Met de trein naar Frankrijk reizen is een comfortabele, veilige en milieuvriendelijke manier om naar je wintersportbestemming te reizen. In dit artikel hebben we alle informatie over reizen met de trein naar Frankrijk op een rij gezet. Met de trein reis jein alle rust naar de Franse Alpen. Zonder zorgen over files, sneeuwkettingen, tolwegen, de juiste route of winterbanden.

Met de trein naar Frankrijk

De grootste voordelen van reizen met de trein naar Frankrijk.

Met de trein naar Frankrijk reizen heeft een aantal voordelen als het het vergelijkt met de auto of het vliegtuig. Door te kiezen voor een treinreis naar je favoriete Franse skigebied profiteer je onder meer van de volgende voordelen:

 • Ontspannen op vakantie. Als je met de trein naar Frankrijk reist, kom je uitgerust aan in je favoriete skigebied. Tijdens de treinreis kan je rustig een goed boek lezen, je benen strekken of wat drinken in de bar.
 • Snelheid en reistijd. Als je met de trein naar Frankrijk reist, ben je doorgaans een stuk sneller dan als je de auto neemt. Afhankelijk van je opstapplaats en bestemming kan je in minder dan 7 uur naar de Franse Alpen reizen.
 • Zorgenvrij reizen. Met een treinreis heb je geen last van files, ergernis of oponthoud bij de tolwegen. Bovendien hoef je niet na te denken over winterbanden, sneeuwkettingen of tolgeld.
 • Voordelig. Een kaartje voor de Ski-Thalys is al beschikbaar vanaf € 95 euro voor volwassenen (kinderen vanaf € 55 euro).
 • Treinreizen is leuk. Tenslotte is met de trein op vakantie naar Frankrijk gewoon erg leuk. Je vakantie begint al op het moment dat je in de trein stapt.

Snel naar informatie over…

In dit artikel hebben we alle informatie over treinreizen naar Frankrijk verzameld. Waarschijnlijk ben je niet in alle informatie geïnteresseerd, gebruik dan onderstaande linke om snel bij het antwoord op jouw vraag uit te komen.

Snel een treinreis zoeken

Met onderstaande widget kan je snel de meest actuele treinreizen en prijzen zoeken. Als je de vertrekplaats en bestemming invult, dan krijg je direct alle opties te zien. Compleet met reisschema en prijzen. De data is afkomstig van NS Internationaal. En je kunt zelfs online een treinkaartje kopen.

Welke opties zijn er om met de trein naar Frankrijk te reizen?

Er zijn twee opties om met de trein op wintersport te gaan naar de Franse alpen.

 1. De SkiThalys
 2. De Thalys en de TGV

De SkiThalys, de skitrein naar Frankrijk

Tijdens de wintermaanden rijdt de SkiThalys, een speciale skitrein, die zorgt voor de verbinding met de Franse Alpen. Je kunt in Nederland opstappen op de stations van Schiphol, Amsterdam en Rotterdam en deze speciale trein brengt je vervolgens razendsnel naar je skigebied in Frankrijk.

Het voordeel van reizen met de SkiThalys is dat je niet over hoeft te stappen en dat de trein alleen maar stopt bij een beperkt aantal stations in Nederland, België en de Franse Alpen.

Een enkele reis met de SkiThalys is al verkrijgbaar vanaf € 95 euro. Je kunt je treinkaartje online kopen op de website van NS International.

Met de Thalys en de TGV

Je kunt ook van de reguliere treinverbindingen in Frankrijk gebruik maken om naar je skigebied af te reizen. Hou er rekening mee dat je onderweg moet overstappen in Parijs of Brussel. En dat je langer onderweg bent dan met de SkiThalys.

Op deze manier naar je wintersportbestemming reizen, heeft wel het voordeel dat er veel meer stoelen beschikbaar zijn. Daarbij ben je waarschijnlijk goedkoper uit (mits je je tickets op tijd boekt) dan wanneer je met de SkiThalys reist. De SkiThalys is daarnaast vooral een skitrein naar de grote Franse skigebieden (Tignes, Les Trois Vallées en Paradiski), terwijl de Thalys / TGV verbinding ook geschikt is om af te reizen naar de andere Franse skigebieden.

Als je hier je vertrekplaats en eindbestemming invult, dan krijg je direct het actuele reisschema en de actuele prijs te zien.

Wat is het verschill tussen de Thalys en de TGV?

De Thalys is het Europese netwerk voor hogesnelheidstreinen. De Thalys rijdt op internationale trajecten tussen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk.

De TGV is de Franse hogesnelheidstrein en verbindt meer dan 200 bestemmingen binnen Frankrijk. Om je Franse bestemming te bereiken moet je in Parijs overstappen van de Thalys op de TGV.

