Wist je dat  Oostenrijk een winterband een minimaal profiel van 4 millimeter moet hebben? Voor diagonaal banden geldt zelfs een minimale profieldiepte van 5 millimeter. Voldoet jouw band niet deze regel en raak je betrokken in een ongeluk, dan kan je aansprakelijk worden gesteld wegens nalatigheid. Bovendien riskeer je een behoorlijke boete.

Winterbanden verplicht in Oostenrijk

Tijdens de winterperiode zijn winterbanden in Oostenrijk min of meer verplicht. Tussen 1 november en 15 april mogen personenauto’s en vrachtwagen wanneer er sprake is van winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijzel of modder alleen met winterbanden de weg op.  Mocht je onverhoopt geen winterbanden onder de auto hebben gemonteerd, dan mag je eventueel ook met sneeuwkettingen de weg op. Maar alleen als de weg met zo’n dikke laag ijs of sneeuw bedekt is, dat het wegdek daardoor niet beschadigd.

In de praktijk betekent dit dat winterbanden in Oostenrijk gedurende de winterperiode noodzakelijk zijn. Zonder winterbanden kan je eigenlijk niet op wintersport naar Oostenrijk. Je kunt het er niet op wagen om met zomerbanden op wintersport te gaan. Stel dat het gaat sneeuwen of ijzelen, dan zou je direct de auto moeten laten staan. En dan? Ook de ANWB adviseert iedereen die met de auto op wintersport gaat om winterbanden te gebruiken.

Een autoband geldt als winterband als hij voorzien is van het opschrift “M+S”, “M.S.” of “M&S”. In Oostenrijk moeten winterbanden  een minimaal van 4 millimeter hebben. All season”-banden of “all weather”-banden en speciale 4-seizoenen banden gelden in Oostenrijk niet als winterbanden!

Het minimaal profiel voor winterbanden in Oostenrijk is 4 millimeter.
Het minimaal profiel voor winterbanden in Oostenrijk is 4 millimeter.

Minimaal profiel winterbanden in Nederland

Een nieuwe winterband heeft een profiel van ongeveer 9 millimeter. Volgens de Nederlandse wet moet een band een minimale profieldiepte hebben van  1,6 millimeter. Met een kleiner profiel komt een auto niet door de APK-keuring. In Nederland gelden geen aparte eisen voor het profiel van winterbanden. Maar bijvoorbeeld de ANWB en Kwik-Fit raden aan om bij een profieldiepte van minder dan 4 millimeter de winterbanden te vervangen.

Voldoen jouw winterbanden aan de minimale profieldiepte?
Voldoen jouw winterbanden aan de minimale profieldiepte?

Profiel winterbanden controleren

Twijfel je jouw winterbanden voldoen aan de minimum eisen? Je kunt zelf de profieldiepte van je band controleren. Op deze manier kan je de profieldiepte van je winterbanden controleren:

 • Controleer de slijtage indicatoren op de band. Dit zijn kleine ribbels in het profiel van de band. Als op gelijke hoogte zijn met de band, dan moét je de band vervangen. Dan is de profieldiepte namelijk nog maar 1,6 millimeter.
 • Sommige winterbanden hebben speciale indicatoren om de bandenslijtage te zien. Daar staat namelijk een sneeuwvlok op. Zodra deze is weggesleten is de minimale profieldiepte voor winterbanden bereikt en moet je nieuwe banden monteren.
 • De meeste accurate manier om het profiel te controleren is met een profieldieptemeter. De is onder meer verkrijgbaar bij bol.com. Hiermee zie je direct hoeveel profiel je winterband nog heeft.

In de video hieronder wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je zelf het profiel van je winterbanden kunt controleren. Als je twijfelt, kan je het natuurlijk ook bij de garage laten controleren.

Winterbanden met weinig profiel zijn niet direct onveilig

Hebben jouw winterbanden een profiel van minder dan 4 millimeter? Maak je dan niet direct zorgen.

Uit onderzoek van de ÖAMTC, de Oostenrijkse wegenwacht is gebleken winterbanden met weinig profiel op besneeuwd wegdek nog altijd beter presteren dan zomerbanden. Een afgesleten winterband met 4 millimeter profiel heeft twee keer zo veel grip als een zomerband met een profieldiepte van 8 millimeter. Een nieuwe winterband heeft trouwens nog eens 30% meer grip. Dus het is wel raadzaam om een afspraak te maken voor het vervangen van je winterbanden. Wil je weten welke banden goed zijn? Lees dan onze winterbanden test.

Overzicht minimale profieldiepte winterbanden

Voor de volledigheid hebben we hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden met betrekking tot de minimale profieldiepte van winterbanden nog een keer op een rij gezet.

Wat is de minimale profieldiepte van winterbanden?

Volgens de Nederlandse wet moet een band een minimale profieldiepte hebben van  1,6 millimeter. Met minder profiel komt een auto niet door de APK-keuring. In Nederland gelden geen aparte eisen voor het profiel van winterbanden. Maar bijvoorbeeld de ANWB en Kwik-Fit raden aan om winterbanden met een profieldiepte van minder dan 4 millimeter te vervangen.

Met dit apparaatje kan je zelf meten wat de profieldiepte van je winterbanden is.

Ga je met de auto op wintersport? Dan gelden andere regels.

Profiel winterbanden controleren? Hoe werk dat?

Je kunt zelf de profieldiepte van je band eenvoudig zelf controleren. Hier staat precies beschreven hoe dat werkt.

2 Commentaren

 • Kevin,

  Zelf afgelopen oktober niet goed opgelet. Heb blijkbaar voor all weather banden gekozen en niet bedacht dat je hiermee Duitsland en Oostenrijk niet inkomt. Dat klopt toch?

  Hierdoor maar aan het kijken naar de trein. Lijkt ook goed te doen.

 • Vincent Rondwijk,

  Goed om te weten dat sommige winterbanden speciale indicatoren hebben om slijtage vast te kunnen stellen. Ik ga het straks gelijk even checken. Over een aantal weken ga ik op wintersport en wil goed voorbereid de weg op gaan! Bedankt voor de tip!

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Reisverslag: kilometers knallen met onze tieners in het Skicircus
  Ook interessant
  Kerstdump onderweg naar de skigebieden – valt er echt meer dan 2 meter sneeuw?