Voor de fanatieke wintersporters die graag het maximale uit hun wintersport (en skipas) willen halen, verzamelen we de mooiste skirondes. In januari legden wij de ‘skicircus challenge’ af. Een ruim 65 kilometer lange skironde door het skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Met deze uitdagende skironde ben je de hele dag onderweg. Omdat je ook nog eens meer dan 40 kilometer met de lift aflegt, overbrug je in totaal meer dan 100 kilometer. Indrukwekkend en gaaf!

Samenvatting van de skicircus Challenge

Deze skironde kan je overal in het skigebied Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn starten. Je legt een ronde af, dus je eindigt altijd weer op het punt waar je begonnen bent.

Skironde geschikt voor: gevorderde, sportieve wintersporters.
Kindvriendelijk skironde: deze ronde is ongeschikt voor kleine kinderen.
Aantal kilometers: ca. 65 kilometer.
Hoogtemeters: 12.400 meter.
Aantal liften: 32.
Hoogste punt: bergstation Hochhörndl lift (Fieberbrunn) op 2.220 meter.
Laagste punt: Fieberbrunn, Doischberg dalstation op 780 meter.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, de uitdaging zit hem voornamelijk in de afstand.
Tijd skironde: 5-7 uur zonder pauzes.

Skigebied Saalbach is leuk!

The Challende – Skircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Skironde ’the Challenge’ is een van de meest uitdagende skirondes in de Alpen. Onder het motto ‘ski your limit’ heeft het skigebied een uitdagende ronde door Salzburg en Tirol uitgezet.  Deze skironde is alleen geschikt voor sportieve, gevorderde wintersporters. Omdat je meer dan 65 kilometer af moet leggen, is de ronde ongeschikt voor onervaren skiërs en boarders. Afhankelijke van de drukte en pistecondities heb je voor deze ronde 5-7 uur nodig. Wij hadden voor de hele ronde van 69 km bijna 7 uur nodig.

Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten in de verschillende dorpen.

Challenge Saalbach
Een van de rode pistes in Saalbach

Fieberbrunn

Het grootste deel van de route gaat door het Salzburgerland, maar een klein deel gaat ook door Fieberbrunn, wat in Tirol ligt. Deze skironde is dus grensoverschrijdend 😉

In Fieberbrunn daal je voornamelijk over rode pistes af. De liften zijn wel wat ouder en langzamer dan in de rest van het skigebied, hou er daarom rekening mee dat je in dit deel van het skigebied veel tijd in de lift doorbrengt. Als je de planning voor de ronde gaan maken, raden wij aan om dit deel als eerste te doen.

Piste naar Fieberbrunn
De dalafdaling naar Fieberbrunn.

Hinterglemm

Hou rechts aan op pistes 19 en 22a om zo de drukte te vermijden op de afdaling van de top van de Spieleck stoeltjeslift naar het dalstation van de Zwölferkogel Nordbahn. Die brengt je naar de Zwölferkogel, letterlijk één van de hoogtepunten van deze skironde. Boven heb je een indrukwekkend uitzicht en kan de skiliften van bijvoorbeeld Fieberbrunn zien. Echt indrukwekkend om te zien wat voor afstand je op een dag aflegt.

Leogang

De dalafdaling naar Leogang is de langste afdaling van deze skironde. Tijdens deze 7,5 kilometer lange piste heb je een waanzinnig uitzicht op de Leoganger Steinbergen. Dit deel van de route is eenvoudig, gewoon genieten. De Steinbergbahn, de lift terug naar Saalbach en Hinterglemm duurt wel ongeveer 15 minuten.

Leogang Challenge - dalafdaling
De lange, brede dalafdaling naar Leogang.

Saalbach

Wij begonnen en eindigden de Challenge in Saalbach. Met name de steile afdaling vanaf de Schattbach en de mooie lange piste naar Vorderglemm zijn erg leuk om te doen.

Tips voor als je ‘The Challenge’ gaat skiën

Hieronder staan een aantal praktische tips voor als je deze skironde gaat skiën.

