Na 15 jaar opnieuw leren skiën, kan dat eigenlijk wel? Er wordt weleens gezegd dat skiën is zoals fietsen, dat je het nooit verleerd. Ruim 15 jaar geleden stond ik voor de laatste keer op ski’s. Dat waren geen moderne carve ski’s, maar kaarsrechte, lange latten. Met een spits omhoog staande punt. En van een skihelm was in die tijd ook geen sprake. Ik zie mezelf al in pizzapunt de kinderweide afglijden. Komt goed, vertel ik mijzelf. Als ik vier weken later met KLM van Amsterdam naar Graz vlieg, voel ik een mengeling van vreugde en angst. Als dit maar goed gaat.

Welkom in de Gaalaxie

De spanning stijgt op de dag dat ons ski avontuur in het Murtal begint. We melden ons om 09.00 uur bij de skiverhuur die tevens als skischool dient. Ik krijg een paar ‘makkelijke’ ski’s en comfortabele skischoenen. We krijgen vandaag les van Thomas. Thomas is naast skileraar ook eigenaar van de skischool, skiverhuur en zelfs het skigebied. Ik voel me in goede handen. We beginnen met skiën in de Gaalaxie. Skigebied Gaaler Lifte biedt in de Gaalaxie niet alleen een plek voor kinderen om te leren skiën, maar ook voor volwassenen.

Terwijl we met de lopende band omhoog glijden, stijgt de spanning. Kan ik dit nog wel? Kan je skiën verleren? Wanneer we tussen de planeten op de oefenweide staan, wil ik nog maar één ding. Swingend naar beneden. Thomas legt kort uit hoe het ook alweer zit: knieën buigen, heup naar de berg, bovenlichaam richting het dal. Voorzichtig glij ik de oefenweide af, met mijn ski’s in een pizzapunt. Thomas besluit dat dit goed is en dat we direct naar de sleeplift kunnen.

Opnieuw leren skiën in skigebied Gaaler Lifte.
Opnieuw leren skiën in skigebied Gaaler Lifte.

Skigebied Gaaler Lifte in het Murtal

Vanaf de sleeplift gaat het snel. Twee liften later heb ik de smaak te pakken en kunnen we het skigebied gaan verkennen. Het klopt inderdaad als mensen zeggen dat skiën is zoals fietsen, ik pak het zo weer op. De bovenste pistes in het skigebied zijn een stuk steiler, daarom beginnen we met de ‘Autobahn’. Een breed blauw pad van boven naar beneden. Ik kan niet geloven dat ik na 15 jaar opeens weer zo makkelijk de berg afglijd. Wat heb ik dit gevoel gemist!

De Autobahn in Gaaler Lifte
De Autobahn is een blauw pad van de top tot in het dal.

Nog voor 12 uur hebben we alle pistes in het skigebied gehad. De steile pistes bovenin, de piste met alleen maar ongeprepareerde natuursneeuw, de buckelpiste, de brede autobahn en de blauwe pistes naar het dal. Voor 8 kilometer piste is dit skigebied verrassend veelzijdig.

Na de lunch vermaken we ons uitstekend op deze pistes en van elke afdaling geniet ik intens. Wat heb ik dit gemist!

Skiën verleer je niet!
Skiën verleer je niet.

Gaaler Lifte, gezellig skigebied dichtbij Graz

Tijdens de koffiepauze met Thomas komen er steeds mensen binnen die groeten. Iedereen groet elkaar hier, maar het grappige is dat Thomas al deze mensen bij naam kent. Hij weet zelfs van veel mensen hoe vaak ze het skigebied deze winter bezocht hebben. Als eigenaar van het skigebied is hij voornamelijk bezig met de wensen van de wintersporters. De kinderen in het dorp vinden het fijn als we de piste zo’n drie dagen niet prepareren als het gesneeuwd heeft, verteld hij. En dus laat hij één piste drie dagen na de sneeuwval onaangeroerd. Voor volwassenen is het niet leuk om in een kinderweide te oefenen, daarom is er de Gaalaxie. En mensen slapen nu eenmaal graag aan de piste, dus ook dat is mogelijk gemaakt.

Tijdens de lunch nemen we plaats bij andere wintersporters aan tafel. Ze vertellen enthousiast over ‘hun’ skigebied en kennen Thomas allemaal. Het eten is hier trouwens fantastisch en zeer vriendelijk geprijsd. We bestellen een regionale salade met kip, een soep en twee drankjes en moeten zo’n 20 euro afrekenen..

Heerlijk om weer te skiën
Het is heerlijk om na 15 jaar weer te skiën.

Ligging en bereikbaarheid

Gaaler Lifte is het skigebied van het kleine dorpje Gaal in het Murtal. Het is een ideale bestemming voor herintreders of beginners in de wintersport. Ook kinderen zullen zich hier uitstekend vermaken. Het skigebied blinkt uit in klantvriendelijkheid en gezelligheid. Er zijn alleen niet zoveel accommodaties in de buurt. Wij verbleven in Gasthof Wachter, op 10 minuten rijden van het skigebied. Aan de piste staan 10 kleine huisjes die je kan huren. Er zijn niet veel accommodaties in dit skigebied, maar een compleet overzicht van kleine verhuurders vind je hier.

Met KLM vlieg je direct naar Graz, de toegangspoort tot deelstaat Steiermark. Vanaf Graz is het nog zo’n 80 minuten rijden naar Gaal, waar dit skigebied ligt. Daarmee is dit een leuke bestemming voor een (lang) weekend weg.

Skigebied Gaaler Lifte is een gezellig skigebied
Een gezellig skigebied

Andere leuke activiteiten in het Murtal

Wij combineren ons bezoek aan Gaaler Skilifte met een bezoek aan de Red Bull Ring en een sneeuwschoenwandeling in het Murtal. De Red Bull Ring is slecht 20 minuten rijden van het skigebied verwijderd en voor racefans niet te missen. De sneeuwschoenwandeling maken we direct vanuit ons hotel, onder begeleiding van een sneeuwschoenwandelgids. We worden verrast door een dik sneeuwdek en prachtige natuur.

Daarnaast genieten we uitgebreid van alle culinaire hoogstandjes die de regio te bieden heeft. Van de beste lebkuchen, tot lokale appelcider, iedere dag worden we verrast door al het lekkers wat deze regio te bieden heeft.

Deze reis is mogelijk gemaakt in samenwerking met Graz Tourismus (zie ook website verrassendgraz.nl), Region Murtal en Steiermark Tourismus. Wil je meer weten over de regio Murtal, waar skigebied Gaalerlifte onderdeel van uitmaakt?  Of over deelstaat Steiermark waarin het Murtal zicht bevindt? Kijk dan op de officiële websites van Region Murtal en Steiermark Tourismus.

Eerder verschenen
Gear Guide: zo kies je de beste skisokken
Ook interessant
Beste winterbanden – test overzicht 2023/2024