De winter staat weer voor de deur. Een periode met regen, sneeuw en ijzel. Dat betekent gladheid op de weg. Het moment om je zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het rijden met winterbanden je remweg op een koud, besneeuwd wegdek bijna 40 meter korter maakt. De auto met zomerbanden had ruim 60 meter nodig om tot stilstand te komen. De auto met winterbanden iets meer dan 20 meter.
Er zijn een heleboel organisaties die ieder jaar de winterbanden testen. In dit artikel hebben we alle interessante tests op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel winterbanden kunt vergelijken. Voor het gemak hebben we ook een top 6 van de beste winterbanden van dit jaar gemaakt. Zo kan je snel de juiste banden kiezen.
Overzicht: beste winterbanden top 6 uit de test 2022/2023
Hieronder staan de beste winterbanden uit de test. Test zijn uitgevoerd door de ANWB, ÖAMTC en Autobild.
- Dunlop: geen zwakke punten, energiezuinig.
- Good Year Ultragrip Performance+: de beste winterbanden volgens Autoweek.
- Michelin Alpin 6: slijtvaste band, die lang meegaat.
- Continental Wintercontact TS860: beste winterbanden op nat wegdek, stil.
- Vredesteijn Wintrac: beste winterband op droog wegdek. Energiezuinig.
- Kleber Krisalp HP3: goedkope winterband van goede kwaliteit.
Direct naar:
- Top 6 beste winterbanden.
- ANWB winterbanden test.
- Top 6 banden volgens Autoweek.
- De beste banden uit de ÖAMTC-test.
- Tips bij het kopen van winterbanden.
Top 6 beste winterbanden
Hieronder staan de 6 beste winterbanden van dit seizoen. Deze banden zijn geselecteerd op basis van de tests door de ANWB, Autoweek en de ÖAMTC.
Tips voor het kopen van de beste winterbanden
Tot slot nog een paar praktische tips voor als je winterbanden gaat kopen.
Hoe weet je de bandenmaat?
Je bandenmaat is belangrijk wanneer je banden gaat kopen. De bandenmaat staat duidelijk aangegeven in de papieren van de auto. Of je kunt natuurlijk kijken naar de maat van je zomerbanden. Twijfel je? Vraag dan advies bij je vakgarage of bandenspecialist. Zij kunnen je zeker helpen.
Zo herken je een winterband
Winterbanden kan je herkennen aan een icoon van een sneeuwvlok op het rubber. Op veel banden staan daarnaast ook de letters “M+S”, “M.S.” of “M&S”.
Let op! In in een aantal landen zijn winterbanden verplicht bij winterse weersomstandigheden. Alleen de banden met een sneeuwvlok gelden dan als officiële winterband.
De beste bandenmerken
Uit alle tests komen de volgende merken naar voren als de beste banden: Dunlop, Pirelli, Continental en Kleber. Op de Kleber na, zijn dit ook de duurdere banden uit de test.
Michelin banden gaan lang mee
Wil je graag banden die lang mee gaan? Kies dan voor Michelin, deze banden zijn het meest slijtvast.
Tweedehands winterbanden kopen? Let op het profiel
Als je tweedehands banden koopt, let dan goed op het profiel. In Nederland geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Maar bijvoorbeeld in Oostenrijk zijn winterbanden verplicht waarbij de profieldiepte minimaal 4 mm dient te bedragen. En dit minimum profiel geldt ook nog aan het einde van het winterseizoen!
De profieldiepte van nieuwe banden bedraagt 9 millimeter.
All seasonbanden zijn geen winterbanden
Naast de winter- en zomerbanden bestaan er ook nog 4-seizoenenbanden. Deze autobanden zijn een compromis tussen winter- en zomerbanden. Als je in Nederland de weg op gaat is dit een hele goede oplossing, maar hou er rekening mee dat deze banden in andere landen, zoals Oostenrijk en Duitsland, niet gelden als winterbanden.
Wanneer wissel je de banden?
Het beste moment voor het wisselen van je banden is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij temperaturen onder de 7 graden Celsius zijn winterbanden veiliger dan zomerbanden. Gemiddeld genomen is november de ideale maand om je winterbanden te monteren. Eind maart / begin april is een goed moment om de zomerbanden weer te gaan gebruiken.
