Sinds 24 december is het bij BBI Travel mogelijk om vanaf Amsterdam en Groningen met een directe vlucht naar de luchthaven van Östersund in Zweden te vliegen. Daarom brachten wij van 20 tot en met 24 december een bezoek aan de bestemmingen Vemdalen, Östersund en Åre. Deze prachtige, winterse plaatsen liggen in de regio Jämtland, in het midden van Zweden, en zijn in alle opzichten perfect voor een wintersport met het hele gezin. Door de nieuwe vliegverbinding is deze regio uitstekend bereikbaar. In dit reisverslag lees je onze wintersportervaring in de plaatsen  Åre en Östersund.

Skigebied Åre: het grootste en bekendste skigebied van Zweden

Als we aankomen in Åre sneeuwt het behoorlijk, waardoor het dorp helemaal wit is. Aangezien we pas later op de dag onze accommodatie (Brunkulla Appartementen) kunnen betreden, maken we ons klaar voor de activiteit waar we al de hele week naar uitkijken: een skitocht door het skigebied van Åre!

Top condities op de piste in Are!
Top condities op de piste in Are!

Poedersneeuw en fijne pistes

Skigebied Åre is met 91 kilometer aan pistes het grootste en het bekendste gebied van Zweden. Die kilometers zijn verdeeld over drie delen: Åre, Björnen en Duved – Tegefjäll. In totaal zijn er 42 liften en ongeveer 89 verschillende afdalingen in het skigebied. Hierdoor is deze regio in de winter het grootste skigebied van Noord-Europa.

Nadat we bij de Skistar shop van uitstekend materiaal zijn voorzien, neemt onze gids ons mee naar het begin van de piste, slechts 5 minuten lopen vanaf de skiverhuur. We klikken onze ski’s aan en pakken de stoeltjeslift naar boven. Onze gids laat ons verschillende afdalingen zien, stuk voor stuk lekkere en goed geprepareerde pistes.

Vooral de pistes 103, 102 en 104 (alle drie rood) zijn echte aanraders. Ook de iets lager gelegen pistes waar je tussen de bomen door naar beneden skiet, zijn heel fijn skiën.

Skigebied Are verkennen met skileraar.
De rode pistes 103, 102 en 104 zijn echte aanraders.

Zweedse lunch en waanzinnige uitzichten

Na een paar heerlijke uurtjes gaan we met zijn allen lunchen bij Timmerstugan, een leuk en populair restaurant pal aan de piste. Hier krijgen we een typisch Zweeds gerecht voorgeschoteld: Raggmunk. Een soort aardappelpannenkoekje met spek en rode bosbessen. Erg lekker!

Typisch Zweeds: Raggmunk.
Typisch Zweeds: Raggmunk.

We hebben weer geluk met het weer: na de sneeuwbuien en het slechte zicht in de ochtend klaart het na de lunch op, waardoor we het gebied ook met het zonnetje erbij kunnen verkennen. Door het heldere weer hebben we vanaf alle pistes een prachtig uitzicht over het bevroren meer. En dat levert natuurlijk weer mooie plaatjes op!

Bewegwijzering in skigebied Are
Skigebied Are: sneeuw genoeg.
Uitzicht vanaf de piste in Are.
Uitzicht op het bevroren meer vanaf de piste.

Een sfeervol Åre: helemaal in kerstsfeer

De pistes in Åre eindigen bijna allemaal midden in het dorp. Daarom staan we een paar minuten na het uitklikken van onze ski’s al met een bekertje glühwein op het plein met de kerstboom. Hier ziet het er zo mooi uit, dat we het gevoel hebben dat we op een filmset staan. Er is overal kerstversiering, muziek, gezelligheid en zelfs een kerstman waar de Zweedse kinderen voor in de rij staan. We zijn onder de indruk van wat we allemaal om ons heen zien. Wat een prachtig dorp en wat een fijne sfeer!

Are in kerstsfeer
Het knusse dorp in kerstsferen.

Het dorp heeft alles te bieden wat je tijdens een wintersport nodig hebt. Er zijn leuke winkels, boetiekjes, restaurants en barretjes. Åre staat bekend als hét après-skidorp van Zweden, maar omdat het winterseizoen nog moet beginnen valt het tijdens ons bezoek mee qua drukte. ’s Avonds nemen we nog een kijkje bij het oudste kerkje van de hele regio (gebouwd in de 12e eeuw!) en daarna gaan we uit eten bij het oudste (en mooiste) hotel van Åre: Hotel Åregården. Hier proosten we op onze reis in Zweden. Skål!

Het centrum van Are
Het centrum ziet er uitnodigend uit.

Cultureel en culinair genieten in Östersund

Östersund is de regionale hoofdstad van Jämtland en telt ongeveer 50.000 inwoners. Vanuit Åre bereik je deze gezellige studentenstad in ongeveer een uur reistijd. Östersund staat bekend om zijn cultureel erfgoed en culinaire specialiteiten. En daar mogen wij, in de halve dag die we er zijn, uitgebreid kennis mee maken. Zo beginnen we met een bezoek aan Jamtli Historyland. Dit enorme openluchtmuseum is onderdeel van Jamtli, het regionale museum en een van de populairste culturele attracties van de regio. Het openluchtmuseum neemt je mee terug in de tijd en toont de geschiedenis van de regio door de eeuwen heen.

Het gezellige centrum van Östersund
Het gezellige centrum van Östersund

Na ons bezoek aan Jamtli krijgen we een stadstour door het gezellige (en prachtig versierde) centrum, waarbij we op culinair vlak weer goed in de watten worden gelegd. Zo proeven we onder andere cantharelsoep en Västerbottensost (Zweedse kaas), lokaal bier, verschillende lokale kazen en Zweedse koffie met ‘koffiekaas’ . Ook krijgen we van een lokale wijnmaker een uitgebreide presentatie over berkenwijn. Met aansluitend – uiteraard – een korte proeverij. We sluiten onze foodtour af met een heerlijk diner met als hoofdgerecht Zweedse bronforel. Het is genieten geblazen!

