Een sportieve wintersport, in een redelijk onbekend en belastingvrij paradijs… Weet jij dan al over welk land wij het hebben? Prinsdom Andorra is gelegen tussen Spanje en Frankrijk en heeft een oppervlakte van slechts 468 km². Andorra is een ontzettend leuke wintersport locatie, omdat er veel mogelijkheden zijn voor elk niveau skiër. Niet alleen dat, maar ook omdat je er heerlijk kan eten (ik bedoel: een mengelmoes van de Franse en Spaanse keuken, dat is toch geweldig!) en er leuke activiteiten kunt beleven.

Sneeuwzeker wintersporten in de zon

Alle skigebieden in Andorra liggen tussen de 1.550 en 2.640 meter hoogte, wat maakt dat je hier van december tot april verzekerd bent van voldoende sneeuw. In Andorra hoef je je geen zorgen te maken over een gebrek aan sneeuw. Door de zuidelijke ligging van Andorra ben je ook nog gegarandeerd van zon. In het prinsdom schijnt de zon maar liefst 300 per jaar!). Dat betekent dat jij dus niet alleen kan genieten van heerlijke sneeuw op de piste, maar ook van de zon!

Wintersporten in de zon. (Foto Sunweb.nl)
Wintersporten in de zon. (Foto Sunweb.nl)

Keuze uit drie skigebieden

In het kleine prinsdom heb je maar liefst keuze uit drie skigebieden! Elk skigebied heeft zijn eigen charme. Hieronder zetten we ze even voor je op een rij:

  • Grandvalira is het grootste skigebied in Andorra en beschikt over maar liefst 210 kilometer aan piste! Dit skigebied biedt eigenlijk voor ieder wat wils. Zo zijn er genoeg blauwe pistes voor beginners, maar ook uitdagende, zwarte pistes voor gevorderden. De pistes zijn echter wat aan de korte kant, maar vanwege de hoeveelheid kilometers aan piste, zal je de hele dag lekker kunnen touren. Leuk weetje: de 2023 Audi FIS World Cup Finals zullen hier plaatsvinden!
  • Vallnord ligt vlakbij de Spaanse grens in een natuurrijke omgeving. Vallnord beschikt over 92 kilometer aan piste en staat vooral bekend als een goed gebied voor beginnende skiërs. Het gebied heeft namelijk lange pistes, die niet al te steil zijn en dus goed om je skills op te frissen of aan te leren. Het leuke is dat alle pistes door gondel met elkaar verbonden zijn en je dus met gemak de volledige 92 kilometer kan ontdekken.
  • Ordino Arcalis het kleinste gebied als we kijken naar aantal kilometers piste. Het heeft “maar” 30 kilometer aan piste, maar laat dat je niet tegenhouden! Ordina Acralis staat namelijk bekend als het ‘off piste’ gebied en biedt 130 off-piste ski routes. Dat betekent dat je wellicht niet veel kilometers op de piste zelf kan maken, maar buiten de piste om kan je lekker losgaan! Freeriders zullen het dan ook erg naar hun zin hebben in dit gebied.
Grad Vilara, een van de skigebieden in Andorra (Foto: Sunweb.nl)
Grandvalira, een van de skigebieden in Andorra (Foto: Sunweb.nl)

Deze drie gebieden zijn niet met elkaar verbonden, maar je rijdt wel snel van A naar B. Elk gebied ligt maximaal 20 minuten uit elkaar. Als je dus heen en weer wil op een dag, kan dat makkelijk.


De leukste sneeuwactiviteiten in Andorra

Ook wanneer je niet de hele dag op de piste wilt staan, is Andor ontzettend leuk. Er zijn een hoo activiteiten buiten de piste, met en zonder ski’s:

  • Sneeuwschoenwandelen: Wie van wandelen in de natuur houdt en even de rust op wilt zoeken, mag sneeuwschoenwandelen eigenlijk niet overslaan. Samen met een tourguide zoek je de mooiste plekjes op en wandel jij met gemak door de mooie natuur. Zijn sneeuwschoenen niet jouw ding, maar vind je wandelen wel leuk? Ga dan met een gids mee de natuur in, door een Nordic Walking tour te doen.
  • SkiMo: Wil je het skiën combineren met wandelen? Dan is SkiMo jouw ding! SkiMo is een afkorting voor Ski Mountaineering en ook wel bekend als toerskiën. Dat betekent dat je naar boven loopt met speciale ski’s die hiervoor zijn gebouwd en weer terug naar beneden skiet.
  • Langlaufen Een andere vorm van de natuur ontdekken op ski’s is natuurlijk langlaufen. Andorra beschikt over meerdere loipes die speciaal voor langlaufers zijn aangelegd.
  • Heliskiën: Ben jij gek op adrenaline? Dan is dit jouw activiteit! Word met een helikopter naar de top gebracht en ski samen met een gids off-piste, van boven naar beneden.
  • Mushing: Voor hondensleeën hoef je niet helemaal naar Scandinavië, ook in Andorra kan je achter de honden sleeën.
  • Snowmobiel rijden: Altijd benieuwd geweest hoe het is om op een sneeuwmobiel te zitten? Wanneer je minimaal 18 jaar bent en een rijbewijs hebt, kan je dit zelf ervaren in Andorra!
Sneeuwschoenwandelen in Andorra (Foto: Sunweb.nl)
Sneeuwschoenwandelen in Andorra (Foto: Sunweb.nl)

Er is nog zo veel meer, waar we je over kunnen vertellen. Caldea: de grootste thermal spa van Zuid-Europa, musea bezoeken of belastingvrij shoppen… Kortom: er is zo veel te doen in Andorra, dat je het zelf eens zou moeten beleven.


Vlieg deze winter nog met Sunweb naar Andorra

Ben je enthousiast geworden om Andorra te ontdekken? Dat snappen we, want wij zijn zelf ook enthousiast! Via Sunweb kan je je eigen accommodatie + reis naar Andorra uitzoeken. Klik snel hier om jouw reis te boeken en laat ons vooral weten wat je van Andorra vond!

Eerder verschenen
Wintersport in Morzine: authentiek bergdorp in Portes du Soleil
Ook interessant
Elan Voyager brengt jou dichter bij de bergen