banner

Wintersport in Zweden staat in het teken van sneeuw en avontuur. Wie op winterport gaat naar Zweden, staat veel meer te wachten dan skiën alleen. Het land staat tenslotte bekend om het langlaufen, schaatsen en de sledetochten. Ben je benieuwd of een wintersport in Zweden wat voor jou is? Of wil je eens kennis maken met de skigebieden in Zweden? Dan is dit artikel speciaal voor jou!

skigebieden zweden
Wintersport in Zweden (Foto: Helena Wahlman | imagebank.sweden.se)

Wintersport in Zweden, een kort overzicht

Ideale reistijd: sneeuw vanaf november tot eind april. Meest ideale reistijd februari en maart.
Skigebieden: Åre, Sälen, Idre Fjäll en Tänndalen zijn de grootste.
Hoe aan te reizen: auto of vliegtuig.
Voor wie: voor iedereen op zoek naar een bijzondere ervaring.
Wat is leuk: rust en verlatenheid, veelzijdige activiteiten, veel sneeuw.
Wat is minder: tot februari kan het al vroeg donker worden in de skigebieden.
Winterport in Zweden boeken: vanaf 50 euro per persoon per dag.

Skigebieden Zweden – samenvatting

Hieronder staan de meest geliefde skigebieden in Zweden. Klik op de naam van een skigebied voor meer informatie.

  • Åre – grootste van alle skigebieden in Zweden.
  • Sälen, -4 skigebieden in Zweden met 1 skipas.
  • Idre Fjäll – complete winterbeleving.
  • Tänndalen – sneeuwzeker skigebied in Zweden.
  • Orsa Grönklitt, -voor een hele bijzonder wintersport.

Skigebieden Zweden: dit zijn de populairste

Zweden heeft meerdere kleine skigebieden. In dit artikel richten we ons op de vier grootste, met meer dan 30 kilometer aan piste. De skigebieden met minder piste kilometers zijn voor de meeste wintersporters minder interessant.

Åre, grootste van alle skigebieden in Zweden

Åre is het grootste en waarschijnlijk ook het mooiste skigebied van Zweden. Hier vind je meer dan 100 pistekilometers, genoeg om je zeker een week te vermaken. De pistes zijn breed en het skigebied is sneeuwzeker. Bijkomend voordeel is dat het skigebied de hele winter (dus ook in het hoogseizoen) vrij rustig is, waardoor je geen wachtrijen bij de liften zult aantreffen.

skigebieden zweden are
Skigebied Åre is familievriendelijk. (Foto: Niclas Vestefjell | imagebank.sweden.se)

Sälen, 4 skigebieden in Zweden met 1 skipas

Sälen bestaat eigenlijk uit vier verschillende skigebieden met elk een heel eigen karakter. Twee van deze gebieden zijn uitermate geschikt voor families met jonge kinderen: Lindvallen en Hundfjället. Alle skigebieden bij elkaar hebben meer dan 100 pistekilometers (en zijn daarmee gezamenlijk groter dan Åre).

Om Sälen te bereiken kan je vanaf Eelde vliegen op Scandinavian Mountain Airport. Je kan vanaf daar een auto huren of kiezen voor een unieke transfer met een sneeuwscooter of hondenslee. Vanaf het vliegveld is het nog zo’n 30 minuten naar de wintersportbestemming.

Je kan natuurlijk ook met de auto via Duitsland op de boot naar Oslo en daar verder rijden. Reken op zo’n 15 uur voor deze bijzondere reis.

kindvriendelijke skigebieden zweden
Kläppen is het freestyle gebied van Sälen. (Foto: Anna Hållams | imagebank.sweden.se)

Skigebied Idre Fjäll, de complete winterbeleving

Idre Fjäll is geen skigebied voor kilometer vreters of fanatieke skiërs. Het skigebied is binnen een dag te bekijken en de pistes zijn overwegend rood en blauw. Toch vind je hier ook de steilste piste van Zweden. Idre Fjäll heeft een grote hoeveelheid sleepliften, iets waar wij groot fan van zijn. Het skigebied biedt de complete winterbeleving. Dikke sneeuw, hondensleetochten, langlaufen, ijsvissen, sneeuwschoenwandelen en rendieren bekijken (of op de arrenslee). Het kan hier allemaal! De complete winterervaring in winterwonderland ligt hier op je te wachten. En dan kan je óók nog de piste op. Wintersport compleet!

