Wintersport met tieners. Het is voor ons soms nog wat onwennig. Jarenlang volstond een klein wintersportdorp met drie restaurants om de beste week van het jaar te beleven. Kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk te over en we bezochten ze allemaal. Maar tieners willen toch echt wat anders als peuters of kleuters die net leren skiën. Een beetje actie, avontuur, afwisseling en vooral: uitdagende pistes. Daarom bezochten wij afgelopen week Innsbruck. De Tiroler hoofdstad heeft het namelijk allemaal. Heel veel gezelligheid, avontuur en een enorme verscheidenheid aan skigebieden die de stad omringen. En dankzij de Ski+City Card kan je gebruik maken van alles wat de stad te bieden heeft.

Ben je benieuwd hoe zo’n Ski+City vakantie eruit ziet? We gaan het je in dit artikel allemaal laten zien!

Skiën in sneeuwzeker Kühtai.
Skiën in sneeuwzeker Kühtai.

Wintersport en slapen in een iglo in Kühtai

Onze eerste dag brengen we door in Kühtai. Dit sneeuwzekere skigebied is druk bezocht en we begrijpen direct waarom. Waar heel Europa zucht over een sneeuwtekort, ligt hier toch echt genoeg om je de hele dag te vermaken. En dat doen we ook. De kinderen knallen door het funpark en wij vermaken ons op de piste. We lunchen beneden in het dal omdat alle berghutten vol zijn en gaan dan weer de piste op tot de laatste lift ermee stopt. Dan breekt het moment aan waar we allemaal met spanning naar uit hebben gekeken: we skiën naar het iglodorp in Kühtai.

Jaren geleden besloot ik dat ik ooit wilde slapen in een iglo. En nu is het dan zover. Vanavond melden wij ons, met het hele gezin, bij het Iglo hotel. Daar krijgen we een welkomstdrankje en maken we kennis met de temperatuur in de iglo, een stuk kouder dan verwacht! Tijdens het eten (kaasfondue) houden we ons skipak aan en mutsen op. En na het eten bewegen we wat buiten om weer op te warmen.

Sneeuwschoenwandeling voor het slapen.
Sneeuwschoenwandeling voor het slapen.

En dan is toch echt het moment daar, het is tijd om te slapen in onze iglo. We trekken de skipakken uit, maar houden onze thermokleding aan en mutsen op. We trekken een paar dikke sokken aan, rollen de skipakken op en stoppen deze onderin de slaapzak. Als iedereen in zijn mummie slaapzak gepakt ligt, gaat het licht uit. Ik bereid me voor op een onrustige nacht vol kou en val dan in slaap.

De volgende ochtend worden we rond 07.00 uur gewekt door een streepje zonlicht wat zich onder de deur van de iglo doorwerkt. We hebben allemaal heerlijk geslapen! Na het ontbijt skiën we in Kühtai tot het middaguur. Dan wordt het weer ontzettend druk op de piste en besluiten we naar ons hotel in de stad te gaan.

Het iglodorp in Kühtai
Iglodorp in Kühtai.

Innsbruck: levendige studentenstad vol toeristen

Ons hotel ligt in het centrum van Innsbruck, wat de eerste week van januari nog volop in kerstsferen is. We kopen wat lekkers op de kerstmarkt en struinen met de tieners door de stad. We bekijken het gouden dak en bijhorend museum en we beklimmen de stadstoren. Uiteraard wordt er gegeten en gedronken op de kerstmarkt. Aan restaurants is hier geen gebrek en we eten bij AUIs, wat een enorme internationale kaart heeft.

Gezellig Innsbruck
Gezellig Innsbruck.

Glungezer: skiën met uitzicht op de stad

De volgende ochtend bezoeken we Glungezer, een voor ons onbekend skigebied. Hier is bijna niemand, en de pistes zijn in top conditie! Overal waar we skiën hebben we uitzicht op de binnenstad van Innsbruck. Tegen de middag hebben we het skigebied uitgebreid gezien en raakt de piste verspoord. Tijd om de stad in te gaan!

Skigebied Glungezer met uitzicht op Innsbruck.
Skigebied Glungezer met uitzicht op Innsbruck.

Audioversum: verrassend leuk interactief museum

In Innsbruck vergapen we ons aan de mooie gebouwen, kopen we heel veel Tiroolse lekkernijen en bezoeken we het Audioversum. Dit interactieve museum staat in het teken van geluid. De tieners vinden het fantastisch en doen alle experimenten die er zijn. Favoriet is de achtbaan simulator met VR bril. Twee uur later vinden wij het wel genoeg en slepen we ze weer mee naar buiten. Daar verliezen we ons nog ruim een uur in een boekhandel waar ze ook woondecoratie verkopen. We sluiten de middag af in één van de gezellige café in de stad.

Het Audioversum.
Onderzoeken doen in het Audioversum.

