Thermokleding wassen, met welk wasmiddel doe je dat? Het antwoord is afhankelijk van het materiaal van je thermokleding. In dit artikelen focussen we ons op de oplossing van Nikwax, marktleider op het gebied van wasmiddelen voor sportkleding.

Is je thermokleding (voornamelijk) van synthetische materialen (polyester, polyamide, etc) gemaakt? Dan heb je een speciaal wasmiddel voor synthetische baselayers nodig: Nikwax BaseWash.

Wanneer jouw thermokleding voornamelijk van uit (merino) wol bestaat, kies dan voor Wool Wash. Waarom deze verschillende wasmiddelen voor verschillende materialen zo belangrijk zijn? Dat leggen we je uit in dit artikel.

wol wassen in de wasmachine
Was je thermokleding gewoon in de wasmachine.

BaseWash voor het wassen van synthetische thermokleding

Synthetische basislagen zoals thermisch ondergoed zijn uiterst geschikt om zweet onder controle te houden en de lichaamstemperatuur te reguleren. Ze zijn ontworpen om op de huid te worden gedragen, voor optimaal gebruikerscomfort. De gebruikte materialen werken vocht afdrijvend (ze verspreiden vocht over een groot gebied), drogen snel en zijn ademend. Het is daarom essentieel om deze eigenschappen te behouden door de basislagen goed te onderhouden.

Vanwege hun technische aard moeten ze goed worden verzorgd om ze fris te houden en de sterke prestaties te behouden. Nikwax BaseWash® remt de opbouw van lichaamsgeuren door de afvoer te verbeteren en de droogtijd van het kledingstuk te versnellen. Vochtige en warme omstandigheden bevorderen de groei van bacteriën, wat stinkende basislagen veroorzaakt. Door de vochtfactor te verwijderen, zul je merken dat je basislagen minder stinken.

Van welk materiaal is jouw thermokleding?

Reguliere wasmiddelen maskeren eenvoudig onaangename geuren met parfum in plaats van ze te elimineren. Hierdoor zullen de basislagen kort na het wassen weer geurtjes afgeven.

Nikwax BaseWash is een prestatie bevorderende reiniger en conditioner voor synthetische basislagen die op de huid worden gedragen. Base Wash verfrist en remt de opbouw van lichaamsgeuren af, versnelt het drogen en verbetert de koelingsefficiëntie, waardoor je basislagen langer fris blijven – en je comfortniveau verhogen. Voeg eenvoudig de Nikwax BaseWash reiniger en conditioner toe aan je machine was om de prestaties van jouw synthetische technische basislagen te verbeteren.


Was thermokleding van wol met Wool Wash

Net als synthetische basislagen zijn wollen basislagen zeer sterk in het reguleren van je lichaamstemperatuur -en vocht. Wol is een delicaat materiaal, dat correct moet worden verzorgd. Schade, zoals gaten in de kledingstukken, kan gemakkelijk optreden door slijtage of ergens scherp aan blijven vasthaken.

Het verkeerd wassen van wol in een wasmiddel dat enzymen bevat, kan de delicate structuur beschadigen, waardoor de prestaties van je basislagen afnemen. Enzymen die worden aangetroffen in reguliere wasmiddelen kunnen wol beschadigen omdat ze proteïnes bevatten die de wol vezels zullen aanvallen, net als ze dat zouden doen met voedselvlekken. De schade verschijnt misschien niet meteen, maar na een aantal wasbeurten kun je kleine gaatjes in je kledingstukken zien verschijnen. Veel mensen schrijven dergelijke schade toe aan de wasmachine, in plaats van zich te realiseren dat het eigenlijk wordt veroorzaakt door het wasmiddel.

Helly Hansen, duurzame thermokleding
Thermokleding wassen: WoolWash voor wol.

Om ervoor te zorgen dat de sterke prestaties van je wollen basislagen en de duurzaamheid van je kledingstuk kunt behouden, moet het worden gewassen met een gespecialiseerd product. Nikwax Wool Wash presteert beter dan reguliere wasmiddelen bij het reinigen van wol. Er zijn geen enzymen in Wool Wash die de vezels kunnen beschadigen, daarboven is de speciaal ontworpen formulering op waterbasis en milieuvriendelijk.

Wool Wash is gemakkelijk te gebruiken in een wasmachine of met de hand en reinigt jouw (merino)-wollen basislagen, terwijl de natuurlijke vocht afdrijvende eigenschappen van de stof nieuw leven worden ingeblazen en de opbouw van geuren wordt voorkomen. Je wollen basislagen blijven zacht en je blijft comfortabel, ongeacht de activiteit en de temperatuur!


Wanneer je thermokleding uit een mix van materialen bestaat

Veel thermokleding bestaat uit een mix van wol en een goedkoper materiaal. Bijvoorbeeld: 60% wol en 40% synthetische materialen. In dit geval adviseert Nikwax om te kiezen voor het wasmiddel wat het grootste deel van het materiaal uitmaakt. In het voorbeeld zou je dus kiezen voor Wool Wash.

Let er daarbij op, dat je niet alleen kiest voor het juiste wasmiddel. Maar ook voor het juiste wasprogramma. Wol is delicaat en vraagt om een mild wasprogramma.

Waarom je thermokleding wassen met Nikwax

Waarom zou je thermokleding wassen met de producten van Nikwax? Allereerst omdat de producten gewoon echt heel goed werken. Wanneer je investeert in goede skikleding, wil je het waarschijnlijk ook goed onderhouden. Met Nikwax gaat jouw beste thermokleding niet alleen langer mee, maar wordt ook keer op keer de functionaliteit geoptimaliseerd.

Maar het mooist aan Nikwax vinden wij de duurzame missie die het bedrijf uitdraagt. Nikwax heeft duurzaamheid in haar DNA. Zo zijn alle producten op 100% op waterbasis en zijn noch worden er aerosol of fluorkoolstof gebruikt in de wasmiddelen. Dit maakt Nikwax uniek in de outdoor industrie. Je kan het dan ook volledig veilig in de handwas gebruiken. Daarbij irriteert het wasmiddel nooit, zelfs niet op de meest gevoelige huid.

Kortom, met Nikwax zorg je goed voor jezelf, je gear en de planeet! Wil je meer weten over producten van Nikwax? Lees dan ook onze andere artikelen over het wassen van skikleding met Nikwax.

Eerder verschenen
Een ding is zeker in Obertauern ligt sneeuw genoeg!
Ook interessant
Review: LEKI Griffin 3D handschoenen met Spitfire 3D skistokken voor ultiem comfort en veiligheid