Handschoenen wassen, doe je dat binnenste buiten, met een speciaal middel of kan je ze gebruikt weer opbergen tot volgende winter? Wanneer je een paar mooie, goede handschoenen hebt, wil je ze graag zo lang mogelijk (goed) houden. Om de levensduur van je handschoenen te verlengen is goed onderhoud essentieel. Het materiaal van skihandschoenen is functioneel opgebouwd. Goede skihandschoenen zijn warm, ademend, winddicht en waterdicht. Om al deze functies te blijven vervullen moet het materiaal schoon zijn en goed onderhouden. Klinkt veeleisend? Met deze tips valt het best mee. Een kleine tijdsinvestering na een weekje wintersport, en je handschoenen zijn weer zo goed als nieuw.

Stappenplan voor het wassen van ski handschoenen

  • Wasmachine schoonmaken (met lege trommel draaien)
  • Grof vuil van de handschoenen verwijderen
  • Handschoenen wassen met speciaal wasmiddel
  • Handschoenen impregneren
  • Handschoenen laten drogen (niet bij verwarming)

Beste wasmiddel voor handschoenen

Dit artikel is wat langer geworden dan gepland. Hopelijk ben je hierdoor niet nog meer gaan opzien tegen het skihandschoenen wassen. Hieronder een kort overzicht van de geadviseerde wasmiddelen /onderhoudsmiddelen en wanneer je deze moet gebruiken.

skihandschoenen wassen

Beste wasmiddel voor skihandschoenen (goed voor 3 x wassen)

Dit is het beste wasmiddel voor handschoenen en wanten. Met dit wasmiddel kan je ook je overige skikleding wassen. Dit wasmiddel voor handschoenen maakt je handschoenen niet waterdicht, noch behoudt het dit het waterdichte vermogen van de handschoenen. Om je handschoenen waterdicht te maken of houden is onderstaand middel (met de paarse dop).

Voor het beste resultaat kan tot maximaal 1/3 van je wastrommel vullen met skikleding en dan 1/3 (of 1/2 bij hard water) van de inhoud van dit flesje gebruiken. Je koopt dit wasmiddel voor handschoenen en wanten via Bever voor € 9,95.

handschoenen wassen

Beste wasmiddel voor handschoenen groot verpakking (10 wassen)

Deze grootverpakking is goed om handschoenen, wanten en skikleding te wassen. De inhoud is genoeg voor maximaal 6-10 wasbeurten.

Deze groot verpakking koop je voor € 23,95 via Bever.

handschoenen waterdicht maken

Beste impregneermiddel (handschoenen waterdicht maken)

Gebruik bij voorkeur bij 1 op de 3 tot 5 wasbeurten. Dit middel houdt je ski handschoenen en wanten waterdicht, maar kan ook het waterdicht vermogen herstellen wanneer dit is aangetast. Dus merk je dat je handschoenen of wanten water doorlaten? Dan hoef je geen nieuwe te kopen, maar kan ze met dit middel herstellen. Je koopt dit impregneermiddel voor €14,95 via Bever.

wassen van skihandschoenen

Beste onderhoudsmiddel voor leren handschoenen

Ook als je handschoenen of wanten van een ander merk zijn dan Hestra, is dit het fijnste onderhoudsmiddel voor je leren handschoenen. Het houdt je handschoenen waterdicht. Daarbij blijft het leer mooi en soepel met deze balsem. Vet ze tijdens de wintersport slechts dun in. Aan het einde van de wintersport kan je best een dikke laag aanbrengen. Dit trekt langzaam in en beschermt het materiaal tegen uitdrogen. Deze leerbalsem van Hestra koop je voor €12,95 via Bergfreunde. Een kleine investering als je bedenkt dat deze balsem en je skihandschoenen langer meegaan.

Met welk middel moet ik mijn handschoenen wassen?

Er zijn verschillende middelen te koop voor het wassen van technische kleding. Er zijn zelfs goedkope varianten te koop bij winkels als Hema en Xenos. Deze goedkope middelen raden wij niet aan! Het middel van de Hema hebben wij getest en maakte de skihandschoenen broos. Kies voor goede handschoenen een goed wasmiddel. Het beste wasmiddel voor handschoenen en wanten is dit middel van Nikwax. Wanneer je al jeskikleding aan het eind van het seizoen gaat wassen, is het raadzaam (voordeliger) om een grotere verpakking zoals deze te kopen.

