Turkije (of Turkiye) is waarschijnlijk niet het eerste land waaraan je denkt wanneer je een wintersport plant. De meeste mensen denken bij Turkije aan zon, strand en cultuur. Toch is wintersport in Turkije behoorlijk in opkomst. Wij gingen vorige winter op wintersport in skigebied Erciyes, genoemd naar de berg waarop het skigebied is aangelegd. En dit was een zeer aangename verrassing.

Vliegen naar Kayseri

We vliegen via Istanbul naar Kayseri met Turkish Airlines. Helaas wordt een uur voor vertrek mijn vlucht geannuleerd en moet ik uiteindelijk vanaf Duitsland vliegen. Gelukkig ben ik met de auto naar het vliegveld gekomen en sta ik, ruim twee uur later, opnieuw in te checken in Duitsland. Daar heeft het vliegtuig een uur vertraging. Ik begin het nu toch wel spannend te vinden, dit is mijn eerste bezoek aan Turkije en ik heb me eigenlijk helemaal niet verdiept in wat ik zou moeten doen als ik straks in Istanbul strand, omdat ik mijn aansluitende vlucht naar Kayseri mis. Gelukkig zijn alle doemscenario’s voor niks en landt ik ’s avonds om 23.00 uur in een besneeuwd Kayseri, een stad in het hart van Turkije. Een taxi brengt mij in 45 minuten naar het Radisson Blu hotel, direct aan de piste van Erciyes. Voordat ik de gordijnen sluit, werp ik vast een snelle blik op de piste waar ik morgen vanaf zal glijden. Hallo Erciyes, ik ben klaar om jouw pistes te verkennen.

Skigebied Erciyes, wintersport op de oude vulkaan

Vanaf 08.20 gaan de eerste liften in Erciyes open. De top van het skigebied ligt op 3.400 meter en dit wordt onze eerste stop. Helaas gaat de lift naar de top alleen in het weekend. Door de week is het skigebied niet druk bezocht en blijven een aantal liften gesloten.

Het laatste punt van het skigebied ligt op 2.000 meter. Dit betekent dat Erciyes geen bomen heeft. Ondanks dat er 7 miljoen (!) bomen geplant zijn 10 jaar geleden, zijn er slechts kleine boompjes van maximaal 1 meter in het skigebied. Dit betekent dat je bij sneeuwval en wind weinig zicht hebt en veel liften gesloten zullen zijn.

Zonnig maar zeer koud

Gelukkig hebben wij zonnig weer en staat er maar een klein zuchtje wind. Ondanks deze prachtige omstandigheden is het -20 graden op de piste. De eerste indruk is dat het skigebied een beetje vergelijkbaar is met de Franse skistations. Hier wonen geen mensen, alles is binnen een korte tijd aangelegd en de hotels zijn overwegend van Amerikaanse ketens. Maar als we gaan skiën worden we er wel continue aan herinnerd dat we in Turkije zijn. De Turkse vlag wappert naast de bergstations, de kleine restaurants serveren overwegend Turkse gerechten en onze skileraar spreekt uitsluitend Turks.

Het skigebied heeft zo’n 100 pistekilometers. We skiën er in één dag doorheen en hebben dan een redelijk goed beeld van het skigebied. De mooiste piste is die vanaf Ottoman. Let wel op, hier gaat maar één piste naar beneden en die is zwart gemarkeerd. Ondanks dat de piste niet heel steil is, is deze niet geschikt voor beginners. Op deze ene piste na is het skigebied redelijk eenvoudig door te skiën over overwegend rode en blauwe pistes. De pistes zijn goed geprepareerd, breed en niet al te steil. Een mooi skigebied voor beginners of families.

Zonnig maar koud in Erciyes.
Zonnig maar koud in Erciyes.
Skihelm verplicht in Erciyes

Skigebied Erciyes heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Zo is op de piste het dragen van een skihelm verplicht. Wanneer je geen skihelm bij je hebt, kan je er één huren. Zonder skihelm, word je niet toegelaten in de skiliften van het skigebied. Dat klinkt streng, maar het voordeel is dat je hierdoor niemand zonder helm op de piste tegenkomt.

En mocht het toch een keer misgaan, dan is er een kliniek in het skigebied waar je kosteloos geholpen wordt.

