Een wintersport met baby is bijzonder. Je hebt tenslotte maar heel even een baby. En wintersport is sowieso bijzonder. En aangezien jouw baby de leukste baby is die er bestaat, kan deze wintersport niet meer stuk. De kunst om van beide (de baby en de wintersport) optimaal te kunnen genieten zit hem in de voorbereiding. En die is makkelijker dan je denkt! Dus twijfel je nog over jouw wintersport met baby? Stop met twijfelen en begin  met maar vast met voorbereiden. Want met deze tips wordt het gegarandeerd een succes!

Jouw eerste wintersport met baby

Even een kleine sidenote vooraf: geen twee baby’s zijn hetzelfde. Dus voor jouw wintersport met baby geldt allereerst dat jij jouw eigen hart moet volgen. Voel je je onzeker over hoogte? Of over de kou? Dan voel je dit waarschijnlijk goed aan en kan je hier extra aandacht aan besteden of een jaartje overslaan. Hieronder staan onze ervaringen en tips, van onze eigen wintersport met baby. Tot nu toe hebben we het geluk gehad ieder jaar wel een baby te mogen verwelkomen in ons team. Dus de tips zijn opgebouwd uit verschillende ervaringen, binnen verschillende gezinnen én met verschillende baby’s.

Kies voor een wintersport met baby een rustige periode

Voor een wintersport met baby is een rustige periode fijn. De rustigste periode in de Alpen is doorgaans in januari. Wij zijn zelf met onze kleine kinderen altijd in januari op wintersport geweest. Het nadeel is, dat januari heel erg koud kan zijn. Wanneer je kiest voor een wintersport in januari houdt daar dan rekening mee in de kleding die je koopt voor je baby.

Een andere rustige periode is de wintersport met Pasen. Het voordeel van deze periode is dat het doorgaans een stuk warmer en volop zonnig is in de skigebieden. Het nadeel is, dat de sneeuwcondities ’s middags niet zo goed zijn. Tot aan de lunch kan er lekker geskied worden, maar de middag is dan voor andere dingen. Op zich niet verkeerd als je met een baby op wintersport gaat toch?!

Maak er een familie wintersport met baby van

Je baby is waarschijnlijk je favoriete gezelschap. Maar toch kan je niet met je baby skiën of boarden. Wil je toch graag zelf de piste op? Dan biedt een oppas uitkomst. Opa’s en oma’s zijn vaak gewillige oppassen. Maar ook broers, zussen of zelfs ooms of tantes kunnen prima als oppas dienen. Nodig in dat geval je favoriete familieleden uit voor een wintersport met jullie nieuw uitgebreide gezin. Zo heb jij je handen vrij om een paar uur van de piste te genieten.

wintersport zonnebril baby
Soms kan je een speciale babyslee huren.

Boek een kindvriendelijke accommodatie

Hier lopen de meningen uiteen. Sommige wintersporters zweren bij het comfort van een hotel met all inclusieve service, terwijl andere wintersporters het liefst de ruimte en de vrijheid van een vakantiepark voor de wintersport of een appartement of chalet kiezen. Wat het beste is, bepaal je natuurlijk zelf. Zolang de accommodatie maar kindvriendelijk is. Of een accommodatie kindvriendelijk is, zie je aan de geboden faciliteiten. Is er mogelijkheid om een hapje voor een baby klaar te maken, zijn er familiekamers aanwezig?

En dan zou het helemaal geweldig zijn wanneer deze wintersport niet alleen voor jou een ontspannen vakantie wordt, maar ook voor je baby. Dus kan je bij de accommodatie zwemmen? Is er een speelruimte? Kan je er een slee huren?

Het lijken misschien onmogelijke eisen, maar veel accommodaties bieden al deze mogelijkheden, je hoeft echt niet lang te zoeken.

Vrolijke prints en een warme capuchon.
Blije baby tijdens de wintersport.