Handschoenen impregneren

Na ongeveer 5 wasbeurten moet je je handschoenen (van synthetisch materiaal of Gore-Tex) of wanten opnieuw impregeneren. Wanneer je dit niet regelmatig doet, verliezen je handschoenen hun waterafstotend vermogen. Voor het impregneren hoef je de handschoenen niet te laten drogen. Je kan ze direct na het wassen opnieuw in de machine stoppen hiervoor. Het impregneermiddel werkt het beste als je het ongeveer 10 minuten na het starten van het wasprogramma, via het wasbakje, aan de was toevoegd. Het beste wasmiddel om je handschoenen waterdicht te maken is dit middel van Nikwax.

Wassen van skihandschoenen en wanten

Skihandschoenen wassen kan je doorgaans gewoon in de wasmachine. Behalve wanneer je leren handschoenen of wanten hebt, dan gelden andere regels. We vertellen je alles over het wassen van skihandschoenen en wanten van verschillende materialen.

Waarom moet je skihandschoenen wassen en hoe vaak?

Ook als je niet zweet en altijd met schone handen in je skihandschoenen gaat, moeten je handschoenen na een week skiën gewassen worden. Het gaat niet zozeer om de binnenkant van je handschoen, alswel om de buitenkant. Gore-Tex (en andere membranen) bestaan uit kleine poriën. Deze poriën kunnen door vuil van buitenaf verstopt raken. Wanneer dat gebeurt verliest het membraan een deel van het ademende vermogen. Als veel vuil zich ophoopt op het membraan, kan dit ook ten kosten gaan van het waterafstotende en winddichte vermogen. Kortom: skihandschoenen was je om ze functioneel te houden.

Skihandschoenen wassen van Gore-Tex / synthetische materialen

Gebruik voor het wassen van Gore-Tex handschoenen of synthetische handschoenen altijd een speciaal wasmiddel. Regulier wasmiddel beschadigt de coating en kan het ademend vermogen en het waterafstotende vermogen van de handschoenen aantasten. Dit wil je beslist niet, aangezien dit essentiele eigenschappen zijn van je skihandschoenen!

Zorg voor het wassen dat er geen resten wasmiddel of wasverzachter in je wasmachine zijn achtergebleven van voorgaande wasbeurten. Draai desnoods een lege wasmachine op hoge temperatuur om er zeker van te zijn dat je wasmachine van binnen brandschoon is.

Was je handschoenen op de hand of in de wasmachine in een waszakje. Was niet warmer dan 30 graden. Hang de handschoenen na het wassen op aan de vingertoppen of zet ze rechtop neer om zo te drogen. Keer de handschoenen niet binnenstebuiten, niet tijdens het drogen maar ook niet tijdens het wassen!

Als je je handschoenen regelmatig wast, zal je ze regelmatig moeten impregneren. Door ze te impregneren herstel je het waterafstotend vermogen van skihandschoenen. Doe dit ongeveer 1 keer per 5 wasbeurten. Dit doe je direct na het wassen (tussendoor drogen is niet nodig).

ski handschoenen onderhoud
Leren handschoenen wassen

Leren handschoenen mogen niet in water gewassen worden. Dit geldt ook voor handschoenen of wanten met leren delen (check bij je handpalm, duimen en vingers). Laat leren handschoenen drogen aan de lucht. Gebruik nooit verwarmende elementen voor het drogen van leren handschoenen! Deze beschadigen het leer. Wanneer de handschoenen droog zijn, verzorg dan het leer met een speciale leerwax of creme. Je kan dit het beste aanbrengen met een zachte doek en je hand in de handschoen. Zo weet je zeker dat je geen plekjes mist. Leren handschoenen gaan jarenlang mee, maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Het beste middel om je leren handschoenen te verzorgen is dit middel van Hestra.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Wat is de beste wintersport­verzekering?
Ook interessant
Zell am See gaat skigebied uitbreiden richting Piesendorf