Skischoenen zijn waarschijnlijkst het belangrijkste deel van je skiuitrusting. Toch wordt hier niet altijd de meeste aandacht aan besteed. En dat is jammer. Skischoenen maken of breken je dag (of weekend, week of, lucky you, seizoen). Waar de markt voor ski’s weinig echte innovaties laat zien, zijn er op het gebied van skischoenen tal van ontwikkelingen gaande. Fijn, want goede skischoenen verbeteren je skiprestaties én zorgen voor minder blessures en ongevallen tijdens de wintersport. Alle reden dus om er extra aandacht aan te besteden en de beste skischoenen die bij jouw skitechniek passen te kopen.

Skischoenen kopen

Hier lees je alles wat je moet weten over skischoenen kopen:

De beste damesskischoenen kopen

Wat de beste skischoenen zijn, is heel persoonlijke keuze. En de laatste jaren is door het enorme aanbod en mogelijkheden tot maatwerk, die keuze alleen maar complexer geworden. Wil je toch online een snelle, simpele keuze maken. Dan hebben we hieronder een aantal goede skischoenen geselecteerd voor dames, op basis van skitechniek.

Beste dames skischoenen

Hieronder staan korte en bondige reviews van drie fijne modellen dames skischoenen.

 1. Salomon – beste dames skischoenen voor beginners
 2. Lange – beste keuze voor ervaren dames
 3. Atomic – beste skischoenen voor (ver)gevorderde dames

Salomon – beste dames skischoenen beginners

Skischoen: Salomon X access 70.
Flex: 70.
Type skiërs: beginnende skiër.
Wat is leuk: comfortabele skischoen voor gunstige prijs.
Wat is minder: lengte valt klein, neem bij twijfel maat groter.
Kopen: voor € 159,95.

Wil je als beginnende skiër liever geen schoenen uit de skiverhuur? Dan is Salomon X access een goede keuze. Voor weinig geld, heb je je eigen comfortabele damesskischoenen. Hiermee kan je de eerste jaren prima vooruit. De lage flex zorgt ervoor dat de schoen vergevingsgezind is en dat je vrij kunt bewegen. Vanaf je eerste meters op de ski’s tot aan het carven van sportieve bochten gaat het goed. Wanneer je wat meer ervaren bent, of wat minder lichaamsgewicht hebt, is onderstaande damesskischoen de juiste opvolger.


Lange – beste skischoenen voor ervaren dames

Skischoen: Lange LX 80 W
Flex: 80
Type skiërs: pisteskiër die graag sportieve lange bochten skiet en van comfort houdt.
Wat is leuk: comfortabel, zachte voering. Licht gewicht.
Wat is minder: niet geschikt voor snelle korte bochten.
Kopen: voor € 329,95.

Oh wat een aangename dames skischoenen! Ze gaan ’s morgens makkelijk aan (zelfs bij de eerste keer gebruik niet al te veel problemen). Ze dragen comfortabel en ze zijn warm. In alles  is Lange RX 80 een aangename skischoen.

Ook op de piste voelt alles goed. De schoen sluit perfect rond smalle kuiten en voeten. Perfect voor het carven van lange bochten en ook een beetje off-piste geeft geen problemen.
Maar bij het maken van korte bochten op een steile piste schieten ze net te kort. Dan blijkt het comfort en de flexibiliteit in het nadeel te werken en zijn ze niet stijf genoeg om de beweging snel genoeg of nauwkeurig genoeg door te geven. Maar is je skitechniek nog niet zo veeleisend, dan is dit een perfecte skischoen!


Atomic – beste skischoenen voor gevorderde dames

Skischoen: Atomic Hawx Prime.
Flex: 115.
Type skiërs: veeleisende dames die hun techniek naar een volgend niveau willen tillen.
Wat is leuk: technische schoen, helpt je verder op de piste.
Wat is minder: alleen voor smalle voeten, prijzig.
Kopen: voor € 499,95.

