De voorjaarsvakantie is een van de drukste momenten op de piste. Maar niet in Brixen, deze gezellige stad in Zuid-Tirol heeft een eigen skigebied, Plose. Wat we hier aantreffen is een grote verrassing. Terwijl grote delen van de Alpen al groen kleuren, is hier alles wit. En de pistes zijn rustig. Wanneer we aankomen regent het in het dal, maar sneeuwt het in het skigebied. We kunnen niet wachten om de pistes te verkennen maar besluiten toch eerst de stad te bekijken. Want Brixen is niet alleen heel geschikt voor de wintersport, maar ook voor een stedentrip. Een bijzondere combinatie!

Skigebied Plose: rustige pistes in het hoogseizoen

De volgende dag nemen we de skibus vanuit het centrum van Brixen naar skigebied Plose. We stappen in het centrum op en 20 minuten later staan we bij het dalstation van de nieuwe Plosebahn. De rij bij de kassa is kort en nog geen 20 minuten later staan we op 2045 meter in de sneeuw. De grote O van de houten letters Plose die hier staan, vormt nu een skidoorgang. Toen we hier in de zomer waren, vormde dezelfde letter een spannende fietsattractie waarin je een ronde kan fietsen. Dat durfde we niet, maar nu skiën we vrolijk door de houten letter heen.

Het hele skigebied heeft 42 kilometer piste. Dankzij ons bezoek in de zomer weet ik dat het uitzicht hier prachtig is, maar daar krijgen we deze keer niks van mee. Het sneeuwt ons hele bezoek aan één stuk door. En we kunnen nog geen 20 meter vooruit kijken. Om ons heen horen veel Tirools dialect en Italiaans, het zijn vooral ‘locals’ hier op de Ploseberg.

Familievriendelijk skigebied met veel brede pistes

Plose is echt een familie skigebied. Het merendeel van de pistes is hier blauw en rood. De Trametsch (dalafdaling naar de Plose gondel) is zwart gemarkeerd, maar voelt grotendeels blauw (hooguit rood, maar eigenlijk gewoon blauw). De Trametsch is de langste afdaling van Zuid-Tirol en de afdaling is maar liefst 9 kilometer lang. Onderweg komen we steeds een kleine skiroute tegen die de tieners roept vanwege de vers gevallen sneeuw.

Een andere favoriete afdaling (met name van de kinderen) is de Pfannspitz. Deze piste is nog breder en rood gemarkeerd en ligt Rossalm lift. Deze brengt ons meermaals naar de andere kant van het skigebied, waar de jongens al snel wat bospaadjes en poeder ontdekken. Na twee dagen kennen we het skigebied op ons duimpje, maar de continue sneeuwval zorgt elke afdaling weer voor een nieuwe ervaring.

Rodelen, winterwandelen en meer

Deze winter is de Plosebob geopend, naast de opening van de nieuwe skilift is dit voor ons één van de redenen om Brixen en skigebied Plose te bezoeken. De Plosebob is een soort zomerrodelbaan die ook in de winter gaat. Op de beelden ziet dit er spectaculair uit. Helaas heeft de vele sneeuwval ook een nadeel: de baan van de Plosebob is besneeuwd en we kunnen dus geen gebruik maken van deze nieuwe attractie. Wel rodelen we de Rudirun af, de rodelbaan van de top van de nieuwe Plose gondel, tot aan het middenstation.

Deze rodelbaan gaat grotendeels door het bos en is niet zo steil als andere rodelbanen. Het voelt de hele weg veilig, als een perfecte rodelbaan voor kinderen. Met je skipas kan je zo vaak van deze rodelbaan af als je maar wilt. De slee huren we bij het bergstation van de Plosegondel en we leveren hem weer af bij het dalstation, wel zo makkelijk allemaal.

In het skigebied zelf zijn verschillende goed geprepareerde winterwandelroutes. Tijdens het skiën zien we dat veel families hier gebruik van maken. Mensen met een hond, kinderwagen, kleine kinderen op een slee of gewoon wandelaars die op een andere manier van het winterse landschap willen genieten. Winterwandelen lijkt hier ontzettend populair. En wij begrijpen dat eigenlijk wel, aangezien we het uitzicht in de zomer hebben gezien.

Culinair genieten

Brixen ligt in Zuid-Tirol. In dit deel van Italië zien we veel Oostenrijkse (Tiroolse) invloeden. Zo staan er schnitzels op het menu, kunnen we hier gewoon Duits spreken en hebben pistes Duitse namen. Maar we genieten ook van Italiaanse invloeden. Pizza bij de lunch, echt lekkere koffie op de piste en ’s avonds is het echt culinair genieten in de verschillende restaurants die Brixen te bieden heeft.

Restaurants in Brixen die we kunnen aanbevelen zijn: restaurant Traubenwirt voor lokale specialiteiten, Grissino voor internationale (vooral Aziatische) maaltijden en Agorà 21 voor een bijzondere ervaring. Het aanbod vegetarische gerechten is overal ruimschoots aanwezig. Op de piste zijn veel berghutten, waar we overal goede koffie vonden, de apfelstrudl wordt aangevuld met pijnboompitten en de slagroom ‘gewoon’ gezoet is.

Combinatie met stedentrip Brixen

Wintersport en stedentrip worden door de ligging van Plose aan de rand van Brixen perfect gecombineerd. Ons hotel bevindt zich in het centrum. We zijn hier vandaan met de skibus zo in het skigebied, maar toch genieten we na het skiën van alles wat deze stad te bieden heeft. De leuke boetiek shops, de prachtige kerk met mooi versierde gangen, de gezellige restaurantjes. Ondanks dat Frank niet mag skiën vanwege een operatie vermaakt hij zich uitstekend in deze stad. Dit maakt deze bestemming ook heel geschikt voor gezinnen met (jonge) kinderen die grootouders mee willen nemen. Op deze manier is er genoeg te beleven in de sneeuw, maar ook buiten de sneeuw om.

Na drie dagen hebben we een heel duidelijk beeld van skigebied Plose en de rodelbaan. We zijn onder de indruk van wat dit skigebied te bieden heeft. Helaas hebben we de Plosebob niet kunnen proberen, maar we besluiten dat dat een uitstekende reden is om nog eens terug te komen.

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast over een wintersport in Brixen, kijk dan voor meer informatie op de website van Brixen en op www.plose.org.

Eerder verschenen
5 Tips voor de ultieme snowboard outfit
Ook interessant
Ski’s kopen of huren, wat is de best optie voor jou?