Thermoshirt

Het thermoshirt is samen met je thermobroek de eerste laag van je skikleding. Deze zogenaamde ‘first layer’ wordt, zoals de naam al doet vermoeden direct op de huid gedragen. Het doel van de eerste laag is om transpiratie van je lichaam af te voeren. Je lichaam blijft door het gebruik van de thermolaag droog en daardoor warm. Het plaatje hiernaast geeft het drielagen effect duidelijk weer.

Thermoshirts zijn verkrijgbaar in verschillende pasvormen, van los tot strak. Daarbij komen ze in verschillende diktes (gewicht) en materiaalsoorten. Het verschil tussen deze basislagen en hoe je het beste een thermoshirt voor jezelf kan kopen, leggen we je uit in dit artikel.

Thermoshirt: Onmisbaar onderdeel van je ski outfit

3 Tips bij het kopen van een thermoshirt

Als je gaat zoeken naar een thermoshirt voor de wintersport, dan zie je waarschijnlijk al snel door de bomen het bos niet meer. Allerlei winkels claimen thermoshirts te verkopen en de prijsverschillen zijn enorm. Je wil natuurlijk niet teveel geld uitgeven, maar je wil ook voorkomen dat je straks met een nat en koud bovenlichaam op de piste staat. Daarom geven wij je drie aandachtspunten bij het kopen van een thermoshirt voor je wintersport vakantie.

  • Het materiaal van het thermoshirt.
  • De dikte van het materiaal.
  • De pasvorm van het shirt.

1. Let op het materiaal van het thermoshirt

Thermoshirts zijn er in alle prijsklasse. Zo vind je zo al voor een paar euro bij goedkope kledingzaken. Maar je kan ze ook voor ruim 100 kopen in gespecialiseerde (sport)zaken. Dit verschil in prijs wordt met name veroorzaakt door het materiaal waarvan het shirt gemaakt is. Bij goedkope shirts zie je vaak een combinatie van elastisch materiaal met katoen of viscose. Katoen en viscose zijn ronduit slecht materiaal voor je basislaag. Deze materialen absorberen het vocht en houden het vast.

Doordat deze shirts het vocht vasthouden wordt het shirt nat en koud, net zoals je lichaam. Katoen houdt vocht langer vast dan viscose, maar viscose is daarentegen poreus en houdt slecht vorm. Deze shirts zijn leuk voor een klein rondje lopen met de hond, maar waardeloos als skiuitrusting.

Thermoshirt: kies het juiste materiaal

ORTOVOX / HANSI HECKMAIR.

Wat dan wel? Vermijd katoen of viscose maar kies voor synthetische of wollen shirts. In de prijsklasse zie je synthetische producten in het middensegment en wollen producten in het duurdere segment. En dan zijn er natuurlijk nog de thermoshirts gemaakt van een combinatie van beide materialen.

Zowel synthetische als wollen shirts zijn zacht en doen wat je van een basislaag verwacht. Zweet wordt afgevoerd, het shirt isoleert en het materiaal droogt snel. Perfecte omstandigheden om je lichaam droog te houden en temperatuurschommelingen te voorkomen.

Toch is er ook wel degelijk verschil tussen een synthetisch shirt en een wollen shirt. Onderstaande tabel toont de verschillen.

Materiaal thermoshirt synthetisch versus wol

Synthetisch

Wol

+ Onderhoudsvriendelijk. + Resistent tegen vlekken.
+ Zeer licht materiaal. + Kreukvrij.
+ Slijtvast. + Natuurlijk materiaal.
+ Kreukt niet. + Extreem goede temperatuurregulatie.
+ Elastisch. + Resistent tegen (nare) geurtjes.
+ Behoud zijn pasvorm. + Rekbaar en elastisch.
+ Droogt zeer snel.
– (Nare) geurtjes kunnen zich ophopen in het materiaal als het niet regelmatig op de juiste manier gewassen wordt. – Droogt iets langzamer dan synthetisch materiaal.
– Minder goede temperatuurregulatie dan wol. – Krimpt wanneer het niet op de juiste manier gewassen wordt.
– Gemaakt op basis van olie (geen natuurlijk materiaal) – Kostbaar.
– Kostbaar.

Kortom, kies voor synthetisch of katoen materiaal bij het kopen van een thermoshirt. Wol heeft wat meer voordelen ten opzichte van katoen, maar is ook een stuk kostbaarder.

