Wintersport is een ideale vakantie om ‘quality time’ met je kinderen, familie of vrienden door te brengen. Overdag samen de piste op, gezellig wat drinken en eten en dan na het skiën of boarden gezellig bij de open haard (of aan de keukentafel) een leuk wintersport spel doen.

In dit artikel delen we onze favoriete wintersport spellen. Er staan zowel spelletjes voor kinderen, als spellen die meer geschikt zijn voor volwassenen. Kijk snel of er voor jou wat bij zit!

Samenvatting: leukste wintersport spellen

Hieronder staan onze 7 favoriete wintersport spellen:

  1. UNO - onze favoriet.
  2. Take 5 (Koeienkoppen).
  3. Kolonisten van Catan (in alle versies).
  4. Jenga - evenwicht en bouwen.
  5. Triviant - het leukste gezelschapspel.
  6. Ligretto - nooit op je beurt wachten.
  7. Yahtzee - alltime klassieker.

#1 UNO - onze favoriet

By far hét favoriete spelletje van ons gezin. UNO is de versimpelde Amerikaanse versie van het oud-Hollandse spel ‘pesten’. Iedereen krijgt een handvol kaarten en moet die zo snel mogelijk uitspelen. Natuurlijk zitten er ook pestkaarten tussen zodat je elkaar lekker dwars kan zitten.

Het grote voordeel van UNO is dat je het altijd en overal mee naar toe kan nemen. Het spel is zo groot als een pak kaarten en past dus makkelijk in je jas- of rugzak. Handig voor als je lang moet wachten op het eten in het restaurant in de piste. Of als één van de kinderen even geen zin meer heeft en je even een pauze wilt inlassen.

UNO is voor 2-10 spelers in de leeftijden 7-99. Voor de allerkleinsten (3-6 jaar) is er een speciale junior editie. UNO is onder meer verkrijgbaar in de webshop van bol.com


#2 Take 5 (Koeienkoppen)

Take 5, of ‘koeienkoppen’ zoals wij het noemen, is een heel leuk kaartspel wat je met 2-10 personen kunt spelen. Hoewel geluk een grote rol speelt bij Take 5, is het ook een spel waarvoor een goede tactiek en je vermogen om goed te kunnen bluffen de doorslag kunnen geven.

Het doel van het spel is om zo min mogelijk strafpunten te verzamelen. Take 5 bevat 104 kaarten met verschillende waarden en strafpunten. Iedere speler krijgt er 10 en er liggen 4 kaarten open op tafel. Elke ronde leggen de spelers hun kaart tegelijk op tafel. Wie de zesde kaart aan een rij moet leggen, moet de hele rij (Take 5) als strafpunten nemen. Wie de minste strafpunten heeft, die wint.

Take 5! is een ideaal spel voor families en vrienden die een relatief simpel, snel spelletje willen spelen. Kinderen vanaf een jaar of 10 kunnen het al meespelen. Take 5 is verkrijgbaar in de webshop van bol.com


#3 Kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan is waarschijnlijk het meest gespeelde spel van de afgelopen 20 jaar. Inmiddels zijn er ook speciale versies voor kinderen en is er een kaart- en een dobbelversie van het spel beschikbaar.

Voor wie het nog niet kent, een korte uitleg. Het spel begint met twee dorpen, akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Wanneer je aan de beurt bent, krijg je grondstoffen. Die heb je wel om nieuwe dorpen, straten, gebouwen en steden te bouwen. Die heb je nodig om te winnen. Heb je niet genoeg grondstoffen, dan kan je onderhandelen met je tegenstanders.  Steden, gebouwen, de langste handelsroute, de grootste krijgsmacht, het levert allemaal punten op. Wie als eerste 10 punten heeft, wint het spel.

Kolonisten van Catan is verkrijgbaar in de volgende versies:

Meer informatie vindt je op de website van bol.com.


#4 Jenga

Bij het spel Jenga draait het om het bouwen van een toren. Met één hand haal je de blokken uit de toren en leg je ze bovenop om zo een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Valt de toren, dan heb jij verloren. Speel je liever met elkaar dan tegen elkaar, probeer dan samen een hoge toren te bouwen.

Je kunt Jenga met zijn tweeën spelen, maar ook met meer spelers. En als je kinderen zijn uitgespeeld, kunnen ze altijd nog wat moois bouwen met de blokken.

Jenga is onder meer verkrijgbaar in de webshop van bol.com


#5 Triviant

Nog zo’n klassieker. Triviant is echt een leuk spel om samen met je gezin, familie of je vrienden te spelen. En zo kom je er gelijk achter wie van jullie het meeste weet van Aardrijkskunde, Amusement, Geschiedenis, Kunst & Literatuur, Wetenschap & Natuur en Sport & Ontspanning.

Wist je dat er meer dan 2.000 vragen in een Triviant spel zitten? Daar kan je een heleboel gezellige avonden mee beleven.

Ook Triviant is te koop via bol.com.


#6 - Ligretto

Bij Ligretto hoef je niet op je beurt te wachten. Alle spelers proberen tegelijkertijd om van al hun kaarten af te komen. En juist daardoor ontstaan hilarische situaties. Het spel kan met 2-4 spelers gespeeld worden. Is je gezelschap groter koop dan twee of drie  dozen van verschillende kleuren. Dan kan je het zelfs met 12 spelers spelen. Plezier gegarandeerd!

Ligretto is geschikt voor spelers vanaf 6 jaar, maar is ook voor volwassenen erg leuk om te doen. Het spel is verpakt in een klein doosje dat eigenlijk altijd wel in je bagage past.

Onder meer verkrijgbaar via bol.com.


#7 - Yahtzee

Yahtzee. Ik denk dat er weinig mensen zijn die het nog nooit gespeeld hebben. Een spel wat kinderen al kunnen spelen zodra ze kunnen tellen, maar wat ook voor volwassenen nog leuk is. Een paar dobbelstenen en een scoreblok meer heb je niet nodig. Net als UNO een spel wat je overal mee naar toe kunt nemen, zodat je je nergens hoeft te vervelen als je even niet kunt skiën of boarden.

En als je geen zin hebt om Yahtzee te spelen dan kan je de dobbelstenen altijd nog gebruiken voor allerlei andere (drank)spelletjes zoals Mexxen, 36-en of dobbelen.

Dobbelstenen en een scoreblok zijn onder meer verkrijgbaar in de webshop van bol.com


Wat zijn jouw favoriete wintersport spellen?

Tot zover onze favoriete spellen om mee op wintersport te nemen. Welk spel speel jij het liefste tijdens je skivakantie? Laat het ons weten via het opmerkingenveld onderaan het artikel!

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
SalzburgerLand opent het winterseizoen 2021/2022 vandaag!
Ook interessant
Deze 4 skigebieden in SalzburgerLand staan bol van familieplezier