Trein op wintersport naar Oostenrijk

Hoe lang duurt het met de trein naar Frankrijk?

De duur van de treinreis naar je wintersportbestemming in Frankrijk is afhankelijk van je opstapplaats en je bestemming.

Hieronder staan de reistijden van de skitrein (de SkiThalys) naar Frankrijk, zodat je zelf een inschatting kunt maken van de reistijd.

Tijd Station
05:42 uur Amsterdam Centraal
05:59 uur Schiphol
06:25 uur Rotterdam Centraal
07:05 uur Antwerpen Centraal
07:53 uur Brussel Zuid (Midi)
12:21 uur Chambery
13:04 uur Albertville
13:46 uur Moutiers (bustransfers naar Les Menuires, Val Thorens, Courchevel, Meribel, La Tania en Champagny)
14:05 uur Aime la Plagne (bustransfers naar La Plagne, Belle Plagne)
14:16 uur Landry
14:28 uur Bourg St. Maurice (Tignes, Val d’Isere, La Rosiere, Les Arcs)

Als je met de TGV / Thalys naar je wintersportbestemming reist, dan moet je rekening houden met een reistijd van ongeveer 10 uur. Je kunt het exacte reisschema vinden op de website van NS Internationaal.

Wintersport Oostenrijk - trein

Waarvandaan kan je met de skitrein naar Frankrijk?

Zowel de Thalys als de SkiThalys vertrekken alleen vanaf de stations Schiphol, Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. Uiteraard kun je op de trein bij jou in de buurt stappen om naar een van deze stations te reizen. Houd dan wel rekening met overstaptijden en eventuele vertragingen.

Wat kost de trein naar Frankrijk?

Ter indicatie, de kosten van een treinreis naar Frankrijk zijn ongeveer 109 euro per enkele reis. Er zijn echter al treintickets te koop vanaf 95 euro.

De kosten van een treinkaartje zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 1. Je bestemming.
 2. Het type Thalys.
 3. 1e of 2e klasse.
 4. Datum, tijdstip en beschikbaarheid.
Kosten van de trein naar Frankrijk – bestemming

Ten eerste is de bestemming van belang bij het bepalen van de kosten. Hoe groter de afstand tot je wintersportbestemming is, des te hoger zijn de kosten.

Kosten van de trein naar Frankrijk – Thalys of SkiThalys

De NS heeft speciale tarieven voor de SkiThalys, de skitrein naar Frankrijk. Vooral buiten het hoogseizoen kan het daarom voordelig zijn om met de SkiThalys op wintersport te gaan. Er zijn dan al treintickets beschikbaar vanaf 95 euro.

Kosten van de trein naar Frankrijk – 1e of 2e klasse

De kosten van je treinticket zijn ook afhankelijk van of het comfort wat je kiest. Je kunt kiezen uit een stoel in de 1e klasse (Comfort 1) of de 2e klasse (Comfort 2).

Bij een zitplaats in de 2e klasse krijg je een gereserveerde stoel en kan je gebruik maken van het gratis WiFi in de trein. Tevens kan je in de 2e klasse elektrische apparaten opladen via het stopcontact naast je stoel.

Bij een zitplaats in de 1e klasse is een maaltijd inbegrepen. Daarnaast biedt de zitplaats meer ruimte en kan je gratis dagbladen en tijdschriften lezen. Ook kan je op de stations gebruik maken van de VIP ruimte om te wachten op de trein.

Kosten van de trein naar Frankrijk – vertrekdatum en tijdstip

Tenslotte zijn je reisdatum, vertrektijd en beschikbaarheid invloed op de prijs van jouw treinreis. In het weekend reizen is vaak duurder dan een treinreis op een doordeweekse dag. Ook is een treinkaartje in het hoogseizoen (voorjaarsvakantie) doorgaans duurder dan een ticket in het laagseizoen. De kosten voor de trein naar Frankrijk zijn het laagst voor treinreizen begin december en begin januari, dan gelden er namelijk speciale voordeeltarieven. Hoe eerder je de treinreis naar Frankrijk boekt, des te goedkoper de reis zal zijn.

Besparen met Interrail

Met je gezin met de trein op wintersport wil is het echter behoorlijk aan de prijs. Reken voor een gezin met twee kinderen op 700-800 euro. Je kunt op die kosten besparen door een ‘Interrail global pass‘ aan te schaffen. Met deze pas mag je in een periode van 15 dagen, 5 dagen onbeperkt met de trein reizen. Dat is meer dan voldoende voor de heen- en terugreis met de trein naar Frankrijk.

