Wandelsokken

Krijg je geen zere voeten in die hoge wandelschoenen? De dame in kwestie keek mij vragend aan. Ik had haar net verteld dat ik bijna dagelijks bergopwaarts wandel. Nee, ik heb nooit zere voeten. En als ik die wel had, dan zou ik andere schoenen kopen. Maar hier dan, zei ze en ze wees neer de bal van haar voet. En toen zag ik het. De dame in kwestie droeg geen wandelsokken, maar skisokken! En ja, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je zere voeten krijgt.

Alhoewel er overeenkomsten zijn tussen skiën en (berg)wandelen, verschillen de omstandigheden enorm van elkaar. De technische opbouw van een wandelsok is daarom ook degelijk anders dan die van een skisok. Om de bergwandelaarster daarvan te overtuigen, gebruikte ik de volgende argumenten.

De lengte van wandelsokken

Wandelsokken komen net boven de schoen. Een wandelsok voor een hoge schoen, moet dus wat hoger zijn dan een wandelsok voor een lage schoen. Je kan uiteraard wel een hogere sok in een lage schoen dragen, dat is een kwestie van smaak. Skisokken komen tot boven de skischoen. Dit is een stuk hoger, ongeveer halverwege je scheenbeen. Daarbij hebben skisokken en vulling ter hoogte van het scheenbeen zitten. Bij het skiën geef je veel druk op dit stuk je van je been. Bij het wandelen is dit uiteraard niet het geval.

Warm versus koudwandeslokken versus skisokken

Een inkopper maar skiën doe je in een koude omgeving, terwijl je met wandelen meestal temperaturen boven het vriespunt ervaart. Een wandelsok is daarom nooit om je voeten warm te houden, maar juist om vocht (zweet) goed af te voeren.

Vulling van wandelsokken versus vulling van skisokken

Een skisok heeft vaak een verdikte vulling op de schenen, enkels en hielen. Dit zijn de punten waar tijdens het skiën extra druk op komt. Goede wandelsokken daarentegen, heeft verdikte vulling bij de hiel en de bal van de voet, de delen van de voet die tijdens het wandelen belast worden. De vulling bij wandelsokken zorgt voor extra comfort tijdens het wandelen en voorkomt het ontstaan van blaren op de voet.

Hoe vind ik goede wandelsokken?

wandelsokken passenEen goede wandelsok is in Oostenrijk niet moeilijk te vinden. Stap een willekeurige sportzaak in (in deze tijd van het jaar) en je komt met een goed paar wandelsokken naar buiten. Let op bovenstaande punten (lengte van de wandelsokken en vulling in je wandelsok) en kijk ook goed naar het materiaal.

Als je een goede sok wil, neem dan een sok van Merinowol. Als je met een wat goedkopere sok wil beginnen, kies dan voor syntetisch of Ingeo materiaal. Maar vermijd ten aller tijde zijde sokken en katoenen sokken.

De zijden sokken worden door sommige wandelaars gedragen onder de wandelsokken. Katoenen sokken zijn goedkoop maar door het vocht absorberende vermogen (ze blijven nat) ongeschikt om in te wandelen.

Pas je nieuwe wandelsokken in combinatie met je wandelschoenen. Dan weet je meteen of het geheel comfortabel zit, daar gaat het uiteindelijk om. In Nederland koop je wandel- en trekkingsokken bij de de betere sportzaak, bijvoorbeeld via Bergfreunde.

Tip goede wandelsokken van X socks

Wil je nu direct een paar goede wandelsokken kopen dan kunnen wij X-socks Trekking Merino (onder andere via Bol.com) aanbevelen. Wij hebben al heel wat verschillende soorten wandelsokken van verschillende merken geprobeerd, maar deze zijn tot nu toe favoriet.

 

Ik hoop dat de jonge wandelaarster die ik bij de berghut tegenkwam mijn advies ter harte heeft genomen en een paar van de beste wandelsokken heeft gehaald. Het verhoogt je wandelplezier en daarmee je vakantiegenot!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Groen licht voor nieuwe skilift in Maria Alm
Ook interessant
Nieuwe skilift in skigebied Wildkogel-Arena