Het coronavirus heeft de afgelopen weken vele vakanties gedwarsboomd en vakantiedromen laten verdampen. Een deel van de wintersporters heeft zelfs niet eens de kans gehad om van het afgelopen wintersportseizoen te genieten. Het vroegtijdige einde van het wintersportseizoen gooide voor veel mensen roet in het eten.

Maar nu we massaal thuis zitten is er één vraag die steeds weer terugkomt. Wanneer kunnen we weer op wintersport? En misschien nog wel belangrijker: is het al veilig om mijn wintersport 2021 te boeken?

Wintersport 2021 en corona, kan ik al boeken?

Ondanks dat er nog niet veel zeker is over het verdere verloop van dit corona tijdperk, kunnen we meest brandende vragen over wintersport 2021 al wel beantwoorden. Daarna kan je zelf bepalen of je alvast gaat boeken, want daar zijn best een aantal goede redenen voor.

wintersport 2021
Wintersport 2021 zal waarschijnlijk minder massaal zijn..

Wintersport na corona, wat gebeurt er met de prijzen?

Veel aanbieders van wintersport hebben op dit moment (mei 2020) aangegeven dat ze de prijs gelijk houden of zelfs laten dalen voor komende winter. Er zijn al skigebieden die de prijzen van skipassen aantrekkelijker maken en verschillende accommodaties hebben op dit moment aantrekkelijke kortingen. Ook Transavia heeft de vliegtickets voor volgend jaar al beschikbaar gemaakt. Ook vliegen naar de wintersport is komende winter aantrekkelijk geprijsd.

Voor mooie aanbiedingen kijk je hier of hier.

Alhoewel de meeste wintersporters aangeven te wachten met boeken, zijn er ook al wintersporters die geboekt hebben. Zeker voor de drukke weken van wintersport 2021 is al veel geboekt. In de rustige weken van wintersport 2020-2021 is nog genoeg vrij en kan je best nog even afwachten.

rustige weken
Kies, indien mogelijk, voor de rustige weken.

Wat als wintersport 2021 niet doorgaat vanwege corona?

Wanneer je een wintersport boekt via een reisbureau of reisorganisatie en deze organisatie annuleert de wintersport, dan heb je recht op een vergoeding. Sommige bedrijven bieden liever een voucher of de mogelijkheid om je boeking te laten staan voor de toekomst. Maar de waarheid is, dat je niet weet of het bedrijf in de toekomst nog wel bestaat. Wanneer je geen vergoeding ontvangt en de organisatie failliet gaat, dan blijf je dus met lege handen achter.

Is een reisverzekering extra belangrijk met corona voor wintersport 2021?

De meeste reisverzekeringen (annuleringsverzekeringen) bieden geen dekking in het geval van een pandemie. Je hebt dus grote kans dat een verzoek om vergoeding bij je wintersportverzekering (geheel terecht) wordt afgewezen.

Wij adviseren daarom om te boeken via een organisatie of bij aanbieders die geen betalingen vooruit eisen. Bij betalingen met creditcard ben je daarbij verzekerd voor het geval de organisatie waar je geboekt hebt, failliet gaat.

Hotel Alpenhof in skigebied Filzmoos
Hotel Alpenhof in Filzmoos

Kan ik nog wel naar hetzelfde hotel of appartement?

In Oostenrijk speelt bij lokale horeca de vraag of openen voor de zomer wel loont. Met name hotels zien problemen in de lage bezettingsgraad en hygiëne maatregelen. Want hoe moet dat bij het ontbijtbuffet? Of in de sauna? En hoe zorg je dat iedereen voldoende afstand kan houden in het restaurant en de bar?

Vorm geven aan de nieuwe samenleving tijdens wintersport

Deze vragen zijn na de zomervakantie waarschijnlijk wel beantwoord. Zo wordt er nu al gesproken over het beschikbaar stellen van handgel op alle mogelijke locaties en het desinfecteren van deurknoppen op regelmatige tijden. Na de zomer heeft de horeca vast alles nauwkeurig uitgewerkt en getest en is iedereen klaar voor het winterseizoen.

