Als wintersporter investeer je over de jaren behoorlijk wat geld aan skikleding en materialen. De meeste wintersporters genieten van nieuw materiaal en zijn hier vervolgens zuinig op. Vanuit dit zuinige oogpunt wordt wassen en onderhoudt soms tot een minimum beperkt. Dit komt omdat veel mensen denken dat hun kleding slijt van het wassen. Daarbij zijn we vaak toch een beetje bang om eigenhandig onderhoud te plegen aan onze dierbare spullen.

Helaas is het vaak juist deze voorzichtigheid die tot extra slijtage leidt. Zonde toch?! Juist met een beetje onderhoud, gaan je spullen een stuk langer mee. En dat is niet alleen goed voor je portomonnee, maar ook direct een stuk duurzamer. Daarom hebben we hier ALLE informatie over het wasssen en onderhouden van al je wintersportmateriaal verzameld. Doe er je voordeel mee!

Enneh, mis je informatie? Laat het ons dan vooral weten! Dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Skipak wassen (of losse ski jas en skibroek)

Voor het wassen van je ski jas en je skibroek gebruik je een speciaal wasmiddel wat het waterdichte membraan reinigt. Wist je dat vuil en zweet op je skikleding inwerken en ervoor kunnen zorgen dat het waterdichte vermogen afneemt? Het is daardoor essentieel om je kleding na elke wintersportvakantie te wassen met een speciaal wasmiddel. Zelf gebruiken we altijd Nikwax Tech Wash omdat dit goed werkt en milieuvriendelijk is.

Meer weten? Lees dan alles over skikleding wassen.

skibroek wassen

Skibroek en ski jas waterdicht wassen

Merk je na het wassen dat je skikleding niet meer waterdicht is? Impregneer het dan direct na het wassen met een impregneermiddel. Je kan je skikleding waterdicht wassen in de wasmachine. Maar je kan ook een impregneermiddel op de buitenkant van de kleding spuiten. Wij kiezen hier voor Nikwax TX.Direct. Maar we adviseren je hier vooral voor hetzelfde merk te kiezen als je hebt gebruikt om je skikleding te wassen. Vaak zijn dit soort middelen op elkaar afgestemd.

Lees meer over: Ski jas wassen: zo blijft je ski jas waterdicht en ademend

skikleding wassen tips

Ski jas van dons wassen

Is jouw ski jas met dons gevoerd? Gebruik dan een wasmiddel wat speciaal voor dons gemaakt is. Wij hebben Down Wash (en ja, ook dit is weer van ons favoriete duurzame wasmerk, Nikwax). Dit middel vernieuwt het waterafstotende vermogen van de donsveertjes en voorkomt dat ze water op gaan zuigen. Voor het waterdicht wassen van je jas is er Down Proof. Voor extra goed resultaat droog je de donsjas na het wassen met drie tennisbalen in de droger. Zo worden de veertjes als het ware opgeklopt en luchtig waardoor de jas weer lekker dik en warm aanvoelt.

Fleece wassen

Draag jij tijdens het skiën een fleece vest of een fleece trui? Deze vraagt om extra verzorging. Gebruik een speciaal, mild wasmiddel en was je fleece alleen met soortgelijke (zachte!) stoffen. Zorg ervoor dat er geen ruwe stoffen tegen je fleece kunnen schuren tijdens het wassen. Omdat fleece van plasic gemaakt wordt, is het wassen in een speciale waszak aanbevolen. Zelf gebruiken we de Guppybag. Maar er zijn ondertussen tal van dit soort microplasitc vangende waszakken verkrijgbaar.

Wil je je fleece waterdicht wassen? Dat kan ook! Met Nikwax Polar Proof is je fleece binnen één wasbeurt volledig waterafstotend. Meer weten? Lees onze uitgebreide tips voor fleece wassen.

Skipully

Baselayers wassen

Onder baselayers verstaan we alle soorten thermokleding. Dus thermobroeken, shirts, een technische bh, onderbroek en je sokken. Nu zal niet iedereen in technisch ondergoed skiën (al kunnen we het wel iedereen aanraden, want ondergoed van wol is zó ontzettend fijn tijdens het sporten) maar een thermoshirt en skisokken dragen we allemaal wel.

Bij het wassen van thermokleding of baselayers is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee soorten technische kleding. Namelijk thermokleding van wol en thermokleding van synthetische materialen. Beide materialen verlangen een ander soort onderhoud. Voor kleding uit een combinatie van deze materialen, kies je de behandeling voor het grootste deel van de kleding (dus is 60% wol, dan wassen als wol).

Wol wassen
Wol wassen vraagt om een speciaal wasmiddel.