Skimateriaal huren

Ik heb zelf geen ski’s of skischoenen meegenomen en huur mijn skimateriaal in het hotel. De keuze is redelijk beperkt en het materiaal is is niet allemaal even goed onderhouden. Voordat ik mijn ski’s meekrijg, wordt er (met de hand) snel nog wat wax aangebracht. Voor mij werkt dit prima. Maar wanneer je kieskeurig bent op dit gebied en doorgaans materiaal in het luxe segment skiet, dan kan je het beter vanuit Nederland meenemen.

Een goedkope wintersport

Wat mij vooral opvalt aan de wintersport in Turkije, is dat het opvallend goedkoop is. Skigebied Erciyes heeft 100 kilometer piste en is uitgerust met de moderne skiliften zoals we ze uit Oostenrijk kennen. De piste zijn goed geprepareerd en alles voldoet aan de meest moderne wintersportnormen. Toch kost een dagpas hier slechts 7 euro (!). In het gemiddelde Oostenrijkse gebied betaal je op dit moment tussen de 50 en 75 euro per dag.

Verblijf voor de hele familie is al beschikbaar vanaf 50 euro per nacht (in de stad, aan de piste is het prijziger). Het ticket (ongeveer 300 euro retour) heb je hierdoor al snel ’terugverdiend’.

Een mix van historische cultuur en wintersport

Maar we zijn natuurlijk niet helemaal naar Turkije gekomen om uitsluitend op de piste te staan. Skigebied Erciyes ligt op slechts 40  minuten rijden Cappadocië, dé trekpleister van Turkije. Op Istanbul na, trekt dit gebied al jaren lang de meeste bezoekers. Na een dag op de piste rijden we naar Cappadocië om de eeuwenoude cultuur van de Ottomanen te leren kennen.

In Cappadocië bezoeken we onder andere een ondergrondse stad, een pottenbakkerij en een tapijtenatelier. Handwerk en kunst lijden hier niet aan moderne invloeden en we kijken onze ogen uit. Het is een bijzondere gewaarwording om de ene dag op de piste te staan en de volgende dag door de tunnels onder een miljoenen stad door te kruipen.

Culinair verrast

Kayseri en Cappadocië bevinden zich middenin het culinaire hart van Turkije. Althans, dat hoorde ik iemand zeggen. Omdat het mijn eerste ervaring met Turkije als vakantiebestemming is, kan ik het niet vergelijken. De regio blijkt in ieder geval een culinair paradijs. Ondanks dat de grootste lokale specialiteiten allemaal vlees bevatten, ben ik, als vegetariër, niks te kort gekomen. De restaurants kunnen werkelijk toveren met groenten en bij elke maaltijd worden de lekkerste olijven geserveerd. Daarnaast is er een oneindig aanbod van verschillende kaassoorten, gedroogd fruit, yoghurt en ingelegde groenten. Het leven is hier één groot feest voor de smaakpapillen.

Vertraging en uitvallende vluchten

De vlucht naar huis verloopt helaas niet vlekkeloos. Ik word wederom omgeboekt en ontdek dan dat je via Duitsland rechtstreeks naar Kayseri (weliswaar niet met Turkish Airways, maar met Sun Express) kan vliegen, dit kort de reistijd behoorlijk in! Ik kijk terug op een bijzondere ervaring. De momenten op de piste, met uitzicht over de witte bergtoppen, wat nog het meest doet denken aan een maanlandschap, zijn zeker uniek. Maar de spanning die de reis met zich meebrengt is op dit moment nog wel een nadeel. Evenals de afwikkeling die we ervaren naar de reis, Turkish Airways is onbereikbaar en afwezig als het misgaat.

Wanneer Turkish Airways in de toekomst een betrouwbare partner blijkt, komen wij zeker nog eens terug in Turkije. Want één ding weet ik zeker: over een paar jaar is Erciyes echt niet zo’n onontdekte wintersportbestemming meer.

Zelf op wintersport in Erciyes?

Ben je, na het lezen van dit artikel, enthousiast geworden over een wintersport in skigebied Erciyes? Kijk dan op de website van het skigebied voor meer informatie.

 

 

 

Eerder verschenen
Goed nieuws! Op de Stubaier Gletsjer start het skiseizoen vandaag
Ook interessant
Ultieme sneeuwzekerheid en 6 andere redenen om naar Obertauern te gaan