Zijn sneeuwkettingen verplicht als ik al op winterbanden rij? We zien deze vraag zeer regelmatig voorbij komen. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het land waar je heen gaat. In ieder land gelden namelijk andere regels. In sommige landen ben je verplicht om je kettingen te gebruiken als dat middels een verkeersbord wordt aangegeven. Of als de situatie daar om vraagt. Bijvoorbeeld als je een heuvel op moet rijden waarop een flinke laag sneeuw of ijzel ligt. Datzelfde geldt voor winterbanden. Wil je snel weten of winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn in jouw favoriete vakantieland? Lees dan snel verder.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Met deze handige tabel krijg je snel antwoord op de vraag of  sneeuwkettingen verplicht zijn wanneer je op wintersport gaat naar jouw favoriete vakantieland. Voor de volledigheid hebben we ook de verplichting voor het rijden met winterbanden in de tabel opgenomen. Wil je meer informatie? Klik dan op de naam van het land.

LandSneeuwkettingen verplichtWinterbanden
verplicht
NederlandNee, zelfs verbodenNee.
Duitsland Ja, indien aangegevenJa.
OostenrijkJa, indien aangevevenJa. (van 1 november – 15 april)
FrankrijkJa, indien aangegeven of noodzakelijk.Ja – Uitgangspunt: De winterbanden moeten corresponderen met de wegomstandigheden
ItaliëVerplicht in de Aostavallei en in provincie Milaan in specifieke periodes.Nee.
KroatiëVerplicht in de auto. Bij minimaal 5 centimeter sneeuw op het wegdek verplicht monteren.Nee.
Tsjechië Ja, verplicht in auto.Ja. Minimaal profieldiepte van 3 millimeter.
SlowakijeNee.Ja . Van 15 november – 31 maart bij winterse omstandigheden.
LuxemburgNee. Ja (bij winterse omstandigheden)
ZwitserlandNee.Nee.

Ja maar.. ik heb toch winterbanden?

Veel wintersporters rijden de hele winter met winterbanden. Gelukkig maar, want uit onderzoek blijkt, dat het rijden met winterbanden je remweg zo’n 40 meter korter maakt. Dat is een behoorlijk stuk.

Winterbanden worden gefabriceerd met een ander type rubber en hebben ook nog eens een heel ander profiel. Daardoor zorgen ze voor extra veel grip op de weg. Dit betekent echter niet dat je zonder sneeuwkettingen met de auto op wintersport kan gaan. Soms zijn sneeuwkettingen namelijk verplicht. Zelfs als je op winterbanden rijdt.

In andere gevallen zijn sneeuwkettingen gewoon noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je hotel bovenop een besneeuwde, steile helling ligt. Of als het dorp waar je verblijft aan het einde van een steile bergpas ligt.

Hoe weet je dat sneeuwkettingen verplicht zijn?

In alle Europese landen geldt dat je verplicht bent om sneeuwkettingen te gebruiken als dat staat aangegeven. Je herkent de sneeuwkettingenverplichting aan het blauwe verkeersbord met sneeuwkettingen er op (zie afbeelding hieronder). Daarnaast geldt natuurlijk dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken. Als automobilist ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf, je passagiers en medeweggebruikers. Twijfel je of je ergens veilig omhoog komt? Monteer dan voor de zekerheid je sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen verplicht - hoe en wat zijn de regels
Na dit bord moet je verplicht met sneeuwkettingen rijden.

Aansprakelijk en niet verzekerd zonder sneeuwkettingen

Het verzuimen van de sneeuwkettingenplicht kan leiden tot problemen bij het claimen van de schade bij je verzekering. Daarnaast worden bestuurders die zonder sneeuwkettingen rijden mogelijk aansprakelijk gesteld voor de schade.


Regelgeving per land

Om sommige skigebieden te bereiken zijn goede sneeuwkettingen onmisbaar. En in sommige landen zijn (onderwinterse omstandigheden) sneeuwkettingen zelfs verplicht. Hieronder staat per land aangegeven of je wel of niet verplicht sneeuwkettingen moet gebruiken.

Sneeuwkettingen verplicht in Nederland

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Nederland?

Nee. Sterker nog. Het is in Nederland zelfs verboden om met sneeuwkettingen te rijden. Zelfs als er een dik pak sneeuw ligt.


Sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?

Ja. Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit met een bord staat aangegeven. Wanneer er geen verplichting geldt, mag je alleen met sneeuwkettingen rijden als er voldoende sneeuw op de weg ligt. Op die manier beschadig je de weg niet. Met sneeuwkettingen geldt een aangeraden maximum snelheid van 40 kilometer per uur. In de tunnels mag je dus niet met sneeuwkettingen rijden!

Let op: Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk. Bovendien moeten winterbanden minimaal een profiel van 4 millimeter hebben.

 


Sneeuwkettingen verplicht in Duitsland?

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Duitsland?

Ja. Wanneer dit staat aangegeven met een bord, ben je verplicht om je kettingen om te leggen.


Zijn sneeuwkettingen verplicht in Italië?

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Italië?

Ja. In de Aostavallei zijn automobilisten verplicht om tussen 15 oktober en 30 april verplicht in de auto mee te nemen. Ook als er geen bord staat, kan bij aanrijding schuld worden toegewezen door het ontbreken van sneeuwkettingen. Dezelfde regels gelden ook in de provincie Milaan. Daar geldt de verplichting tussen 15 november en 31 maart.

Nee. In de rest van Italië geldt geen verplichting voor het meenemen van sneeuwkettingen.


Zijn sneeuwkettingen verplicht in Frankrijk?

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Frankrijk?

