Niet ons favoriete onderwerp: skikleding wassen. De wintersport zit erop (zucht), je vakantie is voorbij (zucht) als je ergens niet op zit te wachten nu is het wel een huishoudelijk klusje als wassen… Wij worden er in ieder geval niet blij van. De kunst is, om het zo snel en effectief mogelijk te doen. En daar helpen we je graag bij!

zonnige wintersport in Obertauern drie mensen op de piste
Functionele skikleding was je apart.

Skikleding wassen in het kort

Geen behoefte aan alle informatie over hoe je skikleding precies moet wassen? Met deze samenvatting ben je er ook:

 • Koop een speciaal wasmiddel
 • Zorg dat je wasmachine helemaal schoon is
 • Ritsen en klittenband sluiten.
 • Skikleding binnenste buiten in de machine.
 • Voeg het wasmiddel toe.
 • Indien nodig na het wassen met een waterdicht middel behandelen
 • Skikleding goed laten drogen

Waarom zoveel aandacht voor skikleding wassen?

Wanneer je investeert in een goede skiuitrusting, dan wil je wel dat die zo lang mogelijk meegaat. En dan wil je niet na de eerste keer skikleding wassen de helft van je outfit moeten afschrijven. Daarom informeren we je in dit artikel over over het onderhoud van je skikleding. Zo gaat je skikleding langer mee, blijft het langer optimaal functioneren en heb jij er dus langer plezier van. En daar wordt je dan wel weer blij van.

Skikleding wassen, waarmee, waarom en hoe vaak?

Moet je na een weekje wintersport echt gelijk je ski jas wassen? En als je twee jassen mee hebt, kan je ze dan niet gewoon om het jaar wassen? En die skibroek? Die wordt toch nauwelijks vies?

Door te wassen, behoud je het ademende vermogen

Ja, nee en nee. Je skikleding (althans de buitenste laag, dus je skibroek, ski handschoenen en je ski jas) bestaan uit ademend materiaal. Als er vuil komt op je skikleding, kan het materiaal daar niet meer ademen. Vuil sluit het ademend vermogen van je kleding uit. Als vuil te lang blijft zitten, gaat het in de ‘poriën’ van je skikleding zitten. Vuil wat te lang op je skikleding zit, kan nog maar moeilijk verwijderd worden. Des te meer omdat je skikleding vaak maar op lage temperatuur kan wassen.

Was je skikleding na elke wintersport

Daarom moet je de skibroek en ski jas wassen na elke wintersport, ook na kort gebruik. Zo behoudt het materiaal zijn ademend vermogen. Daarbij wordt de kleding van binnenuit viezer dan je gewone kleding. Je bent immers een groot deel van de dag actief aan het bewegen en daarbij transpireer je. De onderlagen van je skikleding geven het vocht door naar de buitenste lagen en zo komt het dus in de jas en broek terecht.

Kortom, hup in de was met die skikleding.

skikleding wassen
Skikleding drogen aan de lijn.

Skikleding wassen, hoe dan?

Lees goed het etiket! Echt waar. We weten dat de meeste mensen het ongeveer nooit doen, maar in geval van kostbare functionele kleding is het echt de paar seconden die het kost waard.

Zelf kijken we altijd bij de aanschaf van nieuwe skikleding op het etiket. Als het etiket aangeeft dat de ski jas op de hand gewassen moet worden dan kan het jack nog zo mooi en functioneel zijn, maar dan laat ik hem hangen. Ik weet toch dat ik nooit op de hand ga wassen.

Houd je verder aan alles wat op het etiket staat. De maximale wastemperatuur voorop.

Zorg dat de wasmachine schoon is, voordat je je skikleding erin gaat wassen. Draai daarvoor je wasmachine ZONDER inhoud op de hoogste temperatuur. Nu weet je zeker dat alle resten wasmiddel uit je wasmachine verdwenen zijn. Je wasmachine is nu schoon en klaar om je technische skikleding te wassen.

Berg skikleding wassen na de wintersport
Na elke wintersport een berg skikleding wassen?

Welk wasmiddel voor skikleding wassen?

Skikleding wassen doe je niet met een standaard wasmiddel (vandaar ook dat je de wasmachine eerst LEEG moet draaien). Je gebruikt ten eerste een speciaal wasmiddel om het vuil te verwijderen. Gewoon wasmiddel tast het waterafstotende vermogen van je technische kleding namelijk aan.

Pas na meerdere keren wassen, ga je aan de slag met impregnerend middel, er is geen reden om dit na elke wasbeurt te gebruiken!

Het beste wasmiddel voor skikleding is dit. Niet alleen omdat het je kleding schoon en functioneel houdt. Maar het is ook nog eens een oprecht milieuvriendelijk middel. Kijk, daar houden we van! Met ‘Tech Wash‘ was je de kleding schoon en met ‘TX direct‘ herstel je het waterafstotende vermogen. Je hoeft de skikleding tussendoor niet te laten drogen. Bij Bever koop je een setje van beide producten met korting. 

Was je skikleding binnenste buiten

Was je skikleding altijd binnenste buiten. Wanneer je skikleding in de droger kan (en wil) drogen. Doe dit dan ook binnenste buiten.

Wellicht overbodig, maar voor de zekerheid: sluit alle ritsen, knopen en klittenbandsluitingen voor het wassen.

