Tignes is een van de meest sneeuwzekere skigebieden in Frankrijk. In maart was ik in deze bijzondere bestemmung en keek mijn ogen uit: zo veel sneeuw om me heen. Waanzinnig! Na een paar dagen in het internationale skidorp wist ik het zeker. Hier voelt werkelijk iedere wintersporter zich thuis! Waarom dat zo is? Dat lees je in dit uitgebreide reisverslag.

Welkom in de witte wereld van Tignes

Wanneer we in Bourg St. Maurice – het eindstation van de hogesnelheidstrein – in de taxi stappen, verlaten we het dal en direct gaat de weg bergopwaarts omhoog. Nu wordt het spannend. Ik bedoel leuk spannend, want reizen naar een onbekend wintersportgebied vind ik altijd leuk en spannend. Voor ons zien we de dam van het stuwmeer, heel indrukwekkend. En even later rijden we eroverheen. We stijgen verder, terwijl we de resorts Tignes 1550 en Tignes 1800 passeren. Inmiddels is het al een tijdje wit om ons heen. De eerste appartementengebouwen van Tignes le Lac komen in beeld en, zover als ik kan kijken, zie ik alleen maar een reusachtig bergmassief om me heen met bergen sneeuw. De liften in de verte lijken wel speldeprikjes, zo klein. Het heeft meer weg van een sprookje dan van de realiteit! 

Nadat we onze ski’s hebben opgehaald bij Intersport in het centrum van Tignes 2100 (Tignes le Lac), is het nog een klein stukje rijden naar ons hotel, dat direct aan het meer ligt! Mijn kamer ligt op de derde verdieping. De kamer is weliswaar ‘basic’ maar heeft wel een balkon met een super uitzicht. Vanaf het balkon zie ik in de verte Tignes Val Claret liggen. En op het bevroren meer wandelen mensen in de avondschemer. Wow dit is genieten! De stilte en de weidsheid om me heen... 

Een eerste kennismaking met het skigebied

De volgende ochtend sta ik te popelen om de piste op te gaan om te skiën. Even voor 9 uur melden we ons bij het kantoor de ESF (Ecole de Ski Français), dat heel centraal, tegenover het ‘Maison du Tourisme ligt.  

Even later stappen we met onze skileraar we in de cabine skilift Tovière en gaan naar 2.704 meter hoogte. Het uitzicht dat zich hier ontvouwt, is om sprakeloos van te worden en onbeschrijflijk. Neem er gerust even de tijd voor! Bij goed weer zie je zelfs de top van “La Grande Motte”. De hoogste berg van dit skigebied. Onze gids belooft ons dat we daar zo meteen naartoe gaan. We kunnen niet wachten om daar boven te zijn en te genieten van het uitzicht!

Maar eerst dalen we af naar Tignes Val Claret en nemen een bijzondere route. De ‘Animaux super Heros‘. Leuk voor kinderen en wie even kind wil zijn! 

Daarna bereiken we Tignes Val Claret. Het bestaat overwegend uit vele etages met appartementen en luxe hotel waar ’s avonds veel te doen is voor jeugdig publiek. De hoogte van de gebouwen doen niets af aan de sfeer. De gebouwen zien er zeer verzorgd uit en het komt op mij zeer modern over.  

Met een ondergrondse trein naar de top

We gaan vervolgens niet met een skilift maar met een ondergronds trein, de ‘Funiculaire du Perce Neige‘, naar boven. Ondanks het aantal mensen, dat elk kwartier vervoerd wordt – zo’n 300 mensen – verloopt de rit naar boven soepel. Probeer bij het instappen, op 2.100 meter hoogte, zo hoog mogelijk in de funiculaire te stappen. Eenmaal boven, telt elke stap in de ijlere lucht, op 3.032 meter hoogte!    

Voor wie het nog niet hoog genoeg is. Je kan nog met de gondel van ‘La Grande Motte‘ naar het hoogste punt, op 3.656 meter hoogte. Helaas ontbreekt het ons aan tijd om ook dit traject en de rode of zwarte afdaling te ervaren. Want na de lunch wacht ons een ongekend avontuur, dat in weinig wintersportoorden mogelijk is. 

Eerste indruk: Tignes verrast van alle kanten

De eerste indruk van het ski dorp en dit skigebied? Tignes verrast me van alle kanten. In Tignes le Lac, een mix van budget tot luxe hotels en appartementen, heerst een gemoedelijke sfeer. Op het centrale denkbeeldige plein dat nu bedenkt is door sneeuw is het een komen en gaan van jong en oud. Met slee, ski’s of met hond. De twee moderne liften brengen je in no time in het skigebied. De pistes vond ik over het algemeen breed, goed te doen, ook al skiede ik over rode pistes en de drukte, gezien het aantal accommodaties, vond ik heel erg meevallen.  