Winterbanden huren
Als je alleen winterbanden nodig hebt om op wintersport te gaan en je ze in Nederland nauwelijks gebruikt, dan kun je ook overwegen om ze te huren. Huren is niet goedkoop, maar wel voordeliger dan kopen. Er zijn verschillende plekken waar je winterbanden kunt huren, maar echt goede ervaringen hebben wij nog niet. Dus heb je een tip voor onze lezers voor een goed winterbanden verhuur? Laat het ons dan vooral weten!
Winterbanden kopen? Dit zijn goede webshops
Jarenlang was je autodealer of garage de enige plek om goede winterbanden te kopen, Je kunt echter veel geld besparen door online je banden te kopen. In sommige gevallen kan je zelfs winterbanden kopen en ze bij jou in de buurt laten monteren. Wel zo handig. Hieronder staan een aantal webshops waar je winterbanden kunt kopen. Van elke aanbieder hebben we kort beschreven welke diensten ze leveren.
Overige webshops
Hieronder staan nog een aantal andere webshops waar je terecht kunt voor banden. Deze leveren vaak banden die je zelf moet laten monteren bij een vakgarage in de buurt.
Winterbanden test overzicht – FAQ
Dit artikel over winterbanden is een van de meest uitgebreide artikelen op onze website. Om onze lezers te helpen om snel een antwoord te krijgen op hun vragen, hebben we de belangrijkste punten uit dit artikel hieronder kort en bondig verzameld.
Er zijn een heleboel organisaties die ieder jaar winterbanden testen. In dit overzicht hebben we alle interessante tests op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel de juiste keuze kunt maken.
Hieronder staan de beste winterbanden uit de test. De tests zijn uitgevoerd door de ANWB, ÖAMTC en Autobild.
– Dunlop Winter Sports 5: geen zwakke punten.
– Kleber Krisalp HP3: beste goedkope winterband.
– Good Year Ultragrip Performance+: de favoriet van Autoweek.
– Michelin Alpin 6: slijtvaste band, die lang meegaat.
– Continental Wintercontact TS860: beste winterband op nat wegdek, stil.
Uit alle tests komen de volgende merken naar voren als de beste banden: Dunlop, Good Year, Michelin, Continental en Kleber. Van al deze merken zijn de banden van Kleber het meest aantrekkelijk geprijsd.
Ieder jaar testen worden tal van winterbanden met elkaar vergeleken. O.a. de ANWB, de ÖAMTC en Autoweek doen ieder jaar een uitgebreide test waarin ze banden vergelijken op een aantal belangrijke punten:
– prestaties op normaal, droog wegdek
– regen en een nat wegdek
– sneeuw op het wegdek
– ijs op wegdek
– geluid
– brandstofverbruik
– slijtage en duurzaamheid
In dit overzicht kan je snel een makkelijk winterbanden vergelijken. We hebben een aantal tests op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel de juiste keuze kunt maken.
Hieronder staan kort nog de winnaars uit de diverse tests.
– Dunlop Winter Sports 5: geen zwakke punten.
– Kleber Krisalp HP3: goedkope winterband van goede kwaliteit.
– Good Year Ultragrip Performance+: de favoriet van Autoweek.
– Michelin Alpin 6: slijtvaste band, die lang meegaat.
– Continental Wintercontact TS860: beste band op nat wegdek, stil.
De ANWB heeft vorige winter ook winterbanden voor SUV’s getest. Dit soort banden wordt naast voor SUV’s ook veel gebruikt bij de grotere en luxere gezinsauto’s zoals de Ford Kuga, Audi Q3 en Kia Sportage.
De resultaten van de test zijn hier te vinden. De top 3 staat hieronder:
– Michelin Pilot Alpin 5 | opties en prijzen
– Bridgestone Blizzak LM005 | opties en prijzen
– Goodyear UltraGrip Performance + | opties en prijzen
Jarenlang was je autodealer of garage de enige plek om goede winterbanden te kopen, Je kunt echter veel geld besparen door online je winterbanden te kopen. In sommige gevallen kan je zelfs winterbanden kopen en ze bij jou in de buurt laten monteren. Wel zo handig. Hier staan een aantal webshops waar je banden kunt kopen.
Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links iets koopt. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!