Compressie skisokken zijn een hot topic onder wintersporters. Sommige wintersporters zweren erbij en anderen gruwelen ervan. Zelf ski ik al een paar jaar met compressiesokken en mijn ervaring is wisselend. Sommige compressie skisokken vind ik fantastisch en anderen… een stuk minder. Wat het verschil maakt en wanneer compressiesokken voor jou geschikt zijn, dat vertellen we je in deze review van Sockwell compressiesokken.

Compressie skisokken: zo zit het

Compressie skisokken zijn sokken die druk uitoefenen op het onderbeen. Door deze druk, wordt de doorbloeding in je benen en voeten gestimuleerd. Door deze betere doorbloeding krijgen de benen meer zuurstofrijk bloed en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Hierdoor blijven je voeten warm, worden je benen minder moe en ontstaat minder snel verzuring en dus spierpijn.

Bijkomend voordeel van compressie skisokken is ook nog eens dat overtollig vocht niet in de benen kan blijven hangen. Dit verkleint de kans op knelpunten in je skischoenen. Klinkt allemaal prachtig toch? Maar nu willen we natuurlijk ook weten hoe dat in de praktijk werkt.

Compressie skistokken wat doen ze?
Compressie skisokken hebben vele voordelen.

 

Waarom compressie skisokken van Sockwell favoriet zijn

Het eerste wat opvalt wanneer ik de compressie skikousen van Sockwell draag, is de zachte stof. De sokken zijn gemaakt van een mix van merino wol en alpaca wol, dit vind ik persoonlijk veel fijner dan synthetische sokken.

Ten tweede vind ik de compressie erg aangenaam, de sokken zitten strakker dan reguliere skisokken, maar zeker niet té strak. Ze zijn makkelijk aan te trekken, hebben geen compressie bij de tenen (ik maak altijd dankbaar gebruik van de bewegingsruimte van mijn tenen tijdens het skiën) en ze hebben het grootste effect voor mij. Ik heb met compressiesokken van Sockwell beduidend minder luist van kramp in mijn voeten en koude voeten maken ook geen kans meer. Koude voeten is voor mijn één van de grootste ergernissen bij het skiën, dus het is een enorme opluchting voor mij dat dit nu tot het verleden behoort.

Comfort en geen koude voeten op de piste

Compressie skisokken van Sockwell zijn gemaakt van een zachte wolmix.

Wol heeft vele voordelen ten opzichte van synthetische materialen. Ten eerste is wol een natuurlijk product, terwijl synthetische stoffen gemaakt worden van chemicaliën (hoofdzakelijk olie). Wol heeft een temperatuur regulerende werking. Dat betekend dat het koude voeten opwarmt, maar te warme voeten afkoelt. Ook werkt wol vocht afdrijvend, dus als je voeten een beetje beginnen te zweten, wordt dit door de sokken snel afgevoerd naar buiten. Tot slot heeft merino wol een fijne anti bacteriële werking. Dat zorgt er voor dat bacteriën die nare geurtjes veroorzaken ook geen kans krijgen.

Voor mij houdt dit vooral in dat mijn voeten warm blijven en dat de sokken niet irriteren.

Medium dikte en lichte compressie

De skisokken hebben een medium dikte en lichte compressie. De sokken knellen mijn kuiten niet af, maar sluiten wel straks rondom de voet (met uitzondering van de tenen) en mijn kuiten. Ik kan de sokken ook makkelijk aantrekken en uittrekken. En na een dag skiën met deze compressie skisokken heb ik geen afdruk in mijn kuiten staan. Ook heb ik niet direct de behoefte om mijn skisokken bij thuiskomst uit te trekken. Sterker nog, de sokken zijn lekker warm, dus vaak houd ik ze na het skiën aan totdat ik onder de douche stap.

Verbeteren mijn skiprestaties?

Een van de beloftes van compressie skisokken zijn betere skiprestaties. Nu kan ik zelf deze claim (helaas!) niet onderstrepen. Ik heb niet het gevoel dat mijn skiprestaties er op vooruit zijn gegaan. Wel ski ik een stuk fijner, met warme voeten en zonder kramp (voor ik compressiekousen droeg op de piste kreeg ik vrijwel altijd kramp aan de onderkant van mijn voeten). En dat comfort maakt de wintersport natuurlijk een stuk leuker.

Sockwell compressie skisokken maken zeker verschil!

Mijn conclusie is simpel. Skiën met compressiesokken maakt zeker verschil. Wanneer je koude voeten hebt, kramp of vermoeide benen ervaart tijdens het skiën, dan kan ik je aanbevelen om ze eens uit te proberen. Zo heb ik dankzij de compressie skisokken van Sockwell geen koude voeten en geen kramp meer tijdens het skiën. Let wel even op bij het wassen, dat je ze niet te heet wast (maximaal 30 graden en liefst met een speciaal wolwasmiddel). Anders worden ze nog strakker en dat is niet de bedoeling.

Wil je weten wat compressie skisokken voor jou doen? Probeer gewoon eens één paar skisokken en kijk hoe dat bevalt. De compressie kousen van Sockwell zijn een mooie instapper omdat ze niet zo strak zijn en gewoon lekker zitten. Andere merken zijn al snel iets meer ‘hardcore’.  Je vindt de compressie skisokken van Sockwell online voor 32,50 euro.

 

 

 

 

 

 

 

Eerder verschenen
Thermokleding kind: de beste thermoshirts voor kinderen
Ook interessant
Zo kies je een goede zonnebril voor je kind deze winter