Fleece vest, je tweede laag skikleding

fleecevest dames

fleece 3 lagenHet fleece vest is de tweede laag van je skioutfit. Een goede skioutfit bestaat uit drie lagen. De eerste laag is de zogenaamde thermolaag. Deze bestaat uit het thermoshirt en de thermobroek. Het doel van deze basislaag is vochtafvoer.

Vervolgens draag je de tweede laag alleen op je bovenlichaam. Deze tweede laag is een isolatielaag van fleece. Deze laag laat vocht door naar de buitenlaag terwijl hij warmte goed isoleert. Zo zorgt deze laag voor isolatie en dus warmte.

Ten slotte de derde laag, de zogenaamde buitenlaag (ook wel Shell) houdt wind, kou en vocht van buiten tegen. Hoewel iedere wintersporter kou anders ervaart en dus voor verschillende accessoires in zijn outfit zal kiezen, werkt het drielagen systeem voor iedereen.

Fleece vest, de tweede laag

Een tweede laag (ook wel tussenlaag genoemd) is idealiter van fleece. Fleece heeft namelijk een uitstekende isolerende waarde. Daarbij houdt een fleece vest je warm en geeft het vocht van je lichaam door naar buiten. Het materiaal heeft een goede isolerende werking waardoor je lichaam comfortabel warm en droog blijft. Ook bij intensieve inspanning.

Samen met de basislaag isoleert de fleece vest door lucht tussen je thermoshirt en tweede laag ‘gevangen’ te houden. Een vest of trui van microfleece materiaal is ideaal omdat deze licht zijn en daarmee je bewegingsvrijheid niet beperken.

Dat het buiten koud is, betekent niet dat je lichaam dat ook zou moeten zijn.

 

Waarop letten bij aanschaf van een fleece vest

Fleece vesten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklasse, kwaliteit en diktes. Voor een volle week wintersportplezier zou je eigenlijk twee soorten fleeces bij je moeten hebben. Namelijk een dunne variant (gemaakt van het zogenaamde microfleece) en een dikke (middenklasse) variant.

De eerstgenoemde dunne variant gebruik je op warme dagen of op dagen van grote inspanning.

De dikkere variant gebruik je daarentegen op koude dagen of dagen waarop je wat minder actief bent. De allerdikste fleece varianten kan je voor recreatief ski of snowboard gebruik laten liggen. Deze zitten vaak niet comfortabel onder je ski jas. Daarbij werken ze beperkend voor je bewegingsvrijheid.

Mocht je daarentegen gaan toerskiën, dan is deze zware variant perfect als buitenlaag (in dat geval draag je dus maar twee lagen, je thermolaag en je vest). Als het nat weer is volstaat een fleecevest echter niet als buitenlaag omdat deze nat wordt, na blijft en, na verloop van tijd, het vocht van buiten naar binnen doorlaat.

 

Pasvorm

Een goed fleece vest moet aansluiten bij je lichaam. Een klein beetje ruimte tussen de basislaag en de middenlaag is goed, maar het vest mag niet te los zitten.

Kies voor een fleece van goede kwaliteit. Deze houden beter hun pasvorm en de isolerende eigenschappen. Het verschil tussen een kwalitatief goede variant en een mindere variant kan je vaak voelen als je het vest tussen je vingers heen een weer schuift. De prijs van het kledingstuk is vaak ook al een goede indicator. Een kwalitatief goed fleece vest kost al snel € 50,-. Technisch meer ontwikkelde producten of vesten van duurzamer materiaal zijn vanzelfsprekend duurder.

 

Fleece vest dames versus Fleece vest heren.

Omdat een fleecevest redelijk strak langs het lichaam moet vallen, zijn er geen universele modellen voor dames en heren. Let bij het kopen van een fleecevest daarom altijd op de pasvorm. Behalve dat het vest de contouren van je lichaam moet volgen, is het belangrijk om te letten op de lengte van zowel het vest als de mouwen. Het vest moet aansluiten op je skibroek. Terwijl de mouwen je hele armen moeten bedekken. Kijk vervolgens of je genoeg genoeg bewegingsvrijheid hebt bij de armen.

fleece vest dames

 

Fleece vest voor dames

Fleecevesten voor dames zijn getailleerd en zacht. Je kan ze prima online bestellen en rustig thuis passen. Pas ze dan ook met een onderlaag van thermo en met je skijas. Het gaat uiteindelijk om je gehele outfit. Uitgangspunt bij het drielagen principe is is dat deze zo sterk is als de zwakste schakel. Kies daarom voor goede kwaliteit lagen. Voor de fleece laag betekend het dat deze strak, comfortabel en warm moet zitten. Wij selecteerden 3 kwalitatief hoogwaardige fleece vesten die perfect volstaan als tussenlaag.