2. De dikte van het materiaal

De warmte die het skishirt biedt, wordt naast materiaal tevens bepaald door de dikte van het materiaal. Hoe dikker het shirt, des te warmer. Kies niet het allerdikste materiaal, dit is niet geschikt voor de recreatieve wintersport. Ga liever voor een lichtgewicht of middenklasse thermoshirt.

De dunne thermoshirts zijn met name geschikt voor de ‘mooi weer’ dagen. De dagen waarop de zon schijnt en de lucht blauw is. De dikkere shirts zijn daarentegen zeer geschikt voor het koude weer. Al hangt het natuurlijk ook af van je eigen lichaamstemperatuur. Als je van jezelf al warm bent, heb je waarschijnlijk genoeg aan een dun thermoshirt. Maar als je vaak staat te rillen op de piste, kies dan een dikke variant. De dikte van het materiaal is een belangrijk, maar ook wel heel persoonlijk aspect. De meeste wintersporters hebben zowel dikke als dunne thermoshirts mee op vakantie en bepalen aan de hand van de weersomstandigheden per dag welk shirt ze dragen.

Let tot slot ook op de lengte van de mouwen. Er zijn thermoshirts met lange mouwen of korte mouwen. Ook dit is een persoonlijke keus. Wanneer je voor het eerst een thermoshirt koopt om in te skiën, kies dan een shirt met lange mouwen. En neem in dat geval zowel een dikke als een dunne variant.

3. De pasvorm van het thermoshirt

Kies een thermoshirt wat bij je lichaam past. Door een shirt te kiezen van synthetisch materiaal of wol, heb je een shirt wat zijn pasvorm behoud. Het mag dus best strak om het lichaam vallen, zolang het maar niet knelt.

Het shirt moet tevens lang genoeg zijn om in je skibroek te passen of aan te sluiten op je thermobroek. Pas het shirt en test vervolgens hoe het zit als je je armen buigt, draait of omhoog brengt. Het shirt moet niet omhoog schieten, noch knellen bij de armen.

De lengte van de mouwen is ook belangrijk, zorg dat de mouwen bij alle bewegingen in de buurt van je polsen blijven. Onderstaande shirts zijn lang in het lichaam en de mouwen, waardoor je buik en armen bedekt blijven, ook bij intensief bewegen.

Thermoshirts voor kinderen

Ik hoor je denken, leuk zo’n duurzaam wollen thermoshirt, maar best prijzig als het maar 1 seizoen meegaat. Immers, kinderen in de groei doen er meestal niet langer dan een seizoen mee. Ook voor kinderen is wol de beste optie. Wol houdt ze onder de meest uiteenlopende omstandigheden goed warm, terwijl lichaamsvocht afgevoerd wordt.

Maar synthetisch materiaal is in dit geval ook prima. Het hangt uiteindelijk allemaal af van je budget.

Bedenk wel dat kinderen voor het skiën, tijdens de lunch en na het skiën vaak in hun eerste laag rondlopen. En dat je het shirt daarom misschien wat vaker moet wassen. Omdat kinderen minder zweten dan volwassenen, zal je minder snel last hebben van nare geurtjes in synthetische stoffen.

We hebben hieronder een paar technisch goede thermoshirts voor kinderen geselecteerd.

25,95 EUR
49,95 EUR
59,95 EUR

Onderhoud en wassen van je thermoshirt

wassen thermoshirtDe duurzaamheid van je thermoshirt hangt voornamelijk af van hoe je het onderhoudt. Het volgen van de wasvoorschriften is hier het belangrijkst. Was een thermoshirt altijd zo snel mogelijk na gebruik. Op die manier krijgen nare geurtjes (met name in synthetische shirts) geen kans tot verdere ontwikkeling. Was het shirt op 30 graden (hogere temperaturen zijn na een dagje intensief gebruik echt niet nodig). Vermijd het gebruik van wasverzachter. Thermokleding is tenslotte van zichzelf al zacht en wasverzachter schaadt het materiaal. Gebruik ook geen wasdroger, maar hang het shirt op en het is binnen een paar uur droog. Dat is tenslotte één van de voordelen van thermokleding.

Zowel synthetisch materiaal als wol hoeft niet gestreken te worden omdat het kreukvrij opdroogt. Kortom, een kind kan hier letterlijk de was doen.

Disclaimer: Dit artikel over thermo ondergoed is met zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en kunnen aan prijswijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleend worden aan de getoonde prijzen van de thermoshirts.