Draai je skikleding halverwege het droogproces weer in de juiste vorm. Zorg ervoor dat de kleding volledig droog is voordat je deze opbergt tot het volgende seizoen.

Skikleding apart wassen.
Was thermokleding apart.

Waterdicht maken van skikleding

Door het wassen wordt de waterdichte coating van skikleding (heel langzaam) aangetast. Ook wanneer je met een speciaal wasmiddel voor skikleding wast. Hoe snel dit waterdichte vermogen aangetast wordt, hangt af van de kwaliteit van je skikleding.

Hoe vaak moet je skikleding opnieuw waterdicht maken?

Wanneer je skikleding uit de wasmachine haalt, merk je vanzelf dat het waterafstotende vermogen afneemt. Wanneer de waterdruppels niet van de kleding afstaan, maar opgenomen worden dan is het tijd om te herimpregneren.

Bij hele goedkope skikleding is het verstandig om dit voor gebruik al te doen, omdat deze vaak van zichzelf al niet waterdicht is (denk aan kleding van winkels als Scapino, Zeeman, Hema).

Bij skikleding van aantrekkelijk geprijsde sportmerken (denk aan Protest, Decathlon) neemt het waterafstotende vermogen na 5 wasbeurten af.

Bij technische kleding van kwalitatief hoogstaande merken (denk aan Helly Hansen, Black Diamond, etc) volstaat een her impregnatie bij 1 op 10 of zelfs 1 op 30 wasbeurten.

Om skikleding opnieuw waterdicht te maken, moet het eerst volgens bovenstaande instructies gewassen worden. Daarna kan het in dezelfde wasmachine (zonder reiniging tussendoor) met een her impregnerend middel gewassen worden. Wij gebruiken zelf dit middel.

Wanneer je skikleding gewassen is

Dan is het weer voorbij. De voorpret, de wintersport en bijhorend werk erna. Bewaar al je skispullen bij elkaar op één plaats zodat je volgend jaar weer snel alles bij elkaar hebt.

Of boek nog een last minute skivakantie in maart of april. Gewoon omdat het kan 😉

Donzen skikleding wassen
Een donzen jas wassen, is weer een ander verhaal.

Overige tips voor het wassen van skikleding

Hieronder nog een paar huishoudelijke tips om zo lang mogelijk van je technische kleding te genieten.

Ski handschoenen wassen

Was je skihandschoenen of wanten nooit binnenste buiten. Was ze met speciaal wasmiddel (wij adviseren dit). Na vijf keer wassen moet je je handschoenen impregneren. Dit kan met TX Direct.

Leren handschoenen mogen nooit in de was. Maak het leer schoon met een milde reiniger en vet het in voordat je je handschoenen opbergt.

leren handshoenen wassen
Leren skihandschoenen gaan jaren mee bij goed onderhoud.

Dons wassen

Een donsjas wasen doe je met een speciaal wasmiddel voor dons. Dit wasmiddel zorgt ervoor dat de jas schoon wordt, maar ook dat het dons zijn waterafstotende werking behoud (in plaats van dat het zich vol zuigt met water).

Om een donzen jas mooi op te laten drogen doe je hem binnenstebuiten in de wasdroger met drie tennisballen (of vier paar skisokken). Je kan hem ook eerst een half uur hangend laten drogen en daarna in de wasdroger doen. Zo voorkom je dat de jas er ‘leeg’ uitziet.

Welk wasmiddel voor skikleding gebruik je?

Het beste wasmiddel voor skikleding is dit. Niet alleen omdat het je kleding schoon en functioneel houdt. Maar het is ook nog eens een oprecht milieuvriendelijk middel.

Hoe moet je skikleding wassen?

Geen behoefte aan uitgebreide informatie over hoe je skikleding moet wassen? Met deze samenvatting ben je er ook:

– Koop een speciaal wasmiddel
– Zorg dat je wasmachine helemaal schoon is
– Ritsen en klittenband sluiten.
– Skikleding binnenste buiten in de machine.
– Voeg het wasmiddel toe.
– Indien nodig na het wassen met een waterdicht middel behandelen
– Skikleding goed laten drogen

Wil je toch meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over skikleding wassen.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links iets koopt. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!

2 Commentaren

 • Terence,

  Misschien een rare vraag: Zojuist mijn ski kleding binnenstebuiten in de wasmachine gewassen en daarna geïmpregneerd. Kleding tussendoor niet uit de machine gehaald, zoals hierboven omschreven. Na het wassen heb ik de kleding op normale manier opgehangen om te drogen(buitenste buiten). Nu voelt de binnenkant vochtig aan en de buitenkant nagenoeg droog.

  Heb ik nu alleen de binnenkant geïmpregneerd?

  • Maaike,

   Hoi Terence, ik kan het niet echt beoordelen, maar dit klinkt op zich niet zorgwekkend. Je kan het makkelijk controleren door te kijken naar de buitenste laag, hier zou het water op moeten liggen, en dus niet in de stof moeten dringen. Parelt het water op de buitenkant van de skikleding? Dan is de buitenkant goed geimpregneerd.

 • Eerder verschenen
  Review: Helly Hansen skikleding voor kinderen getest
  Ook interessant
  Geniet van sneeuw en voorjaarszon in Wellnessresort Amonti & Lunaris in Zuid-Tirol