Wat een verademing zijn deze skischoenen! Veeleisende skiërs blijven bij het merendeel van de damesskischoenen enigszins gefrustreerd achter. Met name bij snelle korte bochten op de piste schieten veel skischoenen voor dames tekort. Maar met Atomic Haxw Prime ben je er klaar voor om je skitechniek naar een volgend niveau te tillen. En hoe! Wat een verschil een paar skischoenen kunnen maken ontdekten wij letterlijk met deze damesschoenen van Atomic. En ze zitten nog comfortabel ook. Een aanrader voor iedere wintersporter die meer wil.

De beste heren skischoenen kopen

Ook voor heren hebben we de beste skischoenen passend bij de skitechniek geselecteerd. Let wel, het blijft een (zeer) persoonlijke keuze. Uitgebreid passen (en minstens een half uur aanhouden ter beoordeling van pasvorm) voordat je ze meeneemt op wintersport, is een absolute must.

Beste heren skischoenen

Hieronder staan korte en bondige reviews van drie fijne modellen heren skischoenen.

 1. Technica Mach1 – beste overall schoenen.
 2. Atomic – beste skischoenen qua prijs / kwaliteit.
 3. Lange – beste keuze voor gevorderde skiërs en skileraren.

Technica Mach1 – beste skischoenen 2023

Skischoen: Technica mach1.
Flex: keuze uit verschillende modellen van flex 95 tot 130.
Type skiërs: ervaren en technische skiërs.
Wat is leuk: reactievermogen en pasvorm.
Wat is minder: prijzige investering, niet voor brede voeten.
Kopen: vanaf € 349,95.

Deze skischoenen van Technica komen het beste uit de test. Bijna alle merken skischoenen zijn in enige mate aanpasbaar, maar zo ver als Tecnica gaat er niet een. Deze skischoenen zijn verkrijgbaar met een leest van 98mm, 100mm of 103 mm, waardoor het zowel voor smalle als brede voeten een fijne skischoen is. Wij zijn vooral verrast door het draagcomfort. De liner en het materiaal van de schoenen voelen extreem comfortabel aan.

Ik heb deze skischoen getest met een flex van 120, maar hij is ook verkrijgbaar met en flex van 95, 100, 110 of 120. Op de piste presteert de schoen erg goed in sportieve, gesneden bochten. Ook goed bij snelle, korte bochten en in offpiste terrein is het een hele fijne skischoen. We konden eigenlijk geen mindere punten aan deze schoenen vinden, behalve dat ze behoorlijk duur zijn. Toch is onze keuze ondanks de prijs, op deze schoenen gevallen. Na het testen wil je niks anders meer.


Atomic – beste skischoenen qua prijs / kwaliteit

Skischoen: Atomic Hawx Magna 100.
Flex: 100.
Type skiërs: ervaren tot midden ervaren skiër.
Wat is leuk: brede instap en tong, memory foam.
Wat is minder: niet geschikt voor heren met smalle voeten.
Kopen: voor € 249,95.

Atomic Hawx Magna 100 valt breed uit. Dit draagt comfortabel wanneer je brede voeten hebt, maar is daardoor minder geschikt voor heren met smalle voeten. De instap gaat makkelijk door de brede opening. Atomic Hawx is geschikt voor ervaren tot midden ervaren skiërs of voor beginners met veel kracht en lichaamsgewicht. Memory foam maakt de schoen comfortabel en warm. Zelf na een week lang hele dagen op de piste hadden we nog geen gevoelige voeten. En de prijs van deze herenskischoenen van Atomic is ook zeer mild.


Lange – beste skischoenen voor gevorderde skiër

Skischoen: Lange RX 120 GW
Flex: 120. Ook verkrijgbaar met flexc 80, 90, 100, 110 en 130.
Type skiërs: technische krachtige skiërs.
Wat is leuk: stuurvermogen en comfort.
Wat is minder: vereist een goede skitechniek.
Kopen: voor € 449,95

Lange RX 120 is solide, warm, comfortabel en sportief. De skischoenen passen perfect en bewegingen van de voeten worden direct overgedragen aan de ski. Met een goede skitechniek gaat skiën als vanzelf en met groot gemak. De schoen doet het goed op hoge snelheden, in korte bochten en langee, strak gesneden, bochten. Ook off piste is geen probleem.

