Wanneer ik op de weer app kijk, kan mijn geluk niet op… Afgelopen dagen is er veel sneeuw gevallen in mijn wintersport bestemming. Vandaag sneeuwt het ook nog, maar de komende drie dagen schijnt alleen maar de zon in het mooie Méribel. Wanneer ik land in het koude (maar witte) Lyon, sneeuwt het nog steeds.  De wintersportsfeer zit er direct goed in! De weg naar Méribel vanaf Lyon duurt zo’n 2,5 uur en we rijden zowel door besneeuwde, als groene landschappen. Zo gek om te bedenken dat je binnen 4 uur vanaf Amsterdam in Méribel kan komen! De vlucht met de cityhopper van KLM was maar 1,5 uur: super snel dus. Als we de taxi uitstappen bij het hotel, begint het al te kriebelen. Het ge-knisper-knasper van de verse sneeuw, de frisse berglucht en de chalets die we tegenkomen onderweg… Ja, mijn wintersport is nu echt begonnen.

Wintersport in het prachtige Méribel
Wintersport in het prachtige Méribel

Traditioneel wintersport gevoel

Méribel maakt onderdeel uit van het immense skigebied Les Trois Vallées en bestaat zelf uit twee dorpen: Méribel en Méribel-Mottaret. Wij verblijven in Méribel-Mottaret, dat iets hoger ligt (1.750 meter) dan het dorp zelf (1.400 meter). Dat maakt ook dat we direct aan de piste staan, als ik de taxi uitloop. Mijn eerste gedachte is: “wauw!” Ik ben nog nooit in Méribel geweest, dus ik kijk mijn ogen uit. In november was ik al in Val Thorens, maar dit is een volkomen ander gezicht! Waar Val Thorens een stuk hoger lag, boven de boomgrens en door hoge gebouwen werd omgeven, zie ik hier houten chalets, pijnbomen en prachtige natuur.

De chaletstijl en pijnbomen komen je direct tegemoet

Gezellige houten chalets en veel natuur

Dat is dan ook het eerste wat mij opviel in Méribel: de gezellige stijl waarin het dorp is gebouwd. Voor mij is wintersport traditioneel. Ik ging als klein meisje altijd naar Oostenrijk, daar zijn ze best een beetje traditioneel en dus link ik traditionele chalets en wintersport al snel aan elkaar. Als ik hier om mij heen kijk, word ik helemaal blij, want ik zie overal chalets. Daarnaast houd ik van natuur en hier word je omringd door prachtige, besneeuwde bomen. Het feit dat het net gesneeuwd heeft, helpt natuurlijk mee, want wie houdt er niet van besneeuwde bomen? De sneeuwkwaliteit is dan ook echt TOP!

Vanuit hotel Le Coucou direct op de piste

Ski in / Ski out

Als ik de volgende dag naar buiten loop, om onze eerste piste te pakken, staan onze spullen al klaar. We verblijven in hotel Le CouCou, een ski-in, ski-out hotel – dus aan de piste, wat maakt dat we vanuit hier direct naar beneden kunnen skiën. Wat een verwennerij! Naast onze spullen, staan twee instructeurs: Alex en Bruno van skischool Proneige. Ik ga heel eerlijk zijn: ik ben gewend dat de Fransen zich wat minder goed verstaanbaar kunnen maken in het Engels, maar tot nu toe heb ik daar nog helemaal niets van gemerkt. Zo stellen Alex en Bruno zich ook in uitstekend Engels voor. Ze laten ons zo veel mogelijk zien en vertellen over hun kantoor: de bergen van Méribel. Wat een vervelende baan, haha!

Alex en Bruno van skischool Proneige en tevens onze guides van de dag

Mijn favoriete pistes in Méribel

Alle liften vanuit Méribel starten eigenlijk vanaf hetzelfde punt: La Chaudanne. Dit is het punt waar het Olympisch gebouw staat en bijna alle liften komen hier bij elkaar. Vanaf hier kan je met allerlei liften naar verschillende delen van het skigebied van Méribel en de rest van Les Trois Vallées.

Mijn favoriete piste is Biche. Hier kom je met de gondellift Pas du Lac (vanuit Méribel Mottaret) of Burgin (vanuit Méribel). Deze gondel gaat helemaal omhoog naar de Saulire (2.300 meter) en vanaf hier is het uitzicht fantastisch. Zo kan je hier de Mont Blanc zien en ook een foto nemen bij de photo booth. De piste is lang en breed, wat maakt dat hij goed is voor beginners (Méribel is sowieso een van de fijnere skigebieden voor beginners in Frankrijk), maar ook om bijvoorbeeld je skills te oefenen en niet te vergeten: te genieten. Zo vind ik het erg leuk om lekker te carven en snelheid te maken. Dat lukte hier goed! Verder is het uitzicht niet alleen mooi vanaf de top, maar ook terwijl je afdaalt, geniet je van een prachtig landschap! Tijdens het skiën van deze afdaling geniet je dus op en top.

