Zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk? We zien deze vraag regelmatig voorbij komen. Daarom hebben we in dit artikel de officiële regels en de antwoorden op de meest gestelde vragen verzameld.

Officiële regels: sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk

Op de website van de Oostenrijkse overheid staan de officiële regels voor het rijden met sneeuwkettingen:

Es gibt keine generelle gesetzliche Verpflichtung zur Verwendung von Schneeketten.

Die Verwendung von Schneeketten kann aber durch das Verkehrszeichen “Schneeketten vorgeschrieben” für bestimmte Straßenabschnitte angeordnet werden. In diesem Fall müssen ab dem Verkehrszeichen auf mindestens zwei Antriebsrädern Schneeketten angebracht sein. Das Verkehrszeichen bedeutet nicht Mitführen von Ketten, sondern ANLEGEN der Ketten.

Auf Straßen, auf denen die Verwendung von Schneeketten nicht durch das obige Verkehrszeichen vorgeschrieben ist, darf der Lenker Schneeketten nur dann verwenden, wenn dies aufgrund der Straßen- und Witterungsverhältnisse erforderlich ist. Der Lenker ist letztlich dafür verantwortlich, aufgrund der jeweiligen Straßen- und Witterungsverhältnisse eine Entscheidung darüber zu treffen, ob Schneeketten für eine gefahrlose Benützung einer Straße notwendig sind.

Kort samengevat: er gelden geen algemene richtlijnen voor het verplicht rijden met sneeuwkettingen in Oostenrijk. Sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer het middels een verkeersbord staat aangegeven, of wanneer de weersomstandigheden dat vereisen.

Hoe weet je dat sneeuwkettingen verplicht zijn in Oostenrijk?

In Oostenrijk geldt dat je verplicht bent om sneeuwkettingen te gebruiken als dat middels een verkeersbord staat aangegeven. Je herkent de sneeuwkettingenverplichting aan het blauwe verkeersbord met sneeuwkettingen er op.  Daarnaast wordt van automobilisten verwacht dat ze  ook hun gezonde verstand gebruiken. Automobilisten zijn  verantwoordelijk voor de veiligheid van zichzelf, passagiers en andere weggebruikers. Twijfel je of je ergens veilig omhoog komt? Monteer dan voor de zekerheid je sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk - hoe en wat zijn de regels
Na dit bord moet je in Oostenrijk verplicht met sneeuwkettingen rijden.

Moet je in Oostenrijk sneeuwkettingen verplicht bij je hebben?

Nee. Het is niet verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen wanneer je met de auto door Oostenrijk rijdt. Maar hou er dan wel rekening mee dat je op sommige plekken niet verder mag of kan rijden wanneer het hard sneeuwt. Wij raden iedereen aan om het risico te vermijden en gewoon sneeuwkettingen mee te nemen.

Ga je met een personenbus (minimaal 8 zitplaatsen en een chauffeur) naar Oostenrijk. Dan ben je wel wettelijk verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Datzelfde geldt overigens voor vrachtwagens.

Zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk als je winterbanden hebt?

In de winter zijn winterbanden Oostenrijk verplicht. Een autoband geldt als winterband als hij voorzien is van het opschrift  “M+S”, “M.S.” of “M&S”. In Oostenrijk moeten winterbanden een profiel hebben van minimaal 4 millimeter. Bovendien gelden “All season”-banden of “all weather”-banden in Oostenrijk niet als winterbanden.

Ook wanneer je met winterbanden rijdt, geldt de verplichting om sneeuwkettingen te monteren wanneer dat staat aangegeven.

Ben je verzekerd zonder sneeuwkettingen?

Het verzuimen van de sneeuwkettingenplicht in Oostenrijk kan leiden tot problemen bij het claimen van de schade bij je verzekering.

Daarnaast kunnen bestuurders die zonder sneeuwkettingen rijden persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade. Hierbij geldt in Oostenrijk een omgekeerde bewijslast. Dat betekent, dat je bij voorbaat in staat van beschuldiging wordt gesteld en zelf je onschuld moet bewijzen. Je moet dan kunnen bewijzen dat het ongeval exact hetzelfde zou zijn gelopen wanneer je wél met sneeuwkettingen had gereden. Iets wat in de praktijk vrijwel onmogelijk is.

Tijdens extreme winterse omstandigheden zijn sneeuwkettingen verplicht in Oosterijk
Tijdens extreme omstandigheden zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk.

Tips voor het gebruik van sneeuwkettingen

Tenslotte nog een paar handige tips voor het gebruik van sneeuwkettingen.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: Skigebieden in Oostenrijk vanaf vandaag open (en zo ziet het er uit)
Ook interessant
Langlaufen: alle informatie om te starten met langlaufen