Zweedse specialiteiten
In Östersund vind je een schat aan Zweedse specialiteiten.

Welness en luxe in Hotell Östersund

We verblijven in Hotell Östersund. Een prachtig hotel dat lekker centraal ligt, en daarom op loopafstand van het gezellige centrum van Östersund. Op de 4e verdieping is een leuke, hippe bar met 2 jacuzzi’s en verschillende sauna’s. Relaxen in de buitenlucht is ook mogelijk; op het dakterras is nog een derde jacuzzi en een verwarmd zwembad, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

Niet alleen het wellnesscenter laat zien dat dit hotel hoge standaarden hanteert. Het hotel is netjes, stijlvol en mooi gedecoreerd. De kamers zijn fijn en van alle gemakken voorzien. Ook het ontbijt is – zo ontdekken we de volgende ochtend – van hoge kwaliteit met een uitgebreid assortiment aan ontbijtproducten. Ja, het verblijf in dit hotel maakt ons bezoek aan Östersund helemaal af.

Verwarmd zwembad Hotell Östersund.
Verwarmd zwembad met uitzicht bij Hotell Östersund.

Skiën en andere activiteiten tijdens de wintersport in Östersund

Dat Östersund een stad is waar je alle winteractiviteiten binnen handbereik hebt, is een ding dat zeker is. Het Winterpark (Vinterparken) ligt vlak bij het centrum (+/- 200 meter) en is de plek waar de plaatselijke bewoners bij elkaar komen om te genieten van sneeuw, ijs en het uitzicht op het winterse landschap – van gezinnen met kinderen tot fanatieke wintersporters. In Östersund hoef je niet de stad uit om te skiën: op maar een paar minuten van het centrum vind je namelijk de Gustavsbergsbacken en Ladängen – twee hellingen die geschikt zijn voor beginnende en gevorderde skiërs. Als er genoeg sneeuw ligt, heeft Ladängen ook een funpark. Een fijne helling voor gezinnen met kinderen is Litsbacken, ongeveer 30 km van Östersund. Wil je meer doen dan skiën? In Östersund is alles mogelijk: langlaufen, winterfietsen, sleeën, sneeuwschoenwandelen, ijsvissen, huskysafari’s, het kan hier allemaal.

Langlaufen in Vemdalen
Echt Zweeds: langlaufen.

Schaatsen op het grote meer van Östersund

Extra leuk voor ons Nederlanders: op Storsjön, het grote meer waar Östersund aan ligt, kun je in de winter schaatsen. Storsjön is het op vier na grootste meer van Zweden en de perfecte plek om natuurijs te staan. Het meer is vanaf januari helemaal bevroren, maar schaatsen kan op veel plekken al eerder. Goed om te weten: je kan in Östersund op twee momenten in het jaar het ijs op: aan het begin van het winterseizoen, wanneer er nog geen sneeuw op het ijs ligt, en vanaf half februari, wanneer het ijs dik genoeg is om veegmachines te kunnen dragen die een ijsbaan maken.

Schaatsen op Storsjön
Schaatsen op Storsjön

Elanden aaien in Orrviken

Vanuit Östersund rijd je in slechts 20 minuten naar Orrviken, waar je een bezoek kunt brengen aan een Moose Garden, oftewel een elandboerderij. Daar moeten we natuurlijk heen, we zijn tenslotte in Zweden! We stappen uit in een besneeuwd, uitgestrekt landschap met een paar mooie Zweedse huisjes, waar de eigenaar van de boerderij op ons staat te wachten.

Een verlaten kerstboom in het landschap van Orrviken.
Een verlaten kerstboom in het landschap van Orrviken.

Na het passeren van een verdwaalde kerstboom en een waarschuwingsbord met een eland erop komen we aan bij een veldje waar – inderdaad – drie elanden tevreden staan te grazen. En terwijl ze gulzig een bult aardappelen naar binnen werken en door ons worden geaaid, krijgen wij een minicollege over elanden. Zo weten we nu dat Zweden over de dichtste elandenpopulatie (zo’n 400.000) ter wereld beschikt, waarvan het grootste deel in midden-Zweden leeft. In de provincie Jämtland, waar Östersund en Åre liggen, heb je dus de grootste kans om elanden in het wild te spotten. Om ‘de koning van het woud’ te zien kun je er zelf op uit gaan, maar in en rondom Östersund zijn ook veel mogelijkheden om elandensafari’s te doen. Dit kan zowel te voet, te paard of in een busje.

Elanden
We kunnen zo dichtbij komen dat we ze kunnen aaien.

Op wintersport naar Åre en Östersund met BBI travel

Wil jij ook op wintersport naar Zweden? Dat kan nu een stuk makkelijker! Vanaf 24 december tot 18 maart vlieg je met BBI Travel met een rechtstreekse vlucht naar Östersund. In deze periode is er iedere zaterdag een vlucht vanaf Amsterdam (Schiphol) en Groningen (Airport Eelde). Vanaf Östersund zijn zowel Vemdalen als Åre in iets meer dan een uur rijden te bereiken.

De eerste vlucht met de nieuwe verbinding.
De eerste vlucht met de nieuwe verbinding.
Wintersport in boeken bij Summit Travel
Eerder verschenen
Review: Decathlon ski jas Wedze getest in het ijskoude Méribel
Ook interessant
Schlick 2000: informatie en insider tips over dit leuke, kleine skigebied bij Innsbruck