Ben jij op zoek naar de ultieme familiebestemming voor je komende wintersport? Overweeg dan een skivakantie naar Schladming-Dachstein. Deze is nog niet zo bekend onder Nederlandse wintersporters. En dat is best zonde, want Schladming-Dachstein is een verassend veelzijdig, behoorlijk sneeuwzeker en bovenal super familievriendelijk.

Schladming-Dachstein: 1 regio, oneindig veel mogelijkheden

Op ongeveer een uur rijden vanaf de Oostenrijkse grens ligt Schladming-Dachstein, het grootste skigebied van Stiermarken is dé plek om van de sneeuw te genieten en je alledaagse zorgen even te vergeten. Op 10 bergen zijn maar liefst 230 pistekilometer beschikbaar, die met 81 moderne skiliften worden ontsloten. Honger gekregen? In de meer dan 100 verschillende berghutten, worden heerlijke lokale gerechten geserveerd.

1 regio, oneindig veel mogelijkheden (Foto: Peter Burgstaller)

Skigebied ‘4-Berge-skischaukel’ – het skigebied van Schladming

De ‘4-Berge-skischaukel’ is het grootste aaneengesloten skigebied van de regio. Dit skigebied omvat 123 pistekilometer en bestaat uit vier bergen. die met liften en pistes met elkaar verbonden zijn:

  • Planai: in het centrum van Schladming, is de meeste bekende.
  • Hochwurzen: een typische familieberg met een gave rodelbaan.
  • Reiteralm: sportief en uitdagend.
  • Hauser Kaibling: breed en gevarieerd.

Elke deel van het skigebied heeft zijn eigen karakter. Tegelijkertijd zijn er op elke berg wel een aantal speciale pistes voor families te vinden. Om je een goede indruk te geven, hebben we de leukste hieronder kort beschreven.

Ramsau am Dachstein
De leukste familiepistes (Foto: photo-austria.at | Christine Höflehner)

Hopsi-Winterkinderland

Kinderen die nog niet (zo goed) kunnen skiën, kunnen terecht in Hopsi Winterkinderland op Planai. In deze sneeuwspeeltuin neemt Hopsi kinderen mee langs attracties en speeltoestellen uit alle delen van de wereld.

Hopsi Winterkinderland is te vinden bij de Märchenwiesenbahn en kan niet alleen met ski’s bereiken, maar ook met de ‘Hopsi-Express’, een speciale skilift.

Hopsi Winterland: superleuk voor de allerkleinsten: (Foto: Josh Absenger)

Funslope & Funcross Planai

Kunnen jouw kinderen al (een beetje) skiën? Dan zullen ze de funslope en de funcross geweldig vinden. Tijdens deze 660 meter lange afdalingen skiën ze over hobbels, steile bochten, door tunnels en langs allerlei andere leuke obstakels.

Deze leuke pistes liggen direct naast het Snowpark, het funpark van Planai.

Het funpark en de funslope zijn leuk voor groot en klein. (Foto: Christine Höflehner)

De funslope in Hochwurzen

Hochwurzen is het meest relaxte deel van het skigebied. Kinderen zullen de funslope bij de Obertalbahn geweldig vinden. Voor ouders zijn ook de lange brede pistes en de relatieve rust in dit deel van het skigebied erg fijn.

Ook de de dalafdalingen vanaf Hochwurzen via Rohrmoos naar Schladming is geweldig. Op deze lange, super makkelijke pistes is ook voor minder ervaren wintersporters echt genieten.

Op veel plaatsen geldt een skihelm verplichting voor kinderen.
Het funpark bij Hochwurzen is leuk voor groot en klein.

De XXL funslope en Wollis Kids Park in Hauser Kaibling

Ook in Hauser Kaibling zijn een aantal leuke familiepistes te vinden. De bijna 1.5000 meter lange XXL funslope is onze favoriet. Tijdens deze lange afdaling ski je over kleine schansen, wordt je snelheid gemeten en ski je over hindernissen en door tunnels.

Kinderen die voor het eerst op ski’s staan zullen Wollis Kids Park fantastisch vinden. Dit enorme kinderland beschikt over drie loopbanden en een eigen sleeplift en is veilig afgeschermd van de rest van het skigebied. Al met al een ideale plek om te leren remmen en sturen.

Wollis Kids Park in Hauser Kaibling (Foto: Rene Eduard Perhab)

Slalom, speedcheck en skiercross parcours in Reiteralm

Ben jij een sportieve wintersporter die het liefste op uitdagende pistes skiet? Dan is Reiteralm de place to be. In dit skigebied zijn vier uitdagende zwarte pistes te vinden. Maar ook een aantal leuke pistes voor kinderen. Zo vind je naast de Hasecklifte een slalom waar niet alleen je tijd wordt bijgehouden, maar ook tegelijkertijd een video wordt gemaakt.

Bovenaan de Preunegjet zijn ook nog een speedcheck en, de Kids Cool Running een tof skiercross parcours te vinden. Kinderen die graag hard willen skiën, zullen het geweldig vinden!

Een fijne familiebestemming. (Foto: Josh Absenger)

Schladming-Dachstein: meer dan skiën alleen

In Schladming-Dachstein kunnen families niet alleen op de piste, maar ook naast de piste ‘quality time‘ met elkaar doorbrengen. Rodelen is echt een passie van de inwoners van deze regio In totaal zijn er tien rodelbanen waar je op een houten slee de berg af kan glijden. Daarnaast zijn er talrijke mogelijkheden om te sneeuwschoenwandelen, winterwandelen of langlaufen

Maar ook de ‘innerlijke mens’ wordt in Schladming-Dachstein niet vergeten. In de restaurants worden heerlijke, lokale specialiteiten geserveerd en natuurlijk kan je ook gewoon genieten van het uitzicht, de zon en de schone lucht.

Wil je meer weten over deze heerlijke wintersportregio? Kijk dan op de officiële website.

Eerder verschenen
Snowticker: met één click toegang tot alle Zwitserse ‘snowreports’ en webcams
Ook interessant
Onze eerste wintersport met baby in het betoverende Montafon