Verzekeringen zijn saai. Zelfs een een wintersportverzekering is dat. Ik heb jaren bij een verzekeraar gewerkt en als één ding mij daar duidelijk is geworden dan is het wel de onovertroffen saaiheid van dit ‘product’. De meeste mensen willen er niet eens over praten, laat staan zich in de materie verdiepen.

Maar wat ik ook geleerd heb in al die jaren tussen de grijze pakken, is dat een sommige verzekeringen noodzakelijk zijn. En dat je het nut van een verzekering pas ontdekt op het moment dat je schade oploopt. Je kan jarenlang heel gelukkig zijn met je goedkope verzekering (prijsvechters te over) maar als je dan op een dag schade meldt en de verzekeraar geeft geen gehoor of (misschien wel erger) zegt dat er ergens in de voorwaarde een procedure feitje staat wat je niet correct nageleefd hebt, dan is je verzekering dus eigenlijk al die jaren weggegooid geld geweest…. Helaas hebben we hier ook ervaring mee…

Een wintersportverzekering is het soort verzekering dat je af wil sluiten. Of beter: een reisverzekering met wintersport dekking is zo’n soort verzekering. Want zo ben je het hele jaar verzekerd tijdens al je vakanties.

Waarom je een reisverzekering voor wintersport wil

Als je ski’s gestolen worden, kost je dat hooguit een paar nieuwe ski’s. Als je je zonnebril verliest, koop je met plezier een nieuwe zonnebril. Vervelende akkefietjes tijdens een vakantie, maar niet verzekeringswaardig als je het ons vraagt.

Het belang van een wintersport verzekering blijkt pas bij een ongeluk. Een ritje met de helikopter, ambulance vervoer naar huis, aansprakelijkheid bij een ongeluk op de piste, of letsel wat je oploopt tijdens de wintersport. Dit zijn de situaties waarvoor je tijdens de wintersport verzekerd wil zijn. Deze kosten kan niet iedereen zo even dragen. Daarbij zijn dit soort kosten ook minder goed te overzien. Mooi meegenomen is dat bovenstaande zaken (gestolen ski’s en verloren ski zonnebril) ook nog eens meeverzekerd zijn.

Reisverzekering wintersport

Verschil reisverzekering en wintersportverzekering

Wanneer je op wintersport gaat, ben je op reis. Zou je denken. Een reisverzekering denkt hier anders over.

Helaas is een reisverzekering niet altijd een wintersportverzekering. Kijk hiervoor goed naar wat er wel en niet meeverzekerd is bij een reisverzekering. Een reisverzekering met wintersportdekking of een specifieke wintersport reisverzekering bieden wel dekking op wintersport. Wat er wel en niet meeverzekerd is, hangt af van de betreffende verzekering.

Wanneer je op wintersport gaat en je al een reisverzekering hebt, controleer dan of je huidige reisverzekering een wintersportdekking biedt. Als deze dekking wel wordt aangeboden, maar niet door jou is meeverzekerd, kan je dit in veel gevallen aanpassen. Neem hiervoor voor je vakantie (liefst voor of direct na het boeken) contact op met je verzekeraar of tussenpersoon.

Wanneer jouw reisverzekering geen wintersport dekking aanbiedt, sluit dan een losse wintersportverzekering voor je wintersport af.

Wanneer je nog helemaal geen reisverzekering hebt, sluit dan voor je volgende wintersport een reisverzekering met wintersportdekking af.

De beste wintersportverzekering

De beste reisverzekering voor wintersport is afhankelijk van jouw eigen eisen (sorry, simpeler is dit niet). Door een hoger eigen risico* te nemen, gaat de premie doorgaans omlaag. Maar het risico wat je zelf kan en wil dragen, kunnen wij natuurlijk niet bepalen. Wat je al dan niet meeverzekerd heeft ook invloed op de prijs.

*het eigen risico betreft een bedrag wat voor je eigen rekening komt per schadegeval. Je koopt een paar nieuwe ski’s van € 1.000. Na twee dagen worden deze gestolen. Je meldt je bij de wintersportverzekering waar je eigen risico € 150 euro betreft. De verzekeraar vergoed in dit geval € 850,- schade. De overige € 150,- komt voor jouw eigen rekening. Doorgaans weerhoudt een hoger eigen risico een groot aantal relatief lage claims (zonnebrillen).  Hierdoor is de premie vaak aanzienlijk lager bij een hoger eigen risico.

Reisverzekering wintersport voor als je graag buiten de piste komt

Niet elke wintersportverzekering biedt dekking buiten de piste. Wanneer je graag buiten de piste komt, is dit een belangrijk punt van aandacht bij het afsluiten van een reisverzekering. Kijk dan ook nog even naar de voorwaarden die gelden buiten de piste. Zo zijn er wintersportverzekeraars die alleen dekking bieden als je buiten de piste een gids bij je hebt. De kleine lettertjes zijn dus extra belangrijk voor freeskiërs..

wintersport reisverzekering

Vergoeden van annuleringskosten van je wintersport

Annuleringskosten. Na kosten aan een ongeval zijn dit de vervelendste kosten die je kan hebben aan een vakantie. Er zijn grofweg twee soorten annuleringskosten.

  1. Je wintersport gaat niet door (je vertrekt uiteindelijk niet).
  2. Tijdens je wintersport gebeurd er iets waardoor je niks hebt aan de resterende dagen van je vakantie (ongeval, ziekte, onverwacht terug naar huis).

In beide gevallen heb je annuleringskosten. Denk hierbij aan de kosten van je reis, hotel, geboekte skilessen, materiaalhuur etc. Vaak is het verzekeren van annuleringskosten optioneel bij een wintersportdekking. Je kan er dus zelf voor kiezen of je dergelijke kosten wel of niet meeverzekerd.

Vaak zit er aan het afnemen van de annuleringsverzekering een termijn verbonden van enkele dagen na het boeken van je vakantie. Wanneer je een annuleringsverzekering wil afsluiten voor je wintersport, doe dit dan zo snel mogelijk na het boeken.

Nog even dit

In Nederland werden afgelopen jaar meer (Ray-Ban) zonnebrillen bij reisverzekeraars geclaimd dan dat er verkocht zijn. Oplettende media hadden het toen over ‘oplichting van de reisverzekering‘. Op korte termijn kan je zo een paar tientjes ’terug krijgen’ via de verzekering, maar op lange termijn betaal je dit natuurlijk dubbel en dwars terug.

Verzekeraars verhogen als gevolg van vele claims de premie om winstgevend te blijven. De klanten betalen daarvan uiteindelijk de prijs. Wintersport is al duur genoeg.  Laten wij, als wintersporters, de premie zo laag mogelijk proberen te houden door alleen te claimen wat we daadwerkelijk aan schade lijden.

Heel eerlijk: wij hebben nog nooit schade geleden tijdens de wintersport. Toch hebben we de verzekering altijd lachend betaald voor de zekerheid die het biedt en dankbaar dat nooit met de helikopter opgepikt hoefden worden. Dat geeft toch eigenlijk ook wel een heel erg fijn gevoel 🙂

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Ischgl gaat gampenbahn moderniseren
Ook interessant
30 euro vroegboekkorting bij wintertrex