Sinds deze winter heb ik nieuwe skischoenen, en niet zomaar skischoenen, ik heb een diepte investering gedaan en Head Formula 120 gekocht. Ik heb er nu zo’n 50 skidagen opzitten en deze skischoenen dus behoorlijk goed kunnen testen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de schoenen niet langer nieuw zijn (en zo zien ze er ook zeker niet meer uit). De ruim 500 euro die ze mij gekost hebben, zijn ze dubbel en dwars waard, maar nu de uitverkoop begint, kan je ze binnenkort waarschijnlijk voor een lagere prijs inslaan. Of dat de moeite waard en voor wie deze skischoenen zo geschikt zijn? Dat vertel ik je in de review van Head Formula 120 skischoenen.

Review Head Formula 120 skischoenen
Review Head Formula 120 door Maaike.

Specificaties Head Formula 120 skischoenen

Skischoenen voor: fanatieke wintersporters zowel dames als heren.
Flex: 120.
Gewicht skischoenen: 2060 gram (dit zijn geen lichtgewicht skischoenen).
Wat is leuk: geschikt voor smalle voeten.
Wat is minder: na 50 skidagen is de pasvorm behoorlijk uitgelopen.
Kopen: ik kocht ze voor 550 euro.

Skischoenen test - Maaike op Head
De skischoenen test – Head Formula 120 getest.

Uitgebreide review Head Formula 120 skischoenen

Eigenlijk moest ik al heel lang nieuwe skischoenen hebben, maar ik vond in het segment skischoenen voor dames maar niet wat ik zocht. Veel skischoenen hebben teveel ruimte of teveel ‘opvulling’ naar mijn smaak. Hierdoor mis ik het directe contact met de schoenen en met de ski’s. Omdat mijn enkels en kuiten vrij dun zijn, moet ik veel skischoenen behoorlijk strak sluiten voordat ze mijn been omsluiten. Tot ik dus de ‘uniseks’ skischoenen Head Formula 120 probeerde. Deze skischoenen stonden bij de skischoenen voor heren, maar zijn een prima optie voor fanatiek skiënde dames met smalle voeten. De verkoper deed er een zooltje in om ze perfect passend te maken en vanaf het eerste moment zitten ze fantastisch!

Een stijve skischoen voor fanatieke wintersporters

Toen de verkoper met deze skischoenen aankwam riep ik meteen dat een flex van 120 véél te hoog is. Het klinkt natuurlijk ook extreem hoog, maar in de praktijk merk ik hier eigenlijk helemaal niks van. Het materiaal van de schoenen geeft prima mee, ook met mijn kleine 60 kilo. Wel voelt het onder alle omstandigheden stabiel, wat ik als een groot voordeel ervaar. Wat deze hoge flex bepaald weet ik niet, maar ik ga er in ieder geval heerlijk op.

Comfort

Ik wil graag een paar skischoenen wat comfortabel zit. Ik maak lange dagen op de piste en wil geen last hebben van koude of zere voeten. Head Formula 120 is flexibel en kan daardoor makkelijk op maat gemaakt worden. De schoenen omsluiten mijn smalle voeten zonder dat ik de buckels helemaal strak moet zetten en de bovenkant omsluit mijn kuit zonder druk te geven. Aan de voorkant, bij de tenen, is genoeg ruimte. Ik vind het zelf heel vervelend als mijn tenen in een skischoen tegen elkaar aan gedrukt worden, maar dat is in deze schoenen dus niet het geval.

Duurzaamheid

Tsja, dit is misschien een minpuntje. Deze skischoenen zijn voorzien van allerlei technische hoogstandjes op gebied van pasvorm zoals perfect fit 3D, Liquid Fit en Form Fit. Al deze technologieën zouden voor een perfecte fit moeten zorgen. En dan doen ze ook zeker, de eerste paar dagen van de wintersport. Maar halverwege het seizoen merk ik al de skischoenen aan impact verliezen. Mijn voet begint een beetje door de schoen heen te schuiven en op een buckelpiste voel ik dat de onderkant van mijn voeten het contact met de schoen verliest. Nu kunnen al deze technologieën voornamelijk één kant op bewegen en wordt schoen steeds ruimer.

Skipak Patagonia Snowdrifter ski jack en skibroek door Maaike.
Comfortabele pasvorm.

Conclusie van mijn ervaring met Head Formula 120

Ik (dame) ski op de heren variant van deze skischoenen, maar er is ook een dames variant (met jawel: een zachtere voering) beschikbaar. Voor mij is het juiste deze gelachtige voering die zó fijn is. De schoenen omsluiten na 50 skidagen nog steeds mijn kuiten en bieden nog steeds onverminderd comfort en controle op het scheenbeen. De smalle pasvorm bij de voeten is helaas (flink) opgerekt. De buckels moeten hier nu een standje strakker gezet worden voor hetzelfde effect. Dit is op zich vrij snel, normaal gaan mijn skischoenen langer mee.

Verder heeft deze skischoen een zogenaamde Grip Walk, een rubberen zool waardoor het lopen op skischoenen comfortabeler zou moeten zijn. Zelf heb ik hier niets van gemerkt, maar ik probeer lopen op skischoenen sowieso te vermijden. Voor fanatieke wintersporters met smalle voeten, kan een investering in Head Formula 120 zeker lonen. Zelf ski ik de ruim 500 euro er echt wel uit. Maar voor minder fanatieke skiërs die gewoon rustig de piste af willen komen, zijn er prima goedkopere alternatieven verkrijgbaar. Je vind deze schoenen overigens online, waar ze waarschijnlijk binnenkort in de uitverkoop zijn.

 

Eerder verschenen
Wintersport napret: wassen, onderhouden en herstellen met Nikwax
Ook interessant
Vier tips die je wintersport in maart perfect maken