“Let op, ik ga zo meteen naar rechts en dan hebben we de piste helemaal alleen voor onszelf.” We zijn onderweg in het skigebied van Saalbach en Martin, onze skileraar, neemt ons mee naar de mooiste plekken en afdalingen van het skigebied. Ondertussen vertelt hij honderduit over dit geweldige skigebied, waar hij al meer dan 15 jaar woont en werkt. Na een paar dagen met Martin weten we nog lang niet alles over Saalbach, maar wel zo veel dat we alle informatie en een aantal bijzondere insider tips over het skigebied Saalbach kunnen verklappen.

Tips over skigebied Saalbach - Martin

Snel antwoord op jouw vraag over skigebied Saalbach

Hieronder hebben we belangrijkste vragen over skigebied Saalbach beantwoord. Kijk snel of jouw vraag er tussen staat of lees rustig het uitgebreide artikel door.

Skigebied Saalbach – het grootste van Oostenrijk

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, zoals het skigebied van Saalbach officieel heet, beschikt over 270 pistekilometers en is daarmee het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. 70 skiliften verbinden de dorpen Saalbach, Hinterglemm, Leogang en Fieberbrunn met elkaar. De liften in het skigebied zijn modern, snel en hebben veel capaciteit. Daardoor zijn er zelf in het hoogseizoen nauwelijks wachttijden bij de skilift. Kleine uitzondering hierop zijn een aantal liften die in de dorpen beginnen, hier is het rond 09:30 uur wat drukker. Maar langer dan 10 minuten wachten is echt uitzonderlijk.

Aangekomen op de berg, verdelen de wintersporters zich over het skigebied en is het overal een stuk rustiger dan we vooraf dachten. Het skigebied Saalbach is zo groot en zo divers dat het een ideale bestemming is voor ieder type wintersporter. Of je nu als beginner, freerider of met gezin met kinderen gaat, er zijn altijd afdalingen die aansluiten bij jouw wensen.

Skigebied Saalbach - skilift, sneeuw en blauwe piste
Pistes in overvloed in Saalbach

Is skigebied Saalbach geschikt voor beginners?

Ja. Saalbach is een prima skigebied voor beginners. Niet voor niets is het een van onze favoriete skigebieden met veel makkelijke pistes. In Saalbach is een uitgebreide oefenpiste (met stoeltjeslift) midden in het dorp. Maar ook in Hinterglemm, Leogang of Fieberbrunn zijn meer dan voldoende eenvoudige afdalingen en liften die ideaal zijn voor beginners. We vonden het vooral opvallend dat alle dalafdalingen naar de dorpen blauw gemarkeerd zijn. Hierdoor ervaren beginnende wintersporters direct het plezier van echt wintersporten. Daarnaast zijn door het hele skigebied brede blauwe afdalingen. Hier kunnen beginnende wintersporters uitgebreid ervaring opdoen.

Skischolen in Saalbach

Ga je voor het eerst op wintersport? Dan kan je terecht bij één van de vele skischolen in skigebied Saalbach. In totaal zijn er een kleine 20 skischolen. Wij hebben goede ervaring met de Fürstauer skischule Saalbach, maar je kunt ook gerust één van de andere skischolen kiezen.

De snelste manier om een skischool te kiezen is te kijken bij ALPINRESORTS.com. Daar kan je alle skischolen vergelijken en diegene met het beste aanbod kiezen. Ons advies: kies er een dichtbij je hotel of appartement. Dan hoef je niet zo ver te lopen met je ski’s of snowboard.

Skigebied Saalbach - beginners kunnen oefenen in het dorp
De piste voor beginners in Saalbach.

Wat biedt skigebied Saalbach voor gevorderde wintersporters?

Voor gevorderde skiërs en boarders is skigebied Saalbach echt een droombestemming. Het skigebied is zo groot en zo gevarieerd dat kilometervreters en freeriders maximaal aan hun trekken komen. Het grootste deel van het skigebied bestaat uit rode en blauwe pistes, maar er zijn ook een aantal uitdagende zwarte pistes. Met name bij de Schattbach in Saalbach en bij de Zwölferkogel in Hinterglemm vind je mooie zwarte afdalingen. Dit zijn tevens de twee hoogste bergtoppen van het skigebied.

Als je van afwisseling houdt, dan ben je in dit skigebied op het juiste adres. Mede doordat de skiliften snel en modern zijn, leg je snel grote afstanden af, waardoor je veel van het gebied en de omgeving kunt zien.

The Challenge: skironde voor kilometervreters

Speciaal voor fanatieke wintersporters zijn er vijf verschillende skirondes in het skigebied uitgezet. De langste skironde heeft de uitdagende naam ‘The Challenge’. Om deze ronde van 70 kilometer af te leggen, moet je wel vroeg op de piste staan. Fanatieke wintersporters leggen de tocht in 5 tot 7 uur af. Maar dan heb je ook echt een fantastische dag. Vergeet na het afleggen van The Challenge in Saalbach niet om je skipas te laten scannen bij het liftgebouw. Dan krijg je nog een toffe gadget voor je prestatie.