dames fleece vest zwart
149,95 EUR
fleece dames
99,95 EUR
fleece vest dames roze
29,95 EUR

 

Fleece vest voor heren

Fleecevesten voor heren zijn doorgaans minder getailleerd (om duidelijke redenen). Daarnaast is de vormgeving (kleur en printjes) duidelijk anders bij damesvesten. Wij hebben verschillende fleecevesten uit de huidige collectie getest en onderstaande fleecevesten voor heren zijn van zeer goede kwaliteit.

fleece heren
149,95 EUR
fleece heren
169,95 EUR
herenfleece
19,95 EUR

Fleecevest voor kinderen

Laat kleine kinderen niet zonder fleecelaag skiën. Zelfs bij mooi weer moet je ze een dun laagje fleece aantrekken. Kinderen liggen en spelen in de sneeuw, in tegenstelling tot de meeste volwassenen. Ze koelen daardoor sneller af en de kans dat hun skijas vanbinnen nat wordt is altijd aanwezig. Door het spelen in de sneeuw komt de sneeuw door de mouwen en onderkant van de jas naar binnen.

Een fleecelaag beschermt hun lichaam dan tegen het koude vocht van buiten. Kies om diezelfde redenen altijd voor een goed passend en nauw sluitend vest. Zo voorkom je dat de sneeuw via bijvoorbeeld de mouwen de huid bereikt. Hieronder staan drie mooie en technisch goede middenlaagvesten voor kinderen in verschillende prijsklasse. De duurdere varianten zijn uiteraard technisch beter en gaan ook langer mee. Maar voor elk budget is er dus aanbod.

 

 

fleece vest kind blauw
29,95 EUR
Fleecevest meisjes zwart
44,95 EUR
fleece vest kind grijs
59,95 EUR

Fleece vest online kopen?

Je kan je fleece vest voor deze wintersport heel goed online kopen. Online heb je het grootste aanbod en je beschikt over een aantal goede webshops vanaf je stoel. Dat is fijn. Je hebt alleen niet de mogelijkheid om voor je aankoop te passen. Wanneer je een fleecevest koopt, doe dit dan bij voorkeur in een (gespecialiseerde) sportzaak. Een kwalitatief goed kledingstuk betaald zichzelf hier echt terug. Niet alleen in comfort, maar ook in duurzaamheid. Je zal merken dat een goedkoop en kwalitatief minderwaardig product al na een paar wasbeurten slijt en vorm verliest.

Laat daarom bij voorkeur de fleecevesten van de buurtsuper lekker liggen en neem de moeite om een sportzaak te bezoeken (digitaal of fysiek). Goede fleece lagen vindt je onder andere bij:

 

Online een Fleece Trui kopen - bekijk het assortiment van Bergfreunde

300+ fleece truien

vanaf €19,95

Fleecevest kopen - bekijk het assortiment van Bol.com

1900+ fleece vests

 

vanaf €15,95

Een Fleecevest of fleece trui koop je bij Bever - bekijk het assortiment online

1400+ fleece truien

vanaf €22,99

Mocht je bij deze speciaalzaken niks vinden binnen je budget, kijk dan eens bij Decathlon.

Decathlon verkoop kwalitatief redelijk goede producten voor een klein budget. Functioneel presteert het vaak aardig, je levert doorgaans alleen behoorlijk in op duurzaamheid.

Onderhoud en wassen van je fleece vest

wassen fleece vestJe isolerende tussenlaag sluit hoogstwaarschijnlijk niet van het dragen. De grootste slijtage vindt plaats door het wassen. Fleecekleding is meestal gemaakt van polyester. Onze tips op gebied van onderhoud en wassen sluiten hierbij aan. Lees voor het wassen altijd het waslabel van je kledingstuk. Door goed onderhoud verhoog je de levensduur van je wintersportkleding!

Was je fleecevest of fleecetrui altijd binnenste buiten en op lage temperatuur. Warm water of wrijving met andere kledingstukken in de machine laten het materiaal ‘pielen’. Was fleecekleding daarom nooit samen met grove materialen zoals spijkerbroeken. Hang het kledingstuk direct na het wassen op te drogen. Gebruik bij voorkeur geen wasdroger. Heb je haast en wil je daarom toch gebruik maken van de wasdroger? Droog dan op een zo laag mogelijke temperatuur.

Fleecekleding wordt meestal gemaakt van polyester. Strijk je vest of trui daarom nooit! Dit kan delen van het materiaal doen smelten.

Met bovenstaande tips blijft je fleecevest langer mooi en functioneel.

Disclaimer: Dit artikel over fleece vesten is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en zijn aan prijswijzigingen onderhevig. Er kunnen daarom geen rechten ontleent worden aan de getoonde prijzen.