Winterkleding voor de wintersport met baby

Hoe klein je kindje ook is, neem hem of haar vooral mee naar buiten tijdens de wintersport. Frisse berglucht en een overvloed aan natuur zijn altijd goed voor je kind. Daarbij zal je baby het waarschijnlijk leuk vinden om te sleeën of om met sneeuw te spelen.

Tijdens de wintersport moet je je baby wel goed beschermen tegen de kou. Omdat een baby zichzelf maar beperkt warm kan houden, is het belangrijk om hem goed aan te kleden. Koop een warm skipak voor je baby, een paar waterdichte wanten (handschoenen om babyhandjes aantrekken is een drama, kies daarom altijd voor wanten), een kindermuts en een buff. De huid en ogen van je kleintje zijn extreem gevoelig voor zonlicht. Wanneer je baby al (een beetje) loopt, neem dan ook snowboots mee. Zo is je kind optimaal beschermt en kan hij of zij veilig en comfortabel van de sneeuw genieten.

In het artikel over skikleding voor baby’s geven we nog veel meer tips om je kindje goed te beschermen tegen de kou en sneeuw tijdens de wintersport.

Bescherm de gevoelige babyhuid

In de bergen is het zonlicht extra fel. Daarbij weerkaatst de sneeuw veel van het zonlicht, én zijn de huid en ogen van je kind extreem gevoelig voor zonlicht. Een goede bescherming is daarom essentieel. Zorg voor een goede wintersport zonnebrand met hoge beschermingsfactor en een babyzonnebril.

wintersport met baby is het beste met de auto
Met de auto reis je ontspannen naar de wintersport.

Vermijd het vliegtuig bij een wintersport met baby

Zonder baby is vliegen naar de wintersport een feestje. Het is snel, comfortabel en je kan ontspannen zitten. Maar een baby veranderd alles als het om vliegen gaat. Want naast je wintersportbagage heb je opeens een kinderwagen, kinderdrager, luiertas en de baby zelf. En omdat je gaat vliegen, ben je aan strikte tijden gebonden. Ongeacht of je baby nu net aan de borst wil of niet.

Neem de auto voor een wintersport met baby

Een wintersport met de auto biedt naar onze mening het meeste comfort. Je kan een eindeloos aantal spullen meenemen en vertrekken wanneer je wil. Wanneer iemand het zat is kan je stoppen en een pauze houden. Je hebt alle privacy en kan je kind op een rustige parkeerplaats voeden als dat nodig is. En voor een schone luier stop je bij de een (doorgaans brandschone Duitse) tankstation, alwaar je alle ruimte en comfort hebt.

Of neem je baby mee in de trein

Maar mocht je niet willen rijden met een baby, dan kan je natuurlijk ook nog een wintersport met de trein overwegen. Je hebt meer ruimte dan in een vliegtuig en je kan een beetje heen en weer lopen als dat nodig. Kies in dat geval voor handbare bagage zodat je mobiel bent bij het overstappen. Denk daarbij aan een rugzak, grote luiertas die je aan de kinderwagen hangt en reistas of koffer met wieltjes.

Tijdens een treinreis heb je je handen en ogen vrij om je volledig op je kind te richten tijdens de treinreis. Er zijn zelfs slaapcoupés te boeken waarin je een eigen slaapkamer hebt voor wat privacy. Zo kom je uitgerust aan op je wintersportbestemming.

Twijfel je nog over een wintersport met baby?

Twijfel is een overheersende emotie in het ouderschap. Maar als ouder van twee groot geworden baby’s kan ik je van harte aanbevelen om dit te doen. Een wintersport met baby is bijzonder. Tien jaar later praten we er nog steeds over. De eerste keer in de skilift om te lunchen in een berghut, de eerste keer dat je kind sneeuw zag en voelde en de eerste ritjes op de slee. Voor je het weet skiën ze je voorbij. Of willen ze in een raceteam. Dan denk je met weemoed terug aan dit heerlijke moment van de eerste wintersport met baby. Dat neemt niemand je meer af!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Beste sneeuwkettingen – test overzicht 2023-2024
Ook interessant
Genoeg sneeuw in Frankrijk – deze skigebieden gaan morgen open