Met BBI Travel vlieg je vanaf 23 december tot en met 16 maart vanaf Amsterdam en Groningen met een directe vlucht naar de Scandinavian Mountains. Vanaf deze luchthaven liggen vier topbestemmingen voor een onvergetelijke wintersport binnen handbereik: Trysil, Sälen, Stöten en Kläppen. Om jou hier alles over te kunnen vertellen bracht ik van 6 tot en met 8 december een bezoek aan de plaatsen Trysil in Noorwegen en Stöten en Sälen in Zweden. In deze driedelige serie doe ik uitgebreid verslag van onze ervaringen. Deze week deel 1: Stöten.

Reis en aankomst in Stöten: -20 en een dik pak sneeuw

Na een vlucht van ongeveer 1,5 uur vanaf Groningen Airport Eelde landen we woensdagochtend rond kwart over 11 op Scandinavian Mountains Airport. Eenmaal buiten is het even schakelen qua temperatuur: waar deze in Groningen zo rond het vriespunt lag, geeft de thermometer op de luchthaven maar liefst -20 aan. Lekker koud dus! Ook ligt er al een flink pak sneeuw. Omdat we een vol programma voor de boeg hebben, nemen we een taxi naar ons hotel. Maar wist je dat je vanaf Scandinavian Mountains Airport ook per sneeuwscooter of hondenslee naar je eindbestemming af kunt reizen?

Na slechts een half uurtje met de taxi komen we aan op onze accommodatie, het Stöten Ski Hotel. Een supermooi hotel dat pal aan de piste ligt. Wat betreft ski-in-ski-out zit je hier dus helemaal goed. Het hotel is van alle gemakken (en luxe!) voorzien. Er is een bar, een gezellig restaurant en na het skiën kun je volop ontspannen in de sauna.

Sneeuwscootertocht en sneeuwschoenwandelen met een heerlijke Zweedse lunch

Na het droppen van onze bagage in het Ski Hotel is het tijd voor onze eerste Zweedse activiteit. En dat is meteen niet de minste: we gaan een sneeuwscootertocht maken! We worden welkom geheten door onze gids Simon van More Activities en na het uitzoeken van een passende helm neemt hij ons mee naar buiten, waar een stuk of tien prachtige sneeuwscooters voor ons klaar staan.

Als we allemaal per twee op een sneeuwscooter zijn geklommen, kan de tocht beginnen. In een rijtje racen we achter Simon aan de heuvels op. Het is een prachtige route met niets anders dan bomen en sneeuw om ons heen. Het voelt alsof we door een ansichtkaart rijden. Een onvergetelijke ervaring!

Na ongeveer een uur, als onze handen al behoorlijk koud beginnen te worden, stoppen we en krijgen we van Simon sneeuwschoenen uitgedeeld. Dit zijn van die grote platte dingen waar je je snowboots in vast kunt gespen zodat je niet wegzakt in de sneeuw. En zo banjeren we met zijn allen door het beeldschone Zweedse landschap. Dit levert natuurlijk weer prachtige plaatjes op.

Simon neemt ons mee naar een klein, besneeuwd hutje, een vindskydd (letterlijke vertaling: een windshelter). Deze vind je in Zweden overal in de natuur, vaak met een grillplaat erbij waar je op kan koken. Bij de vindskydd treffen we een collega van Simon die al druk bezig is met het bereiden van onze lunch: Souvas, oftewel rendierkebab. We drinken er een kop Zweedse glühwein (Glögg) bij en daardoor warmen we weer lekker op.

Skigebied van Stöten: makkelijke pistes en ski-in-ski-out

Helaas gaan we niet skiën in het skigebied van Stöten (omdat het nog niet geopend is) maar omdat we wel een uitgebreide uitleg over het gebied krijgen, kunnen we er gelukkig alles over vertellen. Het skigebied van Stöten heeft 32 kilometer aan piste, waarvan het grootste gedeelte groen (15 kilometer) en blauw (11 kilometer) is. De pistes zijn voornamelijk eenvoudig, en dus ideaal voor kinderen en voor beginners.

Voor de gevorderde skiër is er een aantal uitdagende rode en zwarte pistes, zoals de Alvan en de World cup Backen. De hoogte van de pistes ligt tussen de 483 en 830 meter en dat is – voor Zweedse begrippen – een zeer sneeuwzekere hoogte. Het grote voordeel van dit skigebied is dat de liften allemaal in het dorp liggen. Je kunt vanaf je huisje dus direct naar de lift skiën. Omdat het in de winter vroeg donker wordt, zijn veel pistes verlicht waardoor je tot laat door kunt skiën.

In Stötentorget, het centrum van het Stöten, vind je verder een supermarkt, een skischool en alle andere benodigde voorzieningen. Ook is er een activiteitencentrum waar je kunt bowlen en zwemmen. Het deel bij Soltorget staat helemaal in het teken van kinderen, met mascotte Vargy.

Pistes in skigebied Stöten.

Nieuw in Stöten en pal aan de piste: Stöten Ski Lodge

Stöten is echt ski-in ski-out. Alle accommodaties liggen hier op steenworp afstand van de liften en pistes. Je klikt voor je huisje in je ski’s en glijdt zo naar de skiliften toe. In Stöten vind je typisch Zweedse cabins, luxe chalets, appartementen en hotels. Naast ons hotel, het Stöten Ski Hotel, ligt nog een fantastische nieuwe accommodatie: Stöten Ski Lodge. Op het moment dat wij hier een rondleiding krijgen lopen de bouwvakkers er nog rond om de laatste werkzaamheden af te ronden. Het hotel staat namelijk op het punt om open te gaan.

Gasten kunnen hier een kamer boeken of appartementen in verschillende groottes. Er is een spa, een luxe restaurant (met uitzicht op de piste) en het hotel heeft zijn eigen ski-opslag.

Volgende bestemming: Trysil in Noorwegen

Na de rondleiding in de Ski Lodge en een warme douche gaan we met zijn allen eten bij Brasseriet, een gezellig restaurant naast het Ski Hotel. Hier staat een heerlijke Zweedse schnitzel voor ons klaar. De volgende dag ontbijten we nog in ons hotel en daarna is het tijd voor onze volgende bestemming: Trysil in Noorwegen! Ons verslag hiervan staat inmiddels online, dus blijf ons volgen!

Wintersport vroegboekdeals
Eerder verschenen
Skibril kind: de beste kinderskibrillen voor kinderen getest
Ook interessant
Geschikte langlaufkleding voor wintersporters