Wanneer je voor het eerst gaat wintersporten is de eerste vraag die je krijgt: ga je skiën of snowboarden? Wat is makkelijker om te leren? En hoe kom je zo snel mogelijk (met de rest van je gezelschap) de piste af. Helaas is er geen universeel antwoord op deze vraag. Wat voor jou de beste wintersport is om mee te beginnen kan je zelf bepalen aan de hand van onderstaande vragen.

Skiën of snowboarden vraagt toewijding

Allereerst: beide sporten vragen om toewijding. Trek daarom zeker drie dagen uit om het skiën of snowboarden te leren en neem les bij een skischool. Committeer je vooraf aan deze (minimaal!) 3 dagen en bereid je voor op vallen, opstaan en klunzigheid. Zo kunnen de drie dagen alleen maar meevallen.

Skiën of snowboarden vraagt toewijding
Skiën of snowboarden vraagt toewijding

Leren skiën versus leren snowboarden

Gemiddeld genomen ervaren wintersporters skiën als makkelijk te leren en mee te starten, maar moeilijker om echt goed te beheersen.

Snowboarden wordt gemiddeld genomen exact omgekeerd ervaren: moeilijker om te leren, maar uiteindelijk makkelijker om de techniek te beheersen.

Leren skiën versus leren snowboarden
Leren skiën versus leren snowboarden

Wat houdt dit precies in?

Met skiën start je in een natuurlijke houding. Je voeten zijn niet aan elkaar bevestigd en je benen kan je in een natuurlijke, rechte positie houden. Doordat je bij het skiën altijd voorwaarts beweegt (in de richting waarheen je tenen wijzen) heb je goed zicht over de richting die je op gaat. Vanaf het eerste moment heb je daardoor bij het skiën een vertrouwd gevoel.

Bij snowboarden zitten beide voeten vast aan één board. Dis is zeker in het begin heel erg wennen. Je kan je voorstellen dat je, wanneer je je evenwicht verliest, hier niet altijd rekening mee houdt. Daarbij beweeg je doorgaans niet voorwaarts, in de richting van je tenen of je benen. En omdat je niet met je lichaam voorwaarts beweegt, moet je veel meer met je hoofd draaien om overzicht op de piste te behouden. Dit geld met name voor beginners.

Skiën of snowboarden: waar voel jij je prettiger bij?

Wanneer je bovenstaande leest, spreekt het één je waarschijnlijk meer aan dan het ander, neem dat mee in je overweging. Maar er is meer.

Welke sporten heb je in het verleden gedaan?

Wanneer je bekend bent met sporten als windsurfen, golfsurfen of skateboarden, zal snowboarden wellicht natuurlijker voor je aanvoelen.

Wat zijn je zwakke plekken?

Bij het skiën ontstaan de meeste blessures aan de knieën. Bij beginnende snowboarders ontstaan de meeste blessures aan enkels, polsen en schouders.

Houdt er rekening mee dat je bij het snowboarden zeker de eerste dag veel zal vallen op zowel je billen als je voorover (waarbij je de val opvangt met je armen). Bij de eerste keer snowboarden zal je sowieso meer vallen dan bij een eerste keer skiën. Al doet het vallen bij snowboarden doorgaans minder zeer (is mijn persoonlijke ervaring, andere ervaringen horen wij graag!).

Welke liften zijn er in jouw skigebied

Als je nog steeds geen idee hebt waar je voorkeur naar uit gaat, kijk dan naar de inrichting van het skigebied. Zijn er veel sleepliften? Kies dan voor skiën. Sleepliften zijn een ramp voor beginnende snowboarders en de kans dat je er uitvalt is groot. Voor skiërs is dit risico nihil.

Sleeplift in de zon in Sportgastein
De piste naast de sleeplift is fantastisch.

Wat kies jij voor je eerste wintersport: skiën of boarden?

We zijn benieuwd waar jouw keuze naar uitgaat en naar je ervaring! Wil je hem hieronder met ons delen?

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Met de auto op wintersport naar Oostenrijk? dit moet je meenemen!
Ook interessant
Slimme lagen: skiën onder alle omstandigheden met één outfit van Helly Hansen