Sommige wintersportgerechten zijn bij alle wintersporters bekend. We noemen geen namen, maar we bedoelen natuurlijk de schnitzel, kaiserschmarrn en apfelstrudl. Deze gerechten zijn zo populair dat ze in vrijwel alle berghutten, op en naast de piste, verkrijgbaar zijn.

Maar er zijn ook minder bekende wintersportgerechten die net zo lekker, zo niet nóg lekkerder smaken. Al is het maar voor de afwisseling. Maar onbekend, maakt onbemind. En daar willen wij graag verandering in brengen. Dus zie je de volgende keer één van deze vier gerechten op de kaart? Dan moet je die zeker eens bestellen!

Heidelbeernocken

Zó lekker is dit gerecht uit SalzburgerLand. Heidelbeeren zijn kleine blauwe bessen met een explosieve zoete smaak. Voor de Heidelbeernocken worden deze gebakken in de soort pannenkoekenbeslag. Het resultaat is een zoet eiergerecht, wat vaak bij de desserts op de menukaart belandt.

Mocht je deze specialiteit tegenkomen op de menukaart, dan moet je hem echt een keer bestellen. Na afloop is je tong paars en kan de daaropvolgende uren niks meer eten. Maar oh, wat is het de moeite waard!

Heidelbeernocken
Heidelbeernocken op de Weitmoser Schlossalm in Gastein

Wildgerechten met spätzle

Gems, wildzwijn, hert en ree. Volgens mij zijn dat de meest gegeten wildsoorten in wintersportgebieden. Althans in Oostenrijk. Het wordt niet vaak aangeboden op de piste, maar soms heb je geluk en wordt het als dagspecialiteit geserveerd. Aarzel niet, maar bestel het. Want in de bergen weten ze hoe ze wild moeten bereiden. Zo goed, dat zelfs vegetariërs op dit soort dagen vlees eten.

Op de foto een goulash van gems. Geserveerd met huisgemaakte spätzle. Want spätzle is de trouwe begeleider van vele soorten wildgoulash.

wildgoulash wintersportgerecht
Gems goulash op de piste bij de Rauchkopfhutte in Zauchensee

Knödelvariaties

Knödel (speek uit kneudel) is vergelijkbaar met een gehaktbal, maar dan niet van gehakt. De meest bekende knödel is de broodbal. Al dan niet aangevuld met kaas of spek. Maar er zijn eindeloos veel knödelvariaties denkbaar. En er is er dus altijd wel één die jij lekker vind. Of is ons geval: er zijn eindeloze variaties die je lekker vindt. Er zijn hartige knödel (zoals eerdergenoemde met spek of kaas) maar ook zoete, bijvoorbeeld met abrikozen. En dan zijn er nog gerechten waarbij je verschillende varianten geserveerd krijgt. En ooit deden we, in de Bella Vista berghut in Val Senales, een knödel proeverij. Een feestje voor de echt liefhebbers.

Gerecht met drie knödelvariaties bij 3M in Obertauern

Aardappel uit de oven

Klinkt een beetje als een somber schilderij van Vincent van Gogh, maar smaakt alles behalve somber. Veel berghutten en restaurants in wintersportgebieden hebben dit gerecht helemaal niet op de kaart staan, maar sommige restaurants hebben dan weer een uitgebreide selectie. Met gegrilde groenten, met kalkoen of met garnalen. En tal van variaties daarop. Kies gewoon eens een variant waarvan de de garnering je het meest aanstaat.

De smaak lijkt niet op wat je op het bekende schilderij ziet. En honger zul je na afloop ook niet hebben. Ook wanneer het bij de voorgerechten genoemd staat, is de ovenaardappel doorgaans een prima vullend hoofdgerecht. En dit gerecht inspireert om thuis ook nog eens om de aardappelvariatie in je eigen keuken uit te breiden.

 

Ovenaardappel met garnalen bij restaurant Stockenbaum in Wildkogel Arena

Zin in meer lekkere wintersportgerechten?

Heb jij toch liever de meer gangbare wintersportgerechten? Bekijk dan hier de top 5 Oostenrijkse wintersport gerechten.

Missen we een bijzonder wintersportgerecht in dit overzicht? Vertel het ons! Want we gaan graag op onderzoek om nog meer van dit soort bijzondere gerechten te ontdekken.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Obergurgl vervang verouderde stoeltjeslift door moderne gondel
Ook interessant
6 heerlijke appartementen in Ischgl