Mijn favoriete piste in Méribel: Biche

Een piste waar beginners of kinderen zich helemaal op hun plek gaan voelen, is de piste Jérusalem! Deze heerlijke brede, groene (in Frankrijk is groen de kleur voor de makkelijkste soort piste) piste naar St. Martin de Belleville was één van mijn favorieten en is maar liefst 3 kilometer lang. Sla hem maar niet over, want hij is super! Mocht de ene helft van de groep deze afdaling graag willen doen, maar de andere helft graag wat meer uitdaging op willen zoeken: vanaf de Jérusalem piste kan je ook de Cherferie piste bereiken, een steile en rode piste met meer uitdaging.

De prachtige piste Biche

Méribel is ook leuk voor de kinderen

Over kinderen gesproken: Méribel is een heel kindvriendelijk Frans skigebied. Naast het feit dat er leuke activiteiten te doen zijn, zoals paardrijden, sleeën en sneeuwschoenwandelen, heb ik ook twee leuke tips voor een uitje met de kinderen: 1 op de piste en 1 buiten de piste. Eén van de gebieden binnen Méribel, genaamd Altiport, staat bekend als het ‘beginners-gebied’. Hier vind je dan ook makkelijkere pistes, funparks en een enorm leuk dierenpad: La piste des Animaux – een pad waar kinderen (of volwassenen ;-)) op zoek kunnen naar dieren die in het bos leven. De kans dat je de echte, levende dieren tegenkomt, is klein, maar je zal wel standbeelden tegenkomen en dat is natuurlijk ook erg leuk!

Het dierenpad van gedeelte Altiport in Méribel

Daarnaast bevindt zich in Altiport een klein vliegveldje, waar vliegtuigen met ski’s kunnen opstijgen en landen! Erg leuk om naar te kijken (en misschien zelf eens te proberen, als co-piloot?).

Het vliegveldje van het gedeelte Altiport in Méribel

Even een fotomomentje

Tegenwoordig zijn de mobieltjes niet meer weg te denken en deze (of een mooie camera) ga je absoluut nodig hebben op dit punt! Als je de lift Tougnette 2 neemt, sta je op de top van berg Tougnette en heb je prachtig uitzicht over het Mottaret deel van Méribel. Je kan hier uren blijven kijken naar alles om je heen, want met helder weer is het echt een uitzichtpunt waar je kan wegdromen.

Mijn blije koppie bovenaan de Tougnette

 

Culinair genieten op een traditionele manier

Ja, daar ben ik weer met mijn ‘traditionele’ sfeer! Als je echt lekker wil eten en de traditie wil behouden, dan zou ik je adviseren om naar Le Clos Bernard te gaan. Een ontzettend leuk restaurant waar je te voet, te ski en per paard kan komen. Het ligt wat verstopt in het bos, wat het (vind ik) nog leuker maakt en het eten is fantastisch! Zo kan ik je hier een hamburger aanraden, welke wordt gebraden van een gigantische grill, maar ook de kaasfondue, want wow! Wat was die goed. Ik heb hier genoten en durf je met zekerheid te zeggen dat jij dat ook gaat doen.

Het heerlijke restaurant Le Clos Bernard
Je bevindt je bij Le Clos Bernard in een ware ansichtkaart.

Après-skiën in Méribel

Het fantastische duo Alex en Bruno heeft nog één laatste verrassing voor ons: La Folie Douce. Ben je wel in Méribel geweest als je La Folie Douce gemist hebt? La Folie Douce is namelijk een zeer bekend fenomeen in Méribel. Het is een op de piste gelegen après-ski tent, waar je kan eten en drinken, maar waar ook shows worden gehouden. Op het moment dat wij er zijn, wordt er bijvoorbeeld saxofoon gespeeld, maar er treden ook wel eens bekende artiesten op. Tsja, après-ski, je moet ervan houden, maar ik vond dit wel een hele leuke ervaring die ik niet had willen missen! Gezellige muziek, lekker dansen in de frisse lucht met uitzicht op de bergen en een live dj. Geweldig en zeker een aanrader als je ook van gezelligheid houdt!

La Folie Douce in Méribel

 

Wanneer kan ik weer terug naar Méribel?

Wanneer je dit leest, ben ik waarschijnlijk al mijn volgende wintersport naar Méribel aan het plannen, want ik vond het op alle vlakken geweldig! Er zijn zo veel pistes, dat ik zeker nog niet alles heb gehad. Naast de hoeveelheid pistes, vond ik ook de veelzijdigheid erg fijn. Zowel beginners als gevorderden kunnen het hier naar hun zin hebben. Verder ben ik positief verrast over de beheersing van de Engelse taal en het eten… Ik heb enorm genoten van het eten, lieve lezers! Wat kunnen ze hier goed koken! Ja, al met al heb ik geen negatief woord over Méribel te schrijven, dus ik kan je maar één ding aanraden: kijk even op de officiële website van de regio en kom het zelf ervaren!

Eerder verschenen
Snowboots of wandelschoenen voor de wintersport: wij helpen je!
Ook interessant
Hoeveel bespaar jij wanneer je online je skiverhuur regelt?