Vanaf komende winter zijn winterbanden in Frankrijk verplicht wanneer je op wintersport gaat. Dat is afgelopen herfst officieel besloten door de Franse overheid. De winterbandverplichting gaat op 1 november 2021 in. In dit artikel leggen we je precies uit wat deze verplichting inhoudt. Welke regels zijn er? Welke banden zijn geschikt? En hoe het zit met aansprakelijkheid en verzekering? Hieronder hebben we alle informatie op een rij gezet.

Wanneer zijn winterbanden in Frankrijk verplicht?

Gedurende de winterperiode zijn winterbanden in Frankrijk straks min of meer verplicht. Tussen 1 november en 31 maart wordt het in sommige delen van Franrkijk verplicht om op winterbanden te rijden.

Waar zijn winterbanden verplicht in Frankrijk?

Welke gebieden exact vallen onder de winterbandenverplichting is op dit moment nog niet bekend. De regionale overheden van 48 verschillende departementen werken op dit moment aan een exact overzicht van de gemeenten waar winterbanden verplicht zijn. Waarschijnlijk worden alle Franse skigebieden wel in deze lijst opgenomen. Zodra er meer bekend is, zullen we dit artikel natuurlijk bijwerken.

winterbanden test anwb
Met winterbanden heb je meer grip.

Toch zonder winterbanden in Frankrijk rijden?

Er is een maas in de wet waardoor het in Frankrijk niet verplicht is om met winterbanden te rijden. De nieuwe wet spreekt namelijk van ‘antislipvoorzieningen’. Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk wat al dan niet onder valt. Het lijkt een beetje op de winterbandenplicht in Oostenrijk. Daar zijn winterbanden verplicht, maar mag je tijdens winterse omstandigheden ook met zomerbanden met sneeuwkettingen de weg op. Dit is echter alleen toegestaan als er een de hele weg voorzien is van een laag sneeuw. In de praktijk betekent dit dat je niet op de snelwegen kan rijden.

Waarom winterbanden?

In Nederland is het (nog?) niet verplicht om gedurende de winter op winterbanden te rijden. Winterbanden zijn gemaakt van een ander type rubber en hebben ook een heel ander profiel. Hierdoor wordt de remweg een stuk korter en daarmee kans op een ongeluk aanzienlijk kleiner.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat het rijden met winterbanden je remweg bijna 40 meter korter maakt. De test werd gedaan op een besneeuwd wegdek bij een temperatuur van -5 graden. De auto met zomerbanden had ruim 60 meter nodig om tot stilstand te komen. De auto met winterbanden iets meer dan 20 meter. Dat is echt een heel groot verschil.

Wij raden iedereen aan om in de winter met winterbanden te rijden. Niet alleen wanneer je op wintersport naar Frankrijk of Oostenrijk gaat, maar ook in Nederland.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: zo mooi en leeg zijn de pistes van Flachau tijdens de lockdown
Ook interessant
Review skibril Sinner Avon: goed zicht onder alle omstandigheden