Zo’n pas kost voor een gezin van vier zo’n 550 euro. Meer informatie is te vinden op de site van Interrail.

Trein naar Frankrijk - kosten

Trein naar Frankrijk vanuit België

Wintersporters kunnen ook vanuit België kan met de trein naar Frankrijk afreizen. Opvallend genoeg is ook voor wintersporters uit België de website van NS Internationaal veruit de eenvoudigste manier om een treinreis te boeken. Vul hieronder jouw vertrekstation in België en de gewenste bestemming in om de opties en prijzen te bekijken.

De reistijd (tussen de 5 en 9 uur)  en de prijzen (vanaf 95 euro) van de treinreizen naar Frankrijk die beginnen in België zijn vergelijkbaar met die van Nederland.

Moet ik vaak overstappen als ik met de trein naar Frankrijk reis?

Hoe vaak je over moet stappen als je met de trein op wintersport naar Frankrijk gaat, is afhankelijk van de trein die je kiest, je bestemming en je vertrekpunt.

Als je niet of weinig wilt overstappen, boek dan je reis met de SkiThalys. Tussen de opstappunten in Amsterdam, Rotterdam of Schiphol en jouw eindbestemming in Frankrijk hoef je niet over te stappen. Hou er wel rekening mee dat je in Frankrijk nog vanaf het station naar jouw skidorp moet reizen. Hiervoor kan je vanaf het station een bustransfer of een taxi nemen.

Als je met de Thalys en de TGV reist, hou dan rekening met minimaal een overstap in Parijs. Je moet in Parijs overstappen van Gare du Nord naar Gare du Est.

Alle bestemmingen in Frankrijk. De stations bij de skigebieden.

Hieronder staat per skigebied / dorp het station aangegeven waar je met de trein heen moet reizen. Vanaf het aangegeven station kom je met een bustransfer op je eindbestemming.

Skigebied / Dorp Station
Les Arcs Bourg-Saint-Maurice
Tignes Bourg-Saint-Maurice
Val d’Isère Bourg-Saint-Maurice
La Rosière Bourg-Saint-Maurice
La Plagne Aime
Valmorel Moûtiers
Brides-les-Baines Moûtiers
Méribel Moûtiers
Les Menuires Moûtiers
Val Thorens Moûtiers
Courchevel Moûtiers
Valloire St-Jean de Maurienne
Val Cenis Modane
Vanoise Modane
La Clusaz Annecy
Le Grand-Bornard Annecy
Morzine Cluses
Châtel Cluses
Les Gets Cluses
Megève Sallanches
Flaine Sallanches
Alpe d’Huez Grenoble
Les 2 Alpes Grenoble
Montgenèvre Gap
Serre Chevalier Gap
Orcières 1800 Gap
Isola 2000 Nice

Let op. Niet alle stations die hierboven genoemd worden, zijn bereikbaar met de SkiThalys. Om een aantal stations te bereiken moet je overstappen óf de TGV nemen.

Transfer vanaf het station naar het dorp

De laatste kilometers vanaf het station naar je eindbestemming kan je per taxi of bustransfer afleggen. Een bustransfer is een stuk voordeliger dan de taxi. Je kunt de transfer gewoon op het station regelen. Enig nadeel is dat je de kans loopt dat de bus al vol zit. Om te voorkomen dat je niet meer met de volle bus mee kan, kan je van tevoren een zitplaats reserveren via SnowBuzz. Een bustransfer kost ongeveer 20 euro.

De trein naar Frankrijk met kinderen.

Reizend met de trein is een comfortabele en gezellige manier om met je gezin de route naar je wintersportbestemming af te leggen. Je hoeft tenslotte niet op de weg te letten en kan in plaats daarvan je aandacht aan je kinderen besteden. Zo begint de vakantie écht zodra je de trein in stapt.

Je kinderen zullen het reizen met de trein een hele belevenis vinden en ze zullen er later met veel plezier aan terugdenken. Bijkomend voordeel is dat je kinderen in de trein niet stil hoeven zitten, ze kunnen gewoon heen en weer lopen.

Kinderen tot 4 jaar mogen vaak gratis reizen. Voor kinderen in de leeftijd tussen 4 jaar en 11 jaar geldt een aantrekkelijke korting. Kijk voor deze speciale prijzen op de website van NS Internationaal.

 

 

1 Commentaar

 • Joost,

  Ik ben op zoek naar bus of treinreizen naar Val Thorens met aankomst op donderdag. Heb je daarvoor nog tips?

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Review: HEAD Worldcup Rebels kinderski’s getest
  Ook interessant
  Trip Tip: bijzondere wintersport in Val Senales, Italië