Hotel, appartement of chalet?

Maar dat zegt niet dat je naar hetzelfde hotel kan. Zelfs niet als je daar al jaren tijdens de wintersport verblijft. De verwachting is dat de wintersport door corona maatregelen (in ieder geval wintersport 2021) minder massaal zal zijn en meer kleinschalig. Denk daarbij aan chalets met keuken of privé kok en appartementen waar je zelf kan koken. Hotels zullen minder gasten ontvangen en ook in de après ski zal het naar verwachting minder druk zijn.

Wil jij zeker weten dat je bij jou favoriete hotel (met ontbijtbuffet) terecht kan? Dan kan je beter snel boeken. Vraag het hotel eventueel naar een garantieregeling voor het geval de wintersport 2021 door corona gevolgen niet door kan gaan.

ontbijt op tafel
Zullen er nog buffetten zijn tijdens de wintersport 2021?

Welke corona maatregelen voor wintersport 2021?

Het is helaas onmogelijk om een inschatting te maken van de gevolgen van het coronavirus en de impact daarvan op de komende wintersport. Wij volgen het Oostenrijkse nieuws over de ontwikkelingen op de voet. Veel mensen vragen zich af wat er zal gebeuren en er wordt veel gespeculeerd. Sommige hotel eigenaren bereiden zich voor op een heel ander seizoen en andere hopen op dezelfde manier verder te gaan.

Wat zeggen de overheden?

Sebastian Kurz (bondskanselier van Oostenrijk) heeft aangegeven dat de reiswereld nooit meer zal worden zoals deze voor de corona tijdperk was. En daar zullen we dus rekening mee moeten houden.

Ischgl heeft al aangegeven van het ‘feest’ imago af te willen. Het skioord (wat is aangewezen als brandhaard van het coronavirus in Europa) wil zich in de toekomst richten op welgestelde wintersporters op zoek naar iets meer luxe.
En dat lijkt een perfecte strategie om het hoofd te bieden aan de veranderende samenleving (en tevens de beschuldigende vinger). De welgestelde wintersporter zal ten slotte niet klagen over een paar euro meer of minder voor een luxere accommodatie met meer privacy en mogelijkheden voor afstand.

Hoe het er precies uit gaat zien komende winter blijft dus nog even spannend. Maar plannen voor wintersport 2021 kan je veilig maken.

Schladming is erg kindvriendelijk
Maak gerust plannen voor wintersport 2021.

Meest gestelde vragen over wintersport en corona

Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over wintersport en corona. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan een reactie achter via het opmerkingenveld hieronder. Dan kunnen we dit overzicht zo compleet mogelijk maken.

Wintersport en Corona: kan je wintersport 2021 al boeken?

Ja! je kunt al boeken. Veel aanbieders van wintersport hebben zelfs hun aanbod al online staan. En ook Transavia heeft de vliegtickets voor volgend jaar al beschikbaar gemaakt. Voor mooie aanbiedingen kijk je hier of hier.

Welke corona maatregelen zijn er voor wintersport 2021

Op dit moment is het nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. Voor het zomerskiën gelden veiligheidsmaatregelen vergelijkbaar met in Nederland. Handen wassen, afstand houden en bij ziekteverschijnselen thuis blijven.

Hoe dat er in de winter uit gaat zien is nog de vraag.

corona voorzorgsmaatregelen wintersport

Wat zijn de rustige periodes voor wintersport in 2021?

In het artikel: de rustige weken voor wintersport 2021 hebben we alle de drukke en rustige weken op een rij gezet. Of bekijk ons handige overzicht van rustige skigebieden.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Apres ski in Saalbach Hinterglemm? Dit zijn de leukste plekken!
Ook interessant
YES! Na 10 weken eindelijk weer wintersporten