Kindvriendelijk

Voor gezinnen is er ook veel te doen. Van sleeën, het iglo dorp, tot het ijsdoolhof. De allerkleintjes zijn al vanaf drie jaar welkom in ‘Club Piou-Piou’. Mede dankzij het meer, maakt Tignes een leuk, kindvriendelijk skigebied in Frankrijk.

Enorm veel diversiteit

Tignes Val Claret is het mekka voor fijnproevers van poeder pistes tot de beste restaurants. En ’s avonds is er altijd wat te doen. Terwijl wij er zijn vindt het ‘Tignes Mountain Shaker‘-event plaats. Hier strijdt de wereldtop van de freestyle ski- snowboard en freeriders gedurende een week om de wereldtitel.    

Al met al voor mij een reden om terug te keren, want hier zijn nog zo ontzettend veel pistes om te ontdekken en dat met een gezellige sfeer buiten op de terrassen en in de restaurants. Het smaakt wat mij betreft naar meer. 

Wat is er nog meer te doen in Tgines?

Wie niet elke dag van plan is te skiën of met de familie of het gezin hiernaartoe wil voor een winters weekje zonder latten, kan zich hier ook prima vermaken. Alleen al het meer bij Tignes 2100 (Tignes le Lac) biedt een oase aan routes om te winterwandelen. Daarnaast is er nog een zwem- en wellness paradijs in Tignes 2100. Wil je van de zon genieten op een terrasje, dan is er een enorme keuze. In maart en april schijnt hier de zon uitbundig. Wil je iets unieks ervaren, boek dan een ijs-floating avontuur, ga duiken in het meer of beleef Tignes vanuit de lucht en maak een tandemvlucht.  

Mijn tips voor de leukste wintersport in Tignes

Op zoek naar een spectaculaire ervaring? Ga dan ijs-floaten op het meer. Gehuld in een neopreen pak, begeven we ons ala een teletubbie naar de rand van het wak. Als de instructeur ons vertelt om één hand op de rand van het ijs te houden en met de andere het water aan te raken, glij ik al vanzelf van de rand, het wak in. En daar dobberen we dan in stilte in het wak. Een beter zen moment kan ik me niet bedenken. Het is niet eng of koud, het is wel indrukwekkend terwijl ik naar de hemel staar. We krijgen zelfs nog een mok hete thee aangeboden en even later  begint het licht te sneeuwen, terwijl mijn ogen over het eindeloze besneeuwde meer staren.  

Wie sensatie zoekt en wat meer lef heeft dan ik, kan gaan ijsduiken en ervaren hoe het is, om onder een laag ijs door in het meer te duiken.  

Heerlijk eten en drinken

Omdat ik – helaas – maar anderhalve dag in Tignes was, kan ik alleen twee restaurants delen en uit eigen ervaring aanbevelen waar wij gegeten hebben. Allereerst het gezellige Franse restaurant ‘Le Cœur des neiges‘ in Tignes 2100 (Tignes le Lac). Het is gevestigd in de gezellige, levendige straat in het centrum.  En in Tignes Val Claret het nieuwe ‘Ynycio‘. In dit laatste restaurant, dat uitzicht biedt op de ‘Tignes Mountain Shaker – FIS Freeride & snowboard world cup pistes’ hangt een ongekende latijnse sfeer, of je voor even in Zuid-Amerika bent beland. Ook de gerechten, in tapas vorm sluiten daar perfect bij aan.  

Bereikbaarheid 

Tignes is goed bereikbaar per trein en auto. Wij reisden met de trein van Amsterdam naar Chambéry, met een overstap in Parijs. Deze treinreis duurde ongeveer 7 uur. Daarna volgde een transfer van ongeveer 3 uur naar Tignes 2100. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn uitgebreide verslag over de treinreis naar de Franse skigebieden.

Meer weten over wintersport in Tignes?

Bezoek voor meer informatie de website van Tignes. Daar vind je alle informatie over het skigebied, accommodatie en de agenda met evenementen. Of download de Tignes App! Wil je zien hoeveel sneeuw er ligt? Kijk dan zeker even naar de webcams 

Eerder verschenen
Zwölfer Nordbahn in Hinterglemm na 35 jaar vervangen door moderne gondel
Ook interessant
12 hoge skigebieden in Oostenrijk waar je verzekerd bent van genoeg sneeuw