Skigebied Saalbach - The Challenge de langste skiroute in Saalbach
The Challenge, uitdaging voor fanatieke wintersporters
Off piste in Saalbach

Freeriders komen het beste aan hun trekken aan de kant van Fieberbrunn. Hier zijn een aantal uitdagende skiroutes, waar je veel off piste kunt skiën en boarden. De mooiste afdalingen beginnen rechts van de Hochförndl skilift. Hier heb je een hele berg tot je beschikking die niet geprepareerd wordt. En verdwalen is hier onmogelijk. Alle afdalingen komen onderaan bij een weg uit, als je hier links aanhoudt, kom je vanzelf weer bij de skilift uit.

Daarnaast zijn er relatief veel ‘veilige’ stukken waar je kan freeriden. Stukken tussen twee pistes in of bijvoorbeeld in het bos bij de Zwölferkogelbahn (Hinterglemm). Je bent wel altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Het skigebied attendeert je daar ook op. Overal staan speciale palen waar je je lawinepieper kunt controleren.

Skigebied Saalbach - freeride opties
Freeriden in Saalbach

Hoe kindvriendelijk is skigebied Saalbach?

Onze eerste indruk van Saalbach was dat van een reusachtige skigebied met een levendige après ski. Tot onze  verassing is Saalbach echter ook voor families met kinderen uitermate geschikt.

Overal in het skigebied zijn speciale ‘funslopes’ waar kinderen (en volwassenen) door tunnels kunnen skiën, over hobbels kunnen springen en zich aan kleine schansen kunnen wagen. Ons favoriete dorp om met kinderen te skiën is Leogang. Hier zijn een aantal speciale paden voor kinderen en er is zelfs een speciale hobbelpiste van de top tot bijna in het dorp.

Maar ook in de andere delen van het skigebied zijn hele leuke afdalingen voor kinderen. Omdat er ook veel blauwe pistes zijn, is het skigebied uitermate geschikt om als familie de piste op te gaan. Met kinderen skiën is hier echt een belevenis.

Funslopes in kindvriendelijk skigebied Saalbach
Rechts voor de funslope. Links voor de blauwe familiepiste.
Aparte wachtrij voor kinderen bij de skilift

Voor kinderen die op skiles gaan zijn er bij vrijwel alle skiliften aparte rijen. Veel liften zijn ook speciaal aangepast om de veiligheid voor kinderen te vergroten. Ze sluiten automatisch en zijn zo gemaakt dat kinderen er onmogelijk uit kunnen vallen. Saalbach is echt een kindvriendelijk skigebied.

Saalbach kindvriendelijk, aparte wachtrij bij de skilift
Aparte wachtrijen voor kinderen bij de skilift.

Nachtskiën

Als je overdag niet genoeg hebt kunnen skiën of boarden, kan je 6 dagen in de week terecht op de verlichte piste in Hinterglemm. De blauwe piste (1 km lang) is heel leuk om te doen, en het uitzicht op Saalbach en Hinterglemm bij nacht is heel bijzonder. Vooral op vrijdag en zaterdag zijn er veel jeugdige skiërs uit het dorp op de piste te vinden. Deze laten de meest bizarre trucs zien in het funpark. Hou er wel rekening mee dat de piste ook overdag al gebruikt is, en daarom behoorlijk hobbelig kan zijn.

Om te nachtskiën hoef je niet extra te betalen. De ‘normale’ skipas is ook ’s avonds geldig. Omdat je skipas al geldig is vanaf 15:00 uur op de dag dat je hem aanschaft, is het de perfecte activiteit voor zaterdagavond. De verlichte piste is zes dagen per week tot 21:30 uur geopend. Alleen op zondag is het nachtskiën gesloten. Je vindt de verlichte piste bij het dalstation van de U-bahn skilift in Hinterglemm.

Skigebied Saalbach - nachtskiën

Onze favoriete afdalingen in skigebied Saalbach

Hoewel we al heel veel verklapt hebben over het skigebied. Hebben we hieronder nog een aantal van onze favoriete afdalingen op een rij gezet. Wanneer je skigebied Saalbach bezoekt, mag je deze afdalingen eigenlijk niet missen!

