Wanneer je kind 3 jaar is kan je hem introduceren aan de wintersport. Natuurlijk kan je kinderen onder de 3 jaar ook gewoon meenemen, maar dan is er nog geen ‘sporten’bij. Vanaf 3 jaar kan je kind zijn of haar eerste skilessen volgen. En hoewel sommige wintersporters dit erg jong vinden, kunnen wij dit van harte aanbevelen. Onze ervaring is dat jonge kinderen sneller leren en doorgaans minder bang zijn om te falen en te vallen. Daarbij is het erg vermakelijk om te zien en geeft het jezelf een paar uur vrije tijd. En iedereen die ooit een kind van 3 heeft gehad weet hoe waardevol die vrije tijd is 😉

Tip 1: Boek skiles voor je kind bij een skischool

De belangrijkste tip: boek skilessen voor je kind / peuter / kleuter. Hoe goed je zelf ook kan skiën, ontneem je kind deze investering nooit. Skiles is niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk voor kinderen. Daarbij neemt een kind meer aan van de skileraar (want die is gewoon super cool) dan van jou en hierboven hebben we het argument ‘vrije tijd’ al gebruikt. Kortom: doe jezelf en je kind een plezier en boek skilessen bij een skischool.

Boek skilessen voor je kinderen!
Boek skilessen voor je kinderen!

Tip 2: Kies voor groepslessen

Privéles of groepsles? Dit is de eerste vraag die je krijgt bij het boeken van skilessen. Voor een eerste wintersport zijn groepslessen aan te raden. Ten eerste is leuk (gezellig) voor het kind. Ten tweede leren kinderen doorgaans meer van elkaar dan van de leraar. Daarbij zijn privélessen een stuk duurder en zullen ze op dit niveau geen waarde toevoegen. Het belangrijkste van deze eerste wintersport ervaring is dat je kind plezier in wintersport gaat ontwikkelt. Echt skiën, dat leren ze (veel) later pas. Groepslessen dus.

Kies voor groepslessen - skiles
Kies voor groepslessen.

Tip 3: Halve dagen skiles of hele dagen skiles

Doorgaans kan je kiezen tussen halve dagen (2 uur) skiles of hele dagen (4 uur en een lunch). De meeste skischolen adviseren bij kinderen onder 6 jaar halve dagen. Onze ervaring is dat kinderen van 3 best hele dagen kunnen skiën. Maar hierin ken jij jezelf en je kind het beste. Wij vinden het fijn om onze handen de hele dag vrij te hebben en onze kinderen waren gewend aan hele dagen kinderopvang. Als je kind doorgaans hele dagen thuis is, kunnen hele dagen skiles te intensief zijn. En ja, wij hebben ons kind ook slapend uit de skicarrousel moeten trekken omdat hele dagen gewoon best lang zijn voor een 3-jarige. Niks om je schuldig over te voelen wat ons betreft.

Kies je voor hele of halve dagen skiles?
Kies je voor hele of halve dagen skiles?

Tip 4: Koop niet gelijk een skipas voor de eerste skiles van je kind

Tenzij de skischool op de piste ligt, want dan heb je een skipas nodig om de skischool te bereiken. Gelukkig bevinden de meeste skischolen en oefenweides zich in het dal en kan je kind hier dus zonder skipas de beginselen van het skiën leren. Wanneer de skileraar van plan is om de kinderen mee te nemen in de skilift, zal hij dit eerst met de ouders overleggen. Dan is er nog genoeg tijd om een skipas te kopen.

Tip 5: Investeer in gear

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zorg voor goede skikleding. Een kind wat nat en koud wordt in de kinderweide zal geen fijne herinneringen hebben aan de wintersport. Zorg voor een setje comfortabel thermo ondergoed, een fleecetrui, een goed skipak en dito ski handschoenen. Een skibril, buff en skisokken zijn ook noodzakelijk. Wanneer je niet teveel uit wil geven, kijk dan wat je in je omgeving kan lenen of koop in via Decathlon. Hier vind je kwalitatief goed functionerend materiaal voor een lage prijs.

Overleg welke skipas je  moet kopen.
Investeer in de juiste gear.

Bonustip: waardeer de skileraar

Serieus. Als je kind een skileraar heeft die het plezier van de wintersport over kan brengen dan is deze beste leraar goud waard. Menig skileraar prijkt de hele zomer op het nachtkastje van zijn of haar skiles kind. De skileraar is de reden dat ze lol hebben in de wintersport en dat is de reden dat ze komende winter weer willen. Wil je de kans vergroten dat dezelfde skileraar volgend jaar weer aanwezig is als je bij de skischool komt? Laat hem of haar dan even weten hoe blij je ermee bent. En geef wat drinkgeld. Want dat heeft hij / zij nodig na een dag op de piste met 10 peuters…

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Kerstdump onderweg naar de skigebieden – valt er echt meer dan 2 meter sneeuw?
Ook interessant
Ontdek waarom Galtür een paradijs voor families is