Deze skischoen is perfect voor gevorderde skiërs met een goede techniek en de nodige kracht / gewicht. Ben je, net als ik, wat lichter. Dan kan je deze schoen ook kopen met een lagere flex. Zo ski ik zelf al jaren met een flex van 110. Lange RX is voor dames verkrijgbaar vanaf flex 80 en voor heren vanaf flex 100.

Verschillen tussen dames, heren en kinderen

Omdat de anatomie van vrouwen verschilt bij die van mannen, hebben vrouwen een ander zwaartepunt en evenwichtspunt. Hierdoor moeten vrouwen tijdens het skiën meer naar voren kunnen leunen dan mannen. Skischoenen van vrouwen zijn daarom iets minder hoog en minder stijf dan skischoenen voor mannen. Dat is het verschil tussen en damesschoenen en herenschoenen in een notendop. Een belangrijk verschil voor alle skiers, van beginnende skiërs tot gevorderde.

Skischoenen voor kinderen

Kinderskischoenen zijn weer een klasse apart. Omdat kindervoeten vaak smaller zijn, zijn de schoenen dat ook. Daarbij bieden kinderskischoenen meer flexibiliteit dan die voor volwassenen. Kinderen hebben bovendien (veel) minder gewicht dan volwassenen en de kinderskischoenen zijn met weinig massa en kracht te besturen.

Het is daarom ook onverstandig een jong kind met een grote schoenmaat in volwassenenskischoenen te laten skiën. Dit gaat ten kosten van skikwaliteit en comfort omdat het kind de kracht (en massa) niet heeft om de skischoen te besturen.

Sweet protection skihelm
Mannen en vrouwen hebben een andere anatomie.

Skischoen maten

De maat van skischoenen wordt niet uitgedrukt in reguliere schoenmaten, maar in zogenaamde MondoPoint (MP). Om jouw skischoenmaat te bepalen kan je onderstaande tabel gebruiken, of je voet opmeten op onderstaande manier.

Skischoenmaat in MondoPoint bepalen

 • Zet je voet, met skisokken aan, op een blad papier.
 • Volg de omtrek van je voet met een potlood.
 • Meet nu de lengte van de grootste teen tot de hiel.
 • Tel hier nog 5 millimeter bij op, en je hebt de MondoPoint maat van jouw skischoenen.
maat opmeten skischoen

Let op: Ondanks dat het hier een gerenommeerd systeem betreft, wijken de maten van verschillende merken onderling van elkaar af.

Grofweg kan de volgende tabel aangehouden worden om op basis van schoenmaat de skischoenmaat te bepalen.

Skischoenen maattabel

Bij skischoenen is de maat heel belangrijk. En te grote schoenen worden snel oncomfortabel. Mocht je om enige reden niet in staat zijn je voet op te meten, gebruik dan onderstaande skischoen maattabel.

Omrekentabel voor skischoen maten in damesmaten

Maat (EU)353636.5373838.5394040.54142
MP (cm)2222.52323.52424.52525.52626.527

Omrekentabel voor skischoen maten in herenmaten

Maat (EU)404141.54242.5434444.5454646.5
MP (cm)25.52626.52727.52828.52929.53030.5

Zoals eerder beschreven: houdt er bij het omrekenen van je schoenmaat naar de MP maat rekening mee dat een skischoen strak moet zitten. Als je je dagelijkse schoenen het liefst ‘ruim’ draagt, reken dan met een kleinere schoenmaat. Te ruime skischoenen zijn slecht voor je skitechniek omdat je ze niet goed kan besturen. Daarbij krijg je koude tenen in te ruime schoenen.

De flex!

