Dan kan je er natuurlijk voor kiezen om vroeger of later dan normaal te gaan eten. Of neem een eigen lunch mee de piste op.

bergrestaurant in maria alm
Bergrestaurants zijn komende winter gewoon open.

Après ski wordt wel echt anders

Hoewel veel maatregelen nog onduidelijk zijn, lijkt een ding zeker: komende winter zal de après ski er echt anders uit zien. In meerdere skigebieden wordt meer ruimte gemaakt voor culinair genot. Après ski hutten worden omgebouwd tot kwaliteitsrestaurants.

Wil je na een dag op de piste toch wat ondernemen? Dan kan je een van de andere winterse activiteiten uitoefenen. Een keer sneeuwschoen- of winterwandelen of rodelen. In de buitenlucht is het immers veel eenvoudiger om een veiligheidsafstand in acht te nemen.

sneeuwschoenwandeling in skigebied Lienz
Maak jij een sneeuwschoenwandeling bij zonsondergang?
In de sauna? Dan reserveren

Geen zin in nog een activiteit? Dan is een bezoek aan de sauna natuurlijk ook een goede optie. Hou er wel rekening mee dat veel hotels en wellness centra waarschijnlijk (net als deze zomer) werken met vaste blokken. Je zult dus moeten reserveren en mag dan maar een beperkte tijd in de sauna.

Hoe denk jij dat een ski dag er uit gaat zien?

Hierboven hebben we een zo realistisch mogelijke voorstelling gemaakt van een skidag in coronatijd. We zijn heel benieuwd hoe jullie, onze lezers, hierover denken. Zou een skidag er zo uitzien? Of denk je dat het heel anders zal lopen? We zijn heel benieuwd naar jullie meningen. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

Op de hoogte blijven?

Elke winter houden we onze lezers op de hoogte van de actuele stand van zaken in de skigebieden. Wil je daarvan op de hoogte blijven? Volg ons dan via social media:

8 Commentaren

 • Rudi,

  Waar we niks over lezen is hoe gaan ze het “organiseren” in de wachtrijen voor de liften? Daar ontstaan vaak enorme fuiken met mensen (iedereen wil zo snel mogelijk in de lift) deze mensen staan straks (te) dicht op elkaar! Waarschijnlijk heeft iedereen wel een mondkapje/skimasker op maar toch!

 • Johan,

  In het skigebied in Frankrijk waar we begin februari 2021 heen willen wordt expliciet over mondkapjes gesproken, dus NIET over buff of sjaal.
  Zou dat (dus) per land of zelfs per skigebied kunnen verschillen ?

  • Maaike Meerman,

   De buff of sjaal is in Oostenrijk (nog) een geldige vervanger voor het mondkapje. In Frankrijk en Zwitserland is dit echter niet het geval en zijn mondkapjes de norm. De website van jouw skigebied is altijd leidend.

 • Peter Pijnenburg,

  Wij zijn met een groepje en zullen zoveel als mogelijk anderen mijden. We eten dus dit komende jaar alle avondmaaltijden in ons appartement. Ook in de liften zullen we zoveel mogelijk met ons eigen groepje zitten.

  • Frank van Delden,

   Dat klinkt super verstandig Pepijn! Wanneer je reisgezelschap groot genoeg is, hoef je inderdaad de lift niet met ‘vreemden’ te delen..

 • Volwater,

  Fijn en duidelijk artikel, wij kunnen niet wachten op de volgende skidag!

  • Frank van Delden,

   Dank voor het compliment Job. Herken je het skigebied van de foto’s?

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Review: Lidl skihelm getest
  Ook interessant
  Berwang investeert miljoenen in skigebied