Thermokleding van wol wassen

Thermokleding van wol was je met een speciaal wasmiddel en een speciaal wasprogramma. De meeste moderne wasmachines zijn voorzien van een wol wasprogramma. Bij dit programma is het toerental laag en de watertemperatuur laag. Als wasmiddel gebruiken Nikwax Woolwash. Dit technische wasmiddel is speciaal ontwikkelt voor outdoorkleding van wol. Het verzorgt niet alleen de vezels, maar het reinigt en zorgt voor optimalisatie van de vochtafdrijvende werking. Hierdoor wordt zweet letterlijk van je huid weggetrokken.

Meer weten? Lees dan alles over wol wassen.

Synthetische thermokleding wassen

Synthetische thermokleding of thermokleding van bamboe kan je heel goed wassen met een regulier wasmiddel. Maar uiteraard heeft Nikwax hier ook weer een speciaal wasmiddel ontwikkelt wat ervoor zorgt dat de kleding sneller droogt: Basewash. Dit is het middel wat wij gebruiken, maar zoals gezegd volstaat een regulier wasmiddel ook (alleen heb je dan dus geen optimale werking en onderhoud van je materiaal).

Handschoenen en wanten wassen en onderhouden

Hebben de handschoenen en wanten geen leren elementen? Dan kunnen ze gewassen worden. Kies voor handwas, of een handwasprogramma in de wasmachine. Was je handschoenen met Nikwax Tech Wash (of soortgelijk middel) om het waterdichte en ademende vermogen te behouden. Softshell handschoenen kan je daarna eventueel behandelen met Nikwax Softshell Proof wanneer je het vermoeden hebt dat de handschoenen niet geheel waterdicht (meer) zijn. Alle andere membramen kan je waterdicht wassen (of sprayen) met Nikwax TX. Direct.

Meer weten? Hier lees je alles over: Skihandschoenen wassen en onderhouden.

Leki Patrol 3D ski handschoenen
Leki Patrol 3D ski handschoenen

Schoonmaken van leren handschoenen

Leer is een duurzaam en technisch zeer hoogwaardig product. Niet zo gek, want diverse dieren staan het hele jaar door in hun leren huid in alle weersomstandigheden. Leer mag alleen nooit gewassen worden.

Om leren handschoenen te reinigen kan je het beste een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel gebruiken. En na iedere winter je leren handschoenen invetten helpt om ze te verzorgen en te bescherming tegen uitdroging en slijtage.

Meer weten? Lees onze tips over het onderhoud van leren handschoenen.,

Ski’s waxen en onderhouden

Je ski’s zijn natuurlijk je nummer 1 gear als het op wintersport aankomt. Je besteed veel tijd en waarschijnlijk veel geld aan je ski’s en je wil er jarenlang mee doen. En op het moment supreme moeten ze natuurlijk ook nog eens in top conditie zijn. Waxen en onderhouden is essentieel bij een je ski’s. Zonder verse wax glijdt je niet lekker en goed onderhoud beschermt tegen (ernstige) slijtage.

Je kan je ski’s natuurlijk na een week wintersport gewoon even bij de skiservice langsbrengen. Zelf doen we dit ook regelmatig. Maar als voorpret en vlak voor een flinke sneeuwdump, waxen we zelf ook graag even onze ski’s. Gewoon, omdat het een rustgevend klusje is en het fijn is om alvast in de stemming te komen.. Hier lees je hoe wij onze ski’s waxen.

Maar goed onderhoud gaat verder dan doet. Laat slijtage aan je ski’s herstellen (of doe het zelf) en berg ze altijd schoon en droog op. Borstel ze af voordat je ze in de auto of dakkoffer legt en naar huis rijdt. Alle kleine beetjes helpen en zo gaan je favorieten ski’s echt jaren mee!

zelf je ski waxen
Ski waxen: met deze tips kan je het zelf.

Skihelm schoonmaken

Het schoonmaken van je skihelm zou je bijna vergeten. Maar toch is het best een goed idee om hier even bij stil te staan. Want tenzij je elke ochtend je haren hebt gewassen voor het skiën, is de helm toch een beetje vies geworden. Gelukkig kan je de binnenkant van je skihelm in de meeste gevallen gewoon wassen. En als je dan toch bezig bent, haal dan meteen even een vochtige doek over de buitenkant. Zo weet je zeker dat hier geen vuil zit wat de rest van het jaar op je helm ligt in te werken op de vliering.

Heb je een skihelm met vizier? Maak dan het vizier ook even schoon. Gebruik hier geen schoonmaakmiddelen voor, want deze kunnen de anti fog coating van het vizier aantasten. Een speciaal reinigingsmiddel voor vizieren is mild en beschadigd deze coating niet.

Meer weten? Lees dan onze tips voor het onderhoud van een skihelm.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review Gareth & Lucas skipully: opvallende skipully voor op en naast de piste
Ook interessant
Wintersport in de voorjaarsvakantie? Deze Sunweb aanbiedingen wil je NU boeken