Een belangrijk aspect om op te letten bij de aanschaf van skischoenen is de flex. De flex van een skischoen is een indicator voor hoeveel kracht er nodig is om de schacht van de schoen naar voren te ‘flexen’. Hoe stijver de skischoen, des te meer kracht heb je nodig om je enkel te buigen. De stijfheid van een skischoen wordt aangegeven middels de ‘flexindex’ welke voor volwassenen tussen de 50 (heel flexibel) en 130 (zeer stijf) ligt. De flex staat aangegeven met een sticker aan de buitenkant van de skischoen.

Houd bij het bepalen van de flex van je schoenen rekening met het terrein waar je gaat skiën. Als je graag op harde ondergrond skiet, kan je een iets stijvere schoen nemen. Maar als je graag of piste gaat, neem dan weer een iets zachtere schoen.

Daarbij spelen lengte en gewicht een rol. Als je klein en/of licht bent, heb je misschien niet genoeg massa om een stijve schoen te bedienen. Neem dan liever een lagere flex. Als je daarentegen veel lichaamsgewicht hebt, kan je beter voor een stijvere schoen kiezen.

Wil je meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over de flex bij skischoenen.

Hou rekening met de Flex van de skischoen.

(Online) skischoenen kopen

Voor het kopen van skischoenen hebben we één gouden tip: Neem de tijd. Je brengt straks veel tijd door met de schoenen aan en de skischoenen kunnen je wintersport vakantie de komende jaren maken of breken. Neem dus ruim de tijd om je te oriënteren en de schoenen goed te passen.

Meet voordat je gaat shoppen de maat van je voeten. Meet beide voeten op omdat er vaak een (klein) verschil zit tussen de grootte van je voeten. Ga uit van de maat van je grootste voet bij het zoeken naar skischoenen.

Waarschijnlijk zijn de verschillende prijsklassen en de verschillende kleuren van de skischoenen het eerste wat je opvalt. Toch zijn juist dit de twee zaken waar je zo min mogelijk aandacht aan moet besteden. Hoe aantrekkelijk het ook is om een paar super mooie skischoenen te kopen, kleur is echt van ondergeschikt belang. Een skischoen die goed zit, is goud waard. En met een beetje geluk doe je zolang met je skischoenen dat ze vanzelf uit de mode raken, hoe modern sommige er nu ook uit zien. Wat prijs betreft kan je beter op andere delen van je ski-outfit besparen om zo een paar schoenen te kopen die echt goed zitten. Als je budget dat niet toelaat, overweeg dan om nog een jaar te huren. Zo kan je volgend jaar misschien wel die echt goede schoenen kopen!

koude voeten bij het skiën
Neem de tijd om goed te passen.

Skischoenen kopen, waar moet je op letten

De maat is het belangrijkst.

Als je de juiste maat hebt gevonden, kijk dan naar de flex van de schoenen. Welke flex voor jou het beste is, hangt af van je skikwaliteit, prioriteiten en lichaamsbouw. Onder het kopje flex index hierboven, kan je bepalen wat voor jouw schoenen de beste flex is.

Als laatst maar zeker niet minder belangrijk, komt de pasvorm aan bod. Een skischoen moet precies passen en lekker zitten (echt waar, skischoenen kunnen lekker zitten het is gewoon een kwestie van de juiste schoenen vinden).

kinderskischoenen
De goede maat is belangrijk voor groot en klein.

Skischoenen passen voor de aankoop

Als je skischoenen gaat passen doe dit dan bij voorkeur in de middag. Doorgaans worden je voeten gedurende de dag ongeveer een halve maat groter door het verwijderen van bloedvaten in je voeten. Neem ook altijd een paar eigen skisokken mee om schoenen te passen.

