Nergens eet je zo lekker als op de piste in Oostenrijk. Het eten op de berg is doorgaans eenvoudig, puur en smaakvol. En het geeft een enorme dosis energie, waarmee je het tot de apres ski volhoudt op de piste. Lees hier de top 5 wintersport gerechten tijdens een wintersport in Oostenrijk.

kaiserschmarrn Sulden
Typisch Oostenrijkse gerechten op de piste.

1. Kaiserschmarrn, zoete wintersportgerechten

Dit typische wintersport gerecht staat vaak bij de nagerechten of kindergerechten. De megazoete in kleine stukjes gesneden dikke pannenkoek wordt geserveerd met appelmoes of cranberry compote en is geliefd bij jong en oud. Iedere wintersporter moet minstens een keer Kaiserschmarrn gegeten hebben. Maar wij adviseren ze niet als nagerecht. Daarvoor zijn ze ons echt te machtig. Een warme lunch, is de perfecte gelegenheid voor dit gerecht. Of prik er gewoon een paar van het bord van je kind. Dit is trouwens doorgaans, naast de apfelstrudl, het enige gerecht wat geschikt is voor vegetariërs op de piste. Dus mocht je vegetarisch willen eten tijdens de wintersport, dan is Kaiserschmarrn de ‘way to go’.

Let op! Als je Kaiserschmarrn besteld voor een kind, zeg dit er dan bij. Anders heb je kans dat je de Kaiserschmarrn voorzien van rum en rozijnen krijgt. En die vallen doorgaans bij kinderen niet zo goed in de smaak.

2. Gulashsuppe, voor Hongaarse invloeden

De Oostenrijkse keuken heeft veel Hongaarse invloeden en de Gulashsuppe is daar de bekendste van. De Gulashshuppe op de piste wordt vaak geserveerd met een semmel (broodje) of met in stukken gesneden worst. De gulash soep is rijkelijk gevuld met vlees, verschillende groenten en wordt gekruid met onder andere komijn, knoflook en cayenne. Alles bij elkaar geeft dit wintersport gerecht veel smaak. De soep zorgt voor een stevige bodem en vormt samen met brood of salade een complete lunchmaaltijd.

gulashsuppe
Gulashsuppe met brood.

3. Backhendlsalat, wintersport gerecht voor saladeliefhebbers

De Backhendlsalat staat misschien niet in iedere berghut op de kaart, maar hij verdient zeker een plaats in deze wintersport gerechten top 5! Het klinkt misschien als een redelijk saaie versie van Ceasar met kip, maar het is zoveel meer dan dat. Het haansvlees is doorgaans zacht gefrituurd, de korst voorzien van sesamzaad. De salade fris en knapperig en met zoveel andere ingrediënten naast sla. Het blijft een salade,  met overwegend rauwkost, maar met deze salade heb je de komende uren geen honger meer.

4. Spaghetti Bolognaise, wintersport gerecht voor energie

Officieel een gerecht uit het Italiaanse Bologna. Maar ondertussen letterlijk in ieder Europees dorp verkrijgbaar.  Ook in de almhutten aan de piste blijft dit gerecht niet achterwege. Maar dan wel met een typische Oostenrijkse bolognaise saus. De saus is vlezig en bevat doorgaans naast rundvlees ook varkensvlees. Een echte krachtmaaltijd voor wie na de lunch nog wat pittige kilometers wil maken.

Tiroler Grostl - wintersport gerect
Tiroler Gröstl moet je echt een keer proeven.

5. Tiroler Gröstl, voor heel veel energie

Tiroler Gröstl staat ook buiten Tirol vrijwel bij elke berghut op de kaart. En hoewel elke berghut dit wintersport gerecht serveert, smaakt het toch overal weer anders. De basis blijft echter gelijk: rundvlees, spek, aardappel en ui. Soms geserveerd met een salade, andere keren met een spiegelei en als je geluk hebt met beide. Het gerecht voorziet je van een flinke dosis energie en warmte (en vet) waar je de hele middag op verder kan. Zoals gezegd: de inhoud van Tiroler Gröstl verschilt per hut maar we hebben nog nooit een slechte variant van dit gerecht getroffen.

Liever een spannender wintersportgerecht?

Bovenstaande gerechten moet iedere wintersporter minimaal een keer proberen. Maar als deze gerechten ‘niets nieuws’ voor jou zijn, kijk dan eens bij onbekende wintersportgerechten die we verzamelden. Daar staan hele smaakvolle, minder bekende gerechten die absoluut het proberen waard zijn!

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Ski Amadé bereidt zich voor op winter 2018
Ook interessant
Foto Friday #9 – Corduroy