Haal de speciale ‘Challenge pistekaart’

Er is een speciale pistekaart waarop de hele skironde uitvoerig wordt beschreven. Deze kan je bij alle kassa’s bij dalstations gratis afhalen. Handig om mee te nemen. Zo weet je zeker dat je onderweg niet verdwaalt.

Overweeg een gids

Op zich heb je voor deze skironde geen gids nodig. De ronde staat overal goed aangegeven. Wil je de skicircus challenge liever stressvrij afleggen? Overweeg dan om een gids in te schakelen. Je kunt bij alle skischolen een privé leraar reserveren, maar minstens net zo leuk is het om in de facebook groep ‘inside Saalbach‘ een oproep te plaatsen. In deze groep vind je allemaal wintersporters die gek zijn van het skigebied en deze passie graag met je delen.

Tips over skigebied Saalbach - Martin
Skileraar Martin wees ons de weg.

Controleer de weersverwachting

Je kunt deze ronde alleen afleggen als de weersomstandigheden gunstig zijn. Als het waait kunnen sommige liften (tijdelijk) gesloten worden. En als het sneeuwt kan het zijn dat je door de pistecondities niet hard genoeg kunt skiën of boarden om de hele ronde af te leggen. Kijk daarom goed vooraf naar de weersverwachting.

Begin op tijd

Om deze ronde van 70 kilometer af te leggen, moet je wel vroeg op de piste staan. Fanatieke wintersporters leggen de tocht in 5 tot 7 uur af. Maar dan heb je ook echt een fantastische dag. De meeste liften gaan om 08:30 uur open. Sommige liften starten echter al om 08:00 uur. Als je bij een van deze liften start heb je dus een half uur extra. De skiliften die extra vroeg open gaan zijn:

  • Zwölferkogelbahn (Hinterglemm)
  • Unterschwarzachbahn (Hinterglemm)
  • 12er Express (Hinterglemm)
  • Asitzbahn (Leogang)
Skigebied Saalbach - skilift, sneeuw en blauwe piste
De Asitzbahn in Leogang.

Vergeet niet om eten en drinken mee te nemen

Ondanks dat wij ervaren wintersporters zijn die stevig kunnen doorskiën, moesten wij ons behoorlijk haasten onderweg. Omdat je vooraf niet precies weet hoe je uitkomt met de tijd, en omdat deze skironde een hele dag in beslag neemt, raden we je aan om voldoende eten, drinken (thermosfles!) en snacks (energierepen) mee te nemen in je skirugzak.

De perfecte plek voor lunch

De Wildenkarhütte is de perfecte plek voor lunch tijdens de skironde. Het eten is prima eten en de hut ligt precies gunstig op de route. Je vindt het restaurant op de top van de Wildenkogel, bij het bergstation van zowel de Schönleiten gondel, als de Schönleiten stoeltjeslift.

Vergeet je beloning niet af te halen!

Vergeet na het afleggen van The Challenge niet om je skipas te laten scannen bij het liftgebouw. Dan krijg je nog een toffe beloning voor je prestatie. Hierdoor denk je nog eens terug aan de sportieve dag.

beloning skironde saalbach hinterglemm leogang
Vorig jaar was de beloning een mooie theebeker.

Meld je aan bij skiline.cc

Tot slot: Als je deze skironde hebt geskied, moet je je echt aanmelden bij skiline.cc. Iedere wintersporter die ‘The Challenge’ succesvol aflegt kan  mooie prijzen winnen zoals een weekend of week wintersporten in Saalbach. Of een 6 daagse skipas voor skigebied Saalbach. Behalve prijzen winnen kan je via skiline ook precies zien hoeveel je geskied hebt.

Hoeveel heb je geskied - the challenge skiline
Bekijk het aantal hoogtemeters en kilometers via skiline.cc

En welke pistes je precies afgelegd hebt.

Overzicht van The Challenge skironde in Saalbach
Via skiline.cc kan je exact zien welke liften je hebt genomen.

Wat zijn jouw ervaringen met ’the Challenge’?

Heb jij deze geweldige skironde ook wel eens afgelegd? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips. Laat je een bericht achter via het opmerkingenveld hieronder?

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Winterdromen van de ultieme familie winterbelevenis in de Rockies
Ook interessant
Fleece wassen voor een langere levensduur en optimale prestatie