Als je een skischoen hebt gevonden die je wil passen, pas hem dan als volgt:

 1. Ga zitten en doe je skisokken aan.
 2. Open alle gespen van de schoen en de strap bovenin.
 3. Trek aan de tong van de schoen terwijl je je voet in de schoen laat glijden (zie afbeelding hieronder).
 4. Duw je hiel in de zool van de schoen.
 5. Maak eerst de onderste gesp dicht en werk vanaf daar omhoog. Sluit de strap zo strak mogelijk.
 6. De hiel van je voet moet nu gefixeerd zitten en mag niet omhoog komen bij buigen.
 7. Ga staan en zak vijf keer door je knieën waarbij je zoveel mogelijk druk geeft op de tong van de schoen.
 8. Tijdens het naar voren buigen mogen je tenen niet de voorkant van de schoen raken, als dit het geval is, neem dan een maat grotere schoenen.
skischoenen passen

Als je meer weerstand nodig hebt, zet de gespen dan strakker. Als de gespen in de strakste stand komen, probeer dan een kleinere schoen.

Skischoenen kopen bij webshop

Online heb je vaak een groter aanbod dan in de winkel. Door deze grotere keuzemogelijkheid, heb je een grotere kans om schoenen te vinden die goed passen. Het passen doe je zoals hierboven beschreven. Bijkomend voordeel van online kopen is dat je de schoenen makkelijk wat langer aan kan houden om te kijken of ze niet gaan knellen. Als je je skischoenen online wil kopen, maak dan gebruik van een gespecialiseerde webshop zoals:

40+ skischoenen
vanaf € 65,95

190+ skischoenen
vanaf € 89,95

60+ skischoenen
vanaf € 89,95

130+ skischoenen
vanaf € 95,95

Goedkope skischoenen kopen

Decathlon heeft een aantal aantrekkelijk geprijsde skischoenen in zijn assortiment opgenomen. Er zijn al skischoenen beschikbaar vanaf €69,95Bekijk het assortiment op hun website.

Onderhoud skischoenen

Als je dan een perfect paar hebt gevonden (waar je ongetwijfeld meer aan hebt uitgegeven dan je eigenlijk van plan was). Dan wil je er zolang mogelijk plezier van hebben. Met onderstaande tips houdt je je favoriete skischoenen extra lang in topconditie.

 • Sluit de gespen als je de schoenen uit hebt getrokken. Sluit ze niet te strak. Op deze manier behouden je schoenen hun vorm.
 • Laat je schoenen na elk gebruik goed drogen. Huur hiervoor een skilocker of koop speciale verwarmingselementen voor in je schoenen.
 • Wissel je skischoenen altijd om voor gewone schoenen bij het apres skiën. Zo voorkom je beschadigingen aan je schoenen. (en het zit natuurlijk ook nog eens veel lekkerder)
 • Haal aan het einde van je vakantie de binnenzool uit de buitenschoen. Neem zowel de binnenschoen als de buitenschoen af met een sopje en laat ze los van elkaar goed drogen. Als alles droog is, voeg ze dan weer samen en berg de skischoenen op.
 • Bewaar je schoenen altijd op een donkere, koele en droge plek (liefst in de daarvoor bestemde tas).

Wanneer moet je je skischoenen vervangen?

Hoelang gaan skischoenen mee? Dat is geheel afhankelijk van wat je ermee doet, hoe intensief ze gebruikt worden en de kwaliteit van de schoenen. De grootste slijtage vindt doorgaans plaats aan de buitenschoen. Het plastic droogt uit en wordt broos. Iedereen kent de verhalen van mensen die al 15 jaar met hun skischoenen doen. Maar helaas kennen we ook verhalen van mensen die op de piste staan als de zool van hun skischoen breekt. Geen pretje. En dan ben je dus gewoon te laat met het vervangen van je skischoen.

Vervang ze bij intensief gebruik (meerdere weken per jaar) preventief eens in de vijf tot zeven jaar. Bij minder intensief gebruik (een of twee weken per jaar) kan je zo’n tien jaar met je ski schoenen doen. Zo ben je uitdroging voor. Daarbij voorkom je met het tijdig vervangen van je schoenen dat de zool dermate versleten raakt, dat deze niet goed meer in de binding van je ski past. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit onveilige situaties oplevert. Meer weten? Lees dan ons uitgebreide artikel over skischoenen vervangen.