 • De panorama dalafdaling naar Leogang. (piste 92 en 93). Tijdens deze 7,5 kilometer lange afdaling heb je een waanzinnig uitzicht op de Leoganger Steinbergen. Deze blauwe piste is lang en behoorlijk breed en is zowel voor beginners als voor gevorderde wintersporters leuk.
 • De ‘verborgen ‘piste bij de Sunliner in Saalbach (piste 35). Deze piste wordt door veel wintersporters over het hoofd gezien, hierdoor is het er altijd rustig. Op dagen met veel sneeuw kan je hier op de piste door de poeder skiën. Je vindt deze piste als volgt: neem de Sunliner skilift, stap naar links uit. Neem eerst blauwe piste nr. 34 en zodra je kan, ski je naar rechts. Je zult zien dat je deze piste echt voor jezelf hebt.
 • Het ‘bospad’ in Fieberbrunn (piste F1). Een geweldige rode afdaling door het bos. Het beste doe je deze afdaling ’s morgens dan is het er niet zo druk.
 • Skiroute 36. Staat weliswaar als een skiroute gemarkeerd, maar is eigenlijk een blauwe piste waarvandaan je een geweldige uitzicht hebt op zowel Saalbach als Hinterglemm.
 • De afdaling naar Vorderglemm (piste 2b) een lange blauwe afdaling naar de rand van het skigebied. Op deze piste is het altijd lekker rustig.
Skigebied Saalbach tips: De dalafdaling naar Fieberbrunn,
De dalafdaling naar Fieberbrunn,

Restaurants op de piste

In het skigebied van Saalbach vind je meer dan 70 restaurants en berghutten. Onze favoriet is de ‘Pfefferalm‘. Deze berghut bestaat al 300 jaar en is de oudste skihut van het skigebied. Binnen in het door kaarsen verlichte restaurant is het een beetje tochtig. Maar bij de brandende open haard is het erg sfeervol. Het eten is eenvoudig maar erg lekker. Wij kunnen vooral de rundersoep aanbevelen, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon schnitzel eten 😉 Je vindt de Pfefferalm halverwege piste 32a in Hinterglemm.

Hou je meer van modern en hip? Ga dan naar ‘Hendlfischerei’ op de top van Asitz in Leogang. Dit is het meest moderne restaurant in het skigebied. Behalve kip en stokvis wordt hier vooral ‘fingerfood’ geserveerd.

Bergrestaurant skigebied Saalbach
de Pfefferalm, de oudste skihut in Saalbach

De après ski in Saalbach begint al op de piste

Saalbach staat bekend om zijn uitbundige après ski. Er zijn op en naast de piste echt enorm veel après ski bars te vinden. Dat begint eigenlijk al aan het einde van de middag. De meeste wintersporters trekken niet eens hun skischoenen uit, maar stappen zo van de piste de bar in. Heel gezellig, maar pas wel op want na 17 uur gaan er nog behoorlijk wat mensen met een slok op de piste af.

Het publiek is internationaal. De meeste Nederlanders zul je aantreffen in de ‘Goasstall‘ in Hinterglemm, volgens kenners de beste après ski hut van Oostenrijk. Onze favoriet was echter de ‘Hinterhaghütte’. Een oude charmante berghut waarin een band Duits- en Engelstalige livemuziek verzorgt. De hut is klein en best vol met een internationaal publiek. Toen wij er waren, waren er veel Duitsers, Denen, Zweden en Noren.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over après ski in Saalbach.

Apres ski in Saalbach
Live muziek in Saalbach in de Hinterhaghütte.

Wat kost een skipas in Saalbach?

Een skipas voor 6 dagen kost ongeveer 260 euro.
Voor families met kinderen gelden aangepaste tarieven bij het kopen een skipas:

 • Kinderen tot 6 jaar krijgen een gratis skipas.
 • Tot 15 jaar kunnen kinderen op een kinderskipas kopen (50% korting).
 • Kinderen tussen 16 en 18 jaar krijgen 25% korting op de prijs van een skipas.
 • Er is een speciale skipas voor ouders waarvan de kinderen nog niet skiën. Deze mag door beide ouders gebruikt worden.
 • Op zaterdag kunnen kinderen tot 18 jaar een dagpas kopen voor slechts 10 euro.
 • Vanaf half maart skiën kinderen gratis (mits de ouders een skipas voor 4 dagen of langer kopen).

Bekijk hier de meest actuele prijs van een skipas in Saalbach.

Skigebied Saalbach is leuk!
Prachtige uitzichten in skigebied Saalbach.

Heb jij andere tips over skigebied Saalbach Hinterglemm?

We hopen dat we in dit artikel alle vragen die je kunt bedenken over Saalbach hebben beantwoord. En je misschien wel een paar goede tips hebben gegeven over leuke afdalingen en pistes. Heb je echter nog vragen? Stel ze dan via het opmerkingenveld hieronder. Ben jij vaak in skigebied Saalbach geweest en heb je tips die ook in dit artikel thuishoren? Laat dan ook een bericht achter. We zijn heel benieuwd naar jullie vragen, ervaringen en tips!

1 Commentaar

 • Bas Bodzinga,

  Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is mijn grote favoriet. Het skigebied is zo groot dat je iedere dag iets anders kunt doen. Mijn favoriete hut is Pulvermacher Scherm vlakbij het tussenstation van de TirolS.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Wintersport 2021: alles wat je moet weten voordat je de skivakantie boekt
  Ook interessant
  Kijktip: ‘The Horn’, tv-serie voor wintersporters