Lumagica: lichtshow in de Hofgarten

Als het echt donker is (rond 6 uur om deze tijd van het jaar) vertrekken we naar Lumagica. De lichtshow in de Hofgarten is er één die we al heel lang een keer willen bezoeken. Dit jaar staat Lumagica in het teken van de wereldse bestemmingen. De show van licht en geluid trekt ontzettend veel bezoekers en het park is gezellig druk. We nemen ongeveer 1,5 uur de tijd om alles te bekijken. Dan slaat de honger toe en zoeken we een restaurant. Bij restaurant Weisses Rössl eten we typisch Tiroler eten van uitstekende kwaliteit. Gelukkig hebben we gereserveerd, want dit restaurant is behoorlijk populair en zit bomvol!

Lumigica
Lumagica, de lichtshow in de Hofgarten van Innsbruck.

Schlick 2000, Stubay en Swarovski

Onze laatste dag in Innsbruck verlaten we het hotel en de stad om de omgeving te verkennen. We beginnen met skigebied Schlick 2000, een familievriendelijke skigebied met veel brede, makkelijke pistes. Het skigebied is niet zo druk en de tiener vermaken zich op de pistes en in de halfpipe. Omdat onze Ski+City pas ook vandaag nog geldig is, kunnen we kosteloos gebruik maken van alle activiteiten van vandaag. Maar we zien in Schlick 2000 ook veel daggasten. Dit skigebied heeft namelijk een zeer aantrekkelijk geprijsde skipas (46 euro per dag voor volwassenen en 23,50 euro voor kinderen).

Niks is zo fijn als een dag op de piste afsluiten met een bezoek aan de thermen. En dus gebruiken we onze pas deze laatste dag om Stubay te bezoeken, een zwemparadijs vlakbij Schlick 2000.

Op weg naar huis maken we nog een tussenstop bij Wattens. Hier bevinden zich de Swarovski Kristallwelten. Dit museum bezochten we drie jaar geleden ook al, maar de kinderen wilden hier perse nog een keer naartoe. Dat is natuurlijk een goed teken! Swarovski Kristallwelten staat niet (zoals de naam doet vermoeden) vol met kristallen beeldjes. Integendeel: het is een interactief museum met moderne kunst wat een beroep doet op al je zintuigen. Daarbij zit er bij het museum een klimtoren en een groot park met attracties voor kinderen. Drie jaar geleden zat onze jongste zoon hier nog op de draaimolen en speelden hij uren met de knikkerbaan. Maar daarvoor zijn ze nu te groot. Wel genieten ze veel meer van de kunstwerken die hier te zien zijn.

Na het bezoek aan Kristallwelten is het dan echt tijd om naar huis te gaan. Het waren vier prachtige dagen vol stad, sneeuw en wintersport. We laten Innsbruck achter ons en nemen weer een berg vol ervaringen en herinneringen mee naar huis.

Swarovski Kristallwelten.
Een bezoek aan Swarovski Kristallwelten mag niet ontbreken!

Praktische informatie over onze Ski + City trip Innsbruck

Deze reis was verzorgd door TVB Innsbruck, wij hoefden dus zelf niet zoveel uit te zoeken. Als je zelf ook bepaalde dingen uit dit reisverslag wil meemaken, dan is onderstaande informatie wel zo handig.

Ski+City Pass

Voor alle uitjes (skigebieden en attracties in de stad, inclusief Lumagica) maakten wij gebruik van de Ski+City Pass Stubai Innsbruck. Met deze kaart hadden we toegang tot 13 skigebieden in de omgeving van Innsbruck, diverse zwembaden en musea. Wij hadden een pas voor 4 dagen (prijs 214 euro voor volwassenen en 107 euro voor kinderen). Voor meer informatie over deze kaart vind je hier.

Stage 12, hotel midden in de binnenstad

We logeerden in Innsbruck bij hotel Stage 12. Dit hotel ligt midden in de stad en heeft een gezellige bar en zeer goed ontbijt met heel vel vers fruit. Helaas biedt het hotel geen halfpension omdat ze geen restaurant hebben. Eerder verbleven we eens in hotel Grauer Bär, ook in de binnenstad. Wat ons betreft is hotel Stage 12 gezelliger en familievriendelijker.

Hotel Stage12
Hotel Stage 12, midden in de stad.

Slapen in een iglo

We sliepen in het Iglu dorp in Kühtai (ongeveer 45 minuten vanaf Innsbruck verwijderd). Alle informatie over dit iglo dorp en het reserveren van een iglo, lees je hier. Wij hadden een pas voor 4 dagen (prijs 214 euro voor volwassenen en 107 euro voor kinderen).

 

 

Eerder verschenen
Review: Alpina Double Jack Planet: een echt duurzame skibril van topkwaliteit
Ook interessant
Zo voorkom je dat je skibril beslaat – 6 handige tips