Ja. In Frankrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als dat staat aangegevens of wanneer het vanwege de weersomstandigheden noodzakelijk is.


Zijn sneeuwkettingen verplicht in Zwitserland?

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Zwitserland?

Ja. In Zwitserland zijn sneeuwkettingen verplicht indien de weersomstandigheden dit noodzakelijk maakt. Daarnaast is het verplicht wanneer dat wordt aangegeven met het bekende verkeersbord. Met sneeuwkettingen om geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Het is verboden om in e Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel met sneeuwkettingen om te rijden.

Winterbanden zijn in Zwitserland overigens niet verplicht (maar wel aan te raden).

 


Zijn sneeuwkettingen verplicht in Tsjechië?

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Tsjechië?

Ja. Het is gedurende de winter verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen. Wanneer je een wintersport naar Tsjechië geboekt hebt, raden we je sowieso aan om te wachten tot je zeker weet dat er sneeuw ligt alvorens van alles aan te schaffen…


Zijn sneeuwkettingen verplicht in Slowakije

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Slowakije?

Nee. In Slowakije is het niet verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen. Sterker nog, het is alleen toegestaan om met sneeuwkettingen te rijden wanneer het gehele wegdek is bedenk met een dikke laag sneeuw of ijs. Zo moet voorkomen worden dat het wegdek beschadigd raakt door sneeuw of ijs.


Zijn sneeuwkettingen verplicht in Kroatië?

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Kroatië?

Ja. In de winter zijn automobilisten verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen in de auto. Wanneer er meer dan 5 cm sneeuw op de weg ligt, moeten de kettingen gemonteerd worden. Handig om te weten is dat je in Kroatië ook verplicht een schep mee moet nemen in de auto.

Sneeuwkettingen kopen

Tegenwoordig kun je op veel plaatsen sneeuwkettingen kopen. Uiteraard bij je vakgarage of autodealer. Maar ook bij gespecialiseerde webshops, de ANWB en zelfs bij een aantal bouwmarkten (Karwei, Gamma, Formido, Praxis, Hornbach, etc).

Het enige wat je  nodig hebt, is de juiste maat van je banden. De bandenmaat kan je eenvoudig aflezen op de zijkant van je autoband. Op onderstaande foto is de bandenmaat bijvoorbeeld: 195/65 R15.

Voldoen jouw winterbanden aan de minimale profieldiepte?
Makkelijk zelf de bandenmaat aflezen.

Wanneer je de maat van je banden weet, kan je vervolgens op zoek naar de juiste maat sneeuwkettingen. Op de verpakking staat altijd aangegeven voor welke bandenmaat ze geschikt zijn.

Bekijk de sneeuwkettingen test

Wil je zeker weten dat je de juiste sneeuwkettingen koopt? Bekijk dan snel onze sneeuwkettingentest. Daar hebben we alle interessante sneeuwkettingen tests op een rij gezet, zodat je makkelijk en snel de juiste keuze kunt maken. Voor het gemak hebben we ook een top 3 gemaakt. Zo kan je snel de juiste kettingen kiezen.


Overzicht en veel gestelde vragen

Er is veel verwarring of sneeuwkettingen verplicht zijn of niet. We kunnen ons voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijtgeraakt bent. Daarom hebben we de belangrijkste informatie hieronder kort samengevat.

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Met deze handige tabel krijg je snel antwoord op de vraag of  sneeuwkettingen verplicht zijn wanneer je op wintersport gaat naar jouw favoriete vakantieland. Voor de volledigheid hebben we ook de verplichting voor het rijden met winterbanden in de tabel opgenomen. 

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?

Sneeuwkettingen zijn verplicht als dit met een bord staat aangegeven. Wanneer er geen verplichting geldt, mag je alleen met sneeuwkettingen rijden als er voldoende sneeuw op de weg ligt.  (lees verder)

Let op: Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden verplicht in Oostenrijk. Bovendien moeten winterbanden minimaal een profiel van 4 millimeter hebben.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het land waar je heen gaat. In ieder land gelden namelijk andere regels. In sommige landen ben je verplicht om je kettingen te gebruiken als dat middels een verkeersbord wordt aangegeven. Of als de situatie daar om vraagt. Bijvoorbeeld als je een heuvel op moet rijden waarop een flinke laag sneeuw of ijzel ligt.

Met deze handige tabel krijg je per land snel antwoord op de vraag of  sneeuwkettingen verplicht zijn in jouw reisbestemming.

Tijdens extreme winterse omstandigheden zijn sneeuwkettingen verplicht in Oosterijk
Tijdens extreme winterse omstandigheden zijn sneeuwkettingen erg handig.

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen.

Tenslotte nog een paar handige tips voor het gebruik van sneeuwkettingen.

  • Heb je nieuwe sneeuwkettingen? Oefen dan alvast een keer voordat je op vakantie gaat.
  • Leg de sneeuwkettingen bovenop de bagage in de auto, zodat je er eenvoudig bij kunt.
  • Wanneer je ’s nachts gaat reizen, zorg dan voor een goede zaklantaarn. Een hoofdlamp is nog beter.
  • Neem oude handschoenen mee, zodat je mooie skihandschoenen niet vies worden.
  • Vergeet je handrem niet aan te trekken.. als je auto gaat rollen ben je vaak al te laat!
  • Neem rustig de tijd en laat je niet opjagen door andere weggebruikers. Je eigen veiligheid staat op het spel!
Eerder verschenen
Skischoenen kopen: dit zijn de beste skischoenen van 2023
Ook interessant
Review: Decathlon ski jas Wedze getest in het ijskoude Méribel