Zonnebrand en wintersport lijkt niet de meest voor de hand liggende combinatie. Maar tijdens de wintersport ben je veel buiten. Daarbij bevindt je je op hoogte en dus dichter bij de zon. En dan ben je ook nog eens in het midden van een witte, zonlicht weerkaatsende, vlakte. Kortom: zonnestralen komen je van alle kanten tegemoet. Zelfs tijdens bewolkte dagen op de piste, vangt je huid nog redelijk wat zon. En zeker in deze periode laat de zon zich vaak en lang zien. Genoeg redenen om je op wintersport te beschermen tegen de zon dus.

categorieen skibril
Genieten van de zon. Vergeet niet om je goed in te smeren.

Zonbescherming tijdens de wintersport

Ondanks dat je op de piste niet zoveel blote huid hebt (doorgaans alleen het kleine stukje gezicht tussen je kraag en skibril), is het belangrijk om je huid en ogen goed te beschermen tegen Uv-straling. Zeker bij een wintersport later in het seizoen, kan het enorm zonnig zijn. Zonbescherming tijdens wintersport bestaat uit drie elementen:

  • Bescherming van de ogen tegen licht en Uv-straling.
  • Huidbescherming tegen Uv-straling.
  • Lip bescherming tegen Uv-straling, kou en uitdroging.

Omdat de omstandigheden tijdens een wintersport sterk verschillen van de omstandigheden bij een zomervakantie, is de manier van bescherming ook net iets anders.

Zonnebrand voor wintersport

Een wintersport zonnebrand moet altijd een hoge factor hebben. Ten eerste omdat het winter is en je huid niet voorbereid is op 7 dagen zonnige buiten zijn. Ten tweede omdat de Uv-straling fel is en weerkaatst wordt. Factor 30 is eigenlijk minimaal om je huid goed te beschermen in de ijle, schone berglucht. Ga je op wintersport naar een gletsjergebied? Dan is Factor 50 aan te raden. Wintersport zonnebrand wordt meestal ook alleen maar in deze SPF factoren aangeboden, maar dan weet je nu ook waarom.

Kies op wintersport voor een vette zonnebrandcreme. Die beschermt tegen Uv-straling, maar ook tegen uitdroging van je huid. Daarbij bevriest een vette variant niet zo snel bij extreem lage temperaturen. Met een speciale zonnebrand voor wintersport of bergsport zit je natuurlijk helemaal goed. Hieronder staan enkele fijne zonnebrandcrème’s voor wintersporters.

SPF: zonnebrand beschikbaar in factor 30 en factor 50.
Wat is fijn: gunstige prijs, kleine verpakking, goed smeerbaar.
Wat is minder: sterke geur.
Kopen: online voor €7,-.

Goed geprijsde zonnebrandcrème in kleine verpakking. De tube past makkelijk in de jaszak van je skijack. Verpakking is precies goed voor een heel gezin een hele week op skivakantie. Een apart product voor lippen is nog wel aan te bevelen. Je koopt deze zonnebrand bij de drogist of online via bol.com voor nog geen 7 euro.

SPF: wintersportzonnebrand factor 50.
Wat is fijn: ruikt lekker, smeert lekker, trekt snel in, beschermt heel goed.
Wat is minder: niet geschikt voor de kinderen.
Kopenonline voor €17,99.

De verpakking is voorzien van een pompje. Een keer hebben we meegemaakt dat het pompje na een paar dagen niet meer werkte, dat was lastig. Deze zonnecrème is fijn voor wintersporters die geen zin hebben om verschillende crèmes mee te nemen. Je kan hem als huidverzorging en zonnebrand tegelijk gebruiken. Door de anti rimpel bijwerking lijkt deze wintersport zonnebrand wat minder geschikt voor kinderen. Je koopt deze zonnebrand bij de drogist of online via bol.com voor € 17.99.

SPF: zonnebrand factor 50.
Wat is fijn: twee in één stick, gebruiksgemak.
Wat is minder: alleen verkrijgbaar bij Decathlon.
Kopenonline voor €6,99.

Vroeger… hadden we de combistick van Piz Buin. Maar die kunnen we dus tegenwoordig nergens meer vinden. Ieder gezinslid had toen standaard een combistick (van wintersport zonnebrand en lippenbalsem) in de jaszak zitten. Wat zijn we blij dat we nu een vergelijkbaar product hebben gevonden bij Decathlon. De stick bevat zowel een beschermende lippenbalsem als een zonnebrandcrème, past in de jaszak en het ruikt nog lekker ook!


Wintersport zonnebrand versus zomer zonnebrand

Je kan een wintersport zonnebrand natuurlijk ook in de zomer gebruiken. Een zonnebrand die je kocht voor de zomer, is wat minder geschikt voor de wintersport. Dit komt met name door het verminderen van de factor naar verloop van tijd. Na 12 maanden is de zonnebrand doorgaans de helft van de factor ‘verloren’. Dit bekent dat een zonnebrand met SPF 30 na een half jaar nog ongeveer een beschermingsfactor van SPF 20 biedt. Voor de wintersport is dit echt te laag!

Bescherming van je lippen tijdens de wintersport

Een goede lippenbalsem tegen Uv-straling is ook een must. Wanneer je deze niet hebt, smeer je lippen dan in met zonnebrand. Heb je na een dag op de piste last van schrale of pijnlijke lippen? Na twee hele seizoenen wintersport hebben we eindelijk ontdekt wat hier het beste tegen helpt (dankzij advies van de kinderarts). De (voor jonge ouders welbekende) Bepanthe crème. Verkrijgbaar bij iedere apotheek in Europa of online hier.

wintersport warming up op de piste
Bescherm je zelf goed tegen de zon.
Oogbescherming tijdens de wintersport

Kies een skibril of zonnebril die bij de weersomstandigheden past. Zo heb je goed zicht op de piste en bescherm je je ogen tegen Uv-straling. Op zonnige dagen heb je een skibril of zonnebril in categorie 3 nodig. Categorie 4 mag uiteraard ook. Een lagere categorie laat teveel licht door en biedt daardoor onvoldoende bescherming.

Heb je een skibril in categorie 1 of 2? Neem dan altijd je zonnebril mee de piste op. Zo kan je snel wisselen als je last krijgt van je ogen of als het licht toch te fel wordt.

Een goed beschermende zonnebril hoeft niet duur te zijn. Voor minder dan 20 euro kan je een skizonnebril kopen die veilig is. Kijk voor meer informatie naar onze zonnebril test.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Goede Europese wintersport bestemmingen in maart en april
Ook interessant
5 misverstanden over lawines