Om te vieren dat het winterseizoen in Italië weer begonnen is wordt in Alta Badia ieder jaar traditioneel de ‘Gourmet Ski Safari‘ georganiseerd. Tijdens dit culinaire event ski je van berghut naar berghut. Dat is op zich al heel leuk. Maar als je bedenkt dat je op iedere locatie een ander gerecht met bijpassende wijn – volgens een menu van verschillende Michelinsterren chefs – wordt geserveerd, dan klinkt het toch hemels?

Als vinoloog én wintersportfanaat gaat mijn hart hier sneller van kloppen. Half december reisde ik af naar Alta Badia om dit culinaire evenement zelf te ervaren.

Is dit de eerste keer dat je van de Gourmet Ski Safari hoort? Wees dan niet getreurd dat je het dit jaar hebt gemist, de gerechten (en de wijnen 😉 staan het hele seizoen nog op de kaart.

Welkom bij de Gourmet Ski Safari in Alta Badia

Op de dag van de skisafari, die dit jaar ‘A taste for skiing‘ als thema heeft, hangt er sneeuw in de lucht. De duistere wolken geven de Dolomieten een hele andere uitstraling. Iedere piste word ik weer verrast door de prachtige backdrops met deze gouden bergen.

Om 11 uur start het event en komen we bij de Ütia Palongiá berghut aan geskied. Hier starten wij de Gourmet Ski Safari met lamsvlees en knolselderij in een typisch Italiaanse saus Salmoriglio. Het is, achteraf gezien, meteen mijn favoriete gerecht van deze dag. Met het uitzicht op de bergen probeer ik de verschillende smaken van dit voorgerecht te onderscheiden. De wijn, een Lagrein Rubeno Alto Adige DOC – voor de kenners- is een mooie maar krachtige aanvulling op de vroege ochtend.

Over Alta Badia

Cruisen over blauwe en rode pistes

Omdat Alta Badia een vrij toegankelijk skigebied is, met voornamelijk blauwe en rode pistes bereiken we al vrij snel de tweede stop. Bij Ütia Bioch serveert Massimiliano Alajmo een pasta met gerookte boter, samen met een wijn gemaakt van de Sylvaner druif.

Massimiliano ontving in 2002 als jongste chef ooit een drie sterren waardering van Michelin, op zijn 28ste.

Na de middag kookt chef kok Simone Cantafio bij de Ütia I Tablá berghut. Hij maakt voor ons tortellini gevuld met bergaardappelen, graukäse en wilde kruiden. Dit pastagerecht  wordt gecombineerd met een bouillon van geroosterde uien, bacon en yuzukosho. Het smaakt niet alleen lekker, maar het ziet er ook nog eens oogstrelend uit. De wijncombinatie met en een sauvignon Riserva kan ik als vinoloog zeker waarderen.


Après ski bij Club Moritzino

Het is zaak vóór 15 uur bij de laatste hut aan te komen, want dan is het event afgelopen. De laatste stop is dan ook bij de Club Moritzino hut, waarbij je moeiteloos overgaat in de aprés-ski vibe, met een outdoor dj en feestende mensen. De chef Peppe Guida gaat ook aardig met de voetjes van de vloer. Helaas zijn wij net wat te laat aangekomen waardoor de gerechten niet compleet geserveerd worden. Maar wij zijn niet getreurd, want de sfeer in deze hippe club is zó goed dat we ons tegoed doen aan de muziek en gezelligheid.

Over Alta Badia

Skigebied info

Alta Badia ligt in een prachtige Italiaanse omgeving, midden tussen de majestueuze Dolomieten. Je vindt er 130 kilometer aan pistes en 53 moderne skiliften. Op iedere piste is het uitzicht waanzinnig door het goudkleurige gesteente van de Dolomieten, dat met de positie van de zon van kleur lijkt te veranderen. Bovendien heb je er toegang tot de Sella Ronda, een skitocht van 40 kilometer die je door vier aaneengesloten gebieden brengt.

Heel uniek in deze omgeving is de Ladinische cultuur en de hieraan verwante eigen taal en tradities. Zo’n 40.000 mensen spreken deze retro-Romaanse taal en je vindt overal kleine details hiervan terug, in de gerechten, de inrichting en de klederdracht. Ik vind het een geweldige toevoeging aan mijn ervaring om hier meer over te mogen leren.

Genieten van de zon en ‘la dolce vita

Alta Badia was voor mij een heerlijke ervaring in de brede zin van het woord en kan het dan ook iedereen aanraden. De weergoden waren mij gunstig gezind, iets wat iedere vakantie prettig is, maar voor mij extra belangrijk bij een wintersportreis. Krakende verse sneeuw en een zonnetje, mijn eerste skitrip van het seizoen had niet beter kunnen beginnen.

Genieten van de zon en 'la dolce vita'

Zelf op Gourmet- of Wijn-skisafari?

Wanneer het idee van een gourmet ski-safari je aanspreekt is het interessant te kijken naar het event: ‘Sommelier on the slopes‘.

Dit vindt iedere maand wel een keertje plaats en houdt in dat je met een gids én een sommelier vijf berghutten bezoekt waar je prijswinnende Zuid Tiroolse wijnen proeft. Natuurlijk krijg je daar een lekker hapje bij. Op 23 maart vindt de “Le dl vin – Wine skisafari plaats, dat lijkt op de gourmet skisafari, maar dan als thema… wijn.

Natuurlijk kan ik de toekomst niet voorspellen, maar de kans is groot dat ik dan toevallig hoognodig in Alta Badia moet zijn voor een wintersportvakantie 😉

Zie ik je dan?

ontdek Oberbayern
Eerder verschenen
Review SINNER Snowmass: lichtgewicht skihelm voor dames
Ook interessant
Wintersport bij Landal – verrassende fijne vakantieparken aan de piste