Je bereikt skigebied Idre Fjäll via vliegveld Sälen (vanaf december gaan er rechtstreekse vluchten vanaf Groningen).

wintersport idre fjall
Langlaufen in Idre Fjäll (Foto: Anna Hållams | imagebank.sweden.se)

Tänndalen, sneeuwzeker skigebied in Zweden

Tänndalen beschikt over slechts 38 kilometer aan pistes, maar wordt wel beschouwd als één van de meest sneeuwzekere skigebieden van Zweden. Het maakt onderdeel uit van het grotere Härjedalen met in totaal ruim 100 pistekilometer. Deze regio staat bekend als paradijs voor outdoor liefhebbers en je wil hier echt meer doen dan alleen op de piste staan. Het winterse landschap nodigt uit tot sneeuwschoenwandelen, sneeuwscootertochten en sledetochten. Het culinaire niveau ligt hier hoog én de regio staat bekend om haar duurzame karakter. Aanreizen kan per auto, of vanaf het vliegveld van Stockholm met de huurauto (nog ruim 500 kilometer). Het is even rijden, maar het is zeker de moeite waard!

met de sneeuwscooter door skigebied zweden
Met de sneeuwscooter het winterlandschap verkennen. Mikko Nikkine | imagebank.sweden.se

Orsa Grönklitt, voor een hele bijzonder wintersport

Voor families die op zoek zijn naar een bijzondere ervaring, hebben we nog een bonustip. Skigebied Orsa Grönklitt is een zeer familievriendelijke bestemming. Het skigebied ligt namelijk direct naast het roofdierenpark. Zo kan je vanuit de skilift verschillende dieren waaronder de Siberische tijger spotten! Naast skiën en langlaufen kan je hier ook een tocht met de hondeslee of paard en wagen maken.

Roofdierenpark Dalarna
IJsberen in het roofdierenpark in Dalarna.

Wintersport in Zweden, kouder dan de Alpen

Zweden ligt in Arctisch gebied en het kan dan ook een stuk kouder zijn dan in de Alpen. Zeker wanneer je van plan bent een sledetocht of een rit met de sneeuwscooter te maken, moet je je warm aankleden. Neem daarom, naast je bekende wintersport outfit altijd onderstaande kleding en accessoires mee voor een wintersport in Zweden.

Meenemen op wintersport in Zweden
Zweedse favorieten: gemberbrood en Glogg. Magnus Carlsson | imagebank, sweden.se

Wintersport in Zweden, wat kost het?

Omdat de reis naar de skigebieden in Zweden wat omslachtiger is, dan een reis naar de Alpen is de reis doorgaans een stuk prijziger. Je kan ervoor kiezen om te vliegen en een auto te huren. Of je kan reizen met de auto en een bootovertocht.

Daarentegen zijn de liftpassen een stuk goedkoper in Zweden dan in de skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk. Maar je krijgt daar dan doorgaans ook wat minder pistekilometers voor terug.

De prijzen van eten, drinken en accommodatie is vergelijkbaar met Nederland. Al is alcohol wat duurder. Ben je van plan veel alcohol te nuttigen tijdens je wintersport? Dan zou je kunnen overwegen een paar flessen wijn in de auto mee te nemen. Maar eigenlijk gaat er niks boven een warme, Zweedse Glogg.

Wat een wintersport in Zweden uiteindelijk duurder maakt dan in de Alpen? Dat je waarschijnlijk veel meer wil doen! Een hondensleetocht, een gids voor de sneeuwschoenwandeling of een tocht met de sneeuwscooter door het winterse landschap. Allemaal unieke ervaringen, die je niet over wil slaan nu je er eindelijk bent.

Kortom, wintersport in Zweden is zo duur als je het zelf maakt. En een bijzondere beleving die absoluut de moeite waard is!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Kerstcadeau inspiratie voor wintersporters
Ook interessant
Review LEKI Patrol 3D – freeride handschoenen met nostalgische look