In het Franse skigebied Flaine wordt komende jaren flink geïnvesteerd in duurzaamheid. De ‘Funiflaine’, een nieuwe gondel die in 2025 klaar moet zijn, moet er voor gaan zorgen dat de bereikbaarheid van het skigebied enorm verbeterd wordt.

Na de komst van de nieuwe lift kunnen wintersporters vanaf het stadje Magland met de gondel binnen 20 minuten verder reizen naar hun hotel of appartement in Flaine. Op deze manier hoeven jaarlijks meer dan 85.000 auto’s, 500 vrachtwagens en 100 bussen niet meer over de 25 kilometer lange, bochtige bergpas te rijden die Magland nu met Flaine verbindt. Zo besparen ze veel kostbare reistijd, de rit met de auto duurt nu op rustige dagen 40 minuten, maar op de drukke zaterdagen in het skiseizoen al snel 2 uur.

De start van de bouw van de Funitel is gepland voor 2023. In 2025 kan de 35-persoonsgondel dan in gebruik genomen worden.

Voor de liefhebbers: alle details op een rij

Voor de liefhebbers hebben we hieronder de details van het project Funiflaine op een rij gezet.

Liftsysteem: 35 persoonsgondel.
Gereed: 2025.
Capaciteit: 5.000 personen per uur.
Snelheid: 6 meter per seconde.
Duur: 19 minuten.
Hoogte dalstation: 483 meter boven zeeniveau.
Hoogte bergstation: 1.743 meter boven zeeniveau.
Hoogteverschil: 1360 meter.
Lengte: 5.500 meter.
Investering: 88 miljoen euro.

Duurzame wintersport bestemming

Met dit nieuwe project is Flaine hard op weg om een duurzaam skigebied te worden. Door de komst van de Funiflaine wordt de CO2-uitstoot door auto’s aanzienlijk verminderd. Omdat de liften ook goederen gaat vervoeren, zal ook het aantal vrachtwagens wat dagelijks de route naar Flaine aflegt aanzienlijk gereduceerd worden.

Bovendien is het de bedoeling dat er vanaf 2029 een direct treinverbinding tussen Parijs en de regio ontstaat. Wintersporters kunnen dan met de TGV tot aan het dalstation doorreizen. Met de trein naar Frankrijk is al een duurzame manier van reizen maar op deze manier is het ook sneller en makkelijker dan met de auto.

Skigebied Flaine
Het sneeuwzeker skigebied Flaine (Foto: OT Flaine | Monica Dalmasso)

Over skigebied Flaine / Le Grand Massief

Flaine is een dorpen in Le Grand Massif, één van de sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk. Hoewel het skigebied voor Franse begrippen vrij laag ligt, valt er iedere winter een enorm pak sneeuw. Het skigebied bestaat uit 265 kilometer piste, waarvan het overgrote deel uit eenvoudige groene en blauwe pistes bestaat. Le Grand Massif is een van de meest ideale skigebieden voor beginners in Frankrijk. De pistes zijn breed en niet al te steil. En omdat er relatief veel Engelse gasten komen, spreken de skileraren behoorlijk goed Engels. Om dezelfde redenen is Le Grand Massif ook opgenomen in ons overzicht van kindvriendelijke skigebieden in Frankrijk.

Flaine is een functioneel dorp. Dat betekent dat je er veel betaalbare accommodaties vindt, die vrijwel allemaal naast de piste liggen. Echt ski in ski out.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Skihelm met of zonder vizier? Onze ervaringen met de vizierhelm
Ook interessant
Ga jij deze winter met de nachttrein naar Oostenrijk op wintersport?