Kortom, onderhoud je schoenen ieder seizoen en vervang ze om de paar jaar.

Skischoenen kopen – overzicht en FAQ

Dit artikel over skischoenen kopen is een van de meest uitgebreide artikelen die we de afgelopen jaren geschreven hebben. Om alles zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we de belangrijkste informatie hieronder nog een keer kort en bondig samengevat.

Wat zijn de beste skischoenen?

Wat de beste skischoenen zijn, is heel persoonlijke keuze. En de laatste jaren is door het enorme aanbod en mogelijkheden tot maatwerk, die keuze alleen maar complexer geworden. Wil je toch een snelle, simpele keuze maken. Dan hebben we hieronder een aantal goede modellen geselecteerd voor dames, op basis van skitechniek en ervaring:

Heren
Hieronder staan korte en bondige reviews van drie fijne modellen heren skischoenen.

Technica Mach1 – beste overall schoenen.
Atomic – beste skischoenen qua prijs / kwaliteit.
Lange – beste keuze voor gevorderde skiërs en skileraren.

Dames
Hieronder staan korte en bondige reviews van drie fijne modellen dames skischoenen.

Salomon – beste dames skischoenen voor beginners
Lange – beste keuze voor ervaren dames
Atomic – beste skischoenen voor (ver)gevorderde dames

Of bekijk ons uitgebreide artikel over skischoenen kopen. Daar vind je ook nog eens tientallen tips en uitgebreide informatie.

Waar kan je goede skischoenen kopen?

Online heb je vaak een groter aanbod dan in fysieke winkels. Door deze grotere keuzemogelijkheid, heb je een grotere kans om schoenen te vinden die goed passen.

Bijkomend voordeel van online kopen is dat je de schoenen makkelijk wat langer aan kan houden om te kijken of ze niet gaan knellen. Als je je skischoenen online wil kopen, maak dan gebruik van een van deze gespecialiseerde webshops.

Wat zijn goede dames skischoenen?

Wat de beste skischoenen zijn, is heel persoonlijke keuze. En de laatste jaren is door het enorme aanbod en mogelijkheden tot maatwerk, die keuze alleen maar complexer geworden. Wil je toch online een snelle, simpele keuze maken. Dan hebben we hieronder een aantal goede dames skischoenen geselecteerd voor dames, op basis van skitechniek en ervaring

Hieronder staan korte en bondige reviews van drie fijne modellen dames skischoenen.

Salomon – beste dames skischoenen voor beginners
Lange – beste keuze voor ervaren dames
Atomic – beste skischoenen voor (ver)gevorderde dames

Welke heren skischoenen zijn goed?

Ook voor heren hebben we de beste skischoenen passend bij de skitechniek geselecteerd. Let wel, het blijft een (zeer) persoonlijke keuze. Uitgebreid passen (en minstens een half uur aanhouden ter beoordeling van pasvorm) voordat je ze meeneemt op wintersport, is een absolute must.

Hieronder staan korte en bondige reviews van drie fijne modellen heren skischoenen.

Technica Mach1 – beste overall schoenen.
Atomic – beste skischoenen qua prijs / kwaliteit.
Lange – beste keuze voor gevorderde skiërs en skileraren.

Iedere winter nemen wij ruime tijd en energie om de beste wintersportproducten te testen. Zo staan we bij de start van het seizoen op de piste, onder alle weersomstandigheden en altijd gewapend met een tas vol producten. De Gear Guide is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De producten vinden wij op zelf online, of worden door leveranciers toegestuurd zodat wij ze kunnen testen. De links naar de artikelen zijn affiliatielinks. Wanneer je iets koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Dit zijn de 9 best bewaarde geheimen van wintersport in Wallis
Ook interessant
Zijn sneeuwkettingen verplicht als ik al winterbanden heb?