Goede ski handschoenen of wanten zijn een must voor wintersporters. Niks is zo vervelend tijdens een skidag als koude vingers. Maar waar moeten goede wanten aan voldoen? En hoe vind je een geschikt paar voor de wintersport? Wij informeren je over alles wat met dit onderwerp te maken heeft. Wordt jouw vraag hier niet beantwoord? Laat dan onderaan even een berichtje achter, dan komen we er zo snel mogelijk op terug.

Snel naar informatie over:

herenwantendameswantenkinderwantengoedkope wanten

Wanten – waar moeten wanten voor de wintersport aan voldoen?

Om wintersport geschikt te zijn moeten wanten aan drie belangrijke eisen voldoen:

  1. Waterafstotend
  2. Isolerend (warm houdend)
  3. Ademend

Wanten moeten waterdicht zijn

Vanzelfsprekend. Als het sneeuwt of regent wil je geen natte handen krijgen. Ook tijdens het sneeuwballen rollen, sneeuwpoppen maken en vallen in de sneeuw wil je dat de handen (van je kind) droog blijven. Waterdicht materiaal of een waterdichte coating zorgt hiervoor. Helaas voldoen niet alle wanten aan deze vrij simpele eis. Maar daarover later meer.

Isolerend materiaal zorgt voor warme wanten

De warmte wordt bepaald door het isolerende materiaal wat gebruikt wordt. Isolerend materiaal bevindt zich tussen de binnenlaag en de buitenlaag van de want (de vulling van de want dus). Skiwanten die gemaakt worden voor inspannende activiteiten zoals langlaufen en tourskiën bevatten over het algemeen weinig tot geen isolerend materiaal. Kies daarom altijd voor wanten die ontworpen zijn voor alpine skiën en boarden. Isolerend materiaal kan uit dons of synthetisch materiaal bestaan. Dons (meestal eendendons) is doorgaans warmer. Synthetische materialen zijn daarentegen over het algemeen duurzamer doordat ze minder veeleisend zijn in onderhoud.

Het ademend vermogen houdt je handen droog

Tijdens warmere dagen of momenten van grote inspanning kunnen je handen gaan zweten. Wanten van ademend materiaal laten het vocht wat daarbij vrijkomt door naar buiten. Dit heet een ademend vermogen. Tijdens de wintersport wordt vaak enige inspanning verwacht, het ademend vermogen is daarom de derde eis die we stellen aan wanten voor de wintersport.

Waar let je op bij de aanschaf van wanten?

Goed, je weet nu dat je een eerste selectie maakt van wanten die daadwerkelijk geschikt zijn voor de wintersport. Je zoekt exemplaren die waterdicht, isolerend en ademend zijn. Maar dan is er nog best wat keuze en de verschillen zijn reuze. Besteed in je selectieproces vooral aandacht aan:

  • de maat
  • de boordlengte

De maat van wanten bepalen

De maat wordt meestal aangegeven in inches. Dit zijn dan de inches vanaf de pols naar de top van de middelvinger. Wanneer een hand buitengewoon smal of breed is, kan dit de maat van de want beïnvloeden (echter nooit meer dan 1 maat). Pas de wanten daarom ook altijd nog voor de zekerheid.

Sommige leveranciers van handschoenen werken met confectiematen. Hieronder hebben we alle maten die gebruikt worden voor wanten op een rij gezet. Zo weet je altijd welke maat jij nodig hebt.

Maat:Inches:Centimeters:
XS7,5018,75
S8,0020,00
M8,5021,25
L9,0022,50
XL9,5023,75

De boordlengte van wanten bepalen

Als je na bovenstaande selectie nog steeds keuze hebt uit meerdere exemplaren, besteed dan aandacht aan de boordlengte. Bij een want heb je keuze uit twee soorten boorden.

Boorden die zijn gemaakt om over de mouw te dragen.

Boorden die zijn gemaakt om onder de mouw te dragen.

Daarbij zijn er wanten verkrijgbaar die beide boorden hebben. Dit zou de meest zekere keuze zijn om je te garanderen dat er geen sneeuw tussen de want en je skijack glipt.

skihandschoenen over mouwWanten met boorden voor over de mouw

Zoals op de afbeelding hiernaast te zien is, is dit soort boorden van hetzelfde materiaal als de rest van de want. Het materiaal loopt als het ware door tot het einde van de boord. De boord is net als de want zelf waterafstotend, voorzien van isolatie en ademend. Deze optie is daarom ook de meest warme optie.

De boord kan doorgaans versteld worden aan het begin (rond de pols) en aan het einde van de boord. Hierdoor krijgt sneeuw geen kans om de wanten binnen te dringen.

Om deze wanten te kunnen dragen moet je skijack voorzien zijn van mouwen die strak afsluiten. Tegenwoordig hebben de meeste ski jassen een verstelbare band aan het uiteinde van de mouwen. Mocht je nog een oud ski jack hebben, controleer dan eerst of deze wanten te combineren zijn met jouw jas.

Wanten met boorden voor onder de mouw

skihandschoenenDe boorden van deze wanten zijn doorgaans korter. Daarbij zijn de boorden van zacht (niet waterdicht) materiaal omdat ze direct op de huid gedragen worden. De boord valt onder de mouw van je ski jas en hoeft daarom ook niet waterdicht te zijn. De lengte van dit soort boorden verschilt maar is meestal tot net over de pols. De boorden zijn elastisch maar niet verstelbaar. Bij deze boorden is het daarom belangrijk om er bij het passen op te letten dat ze goed aansluiten. Wanneer er (teveel) ruimte vrij is tussen jouw pols en de boord dan zijn de wanten te groot voor je. Ze zullen je handen dan niet goed warm kunnen houden op de piste.

Deze wanten zijn minder geschikt voor kinderen omdat ze bij het spelen in de sneeuw weinig bescherming bieden tegen  via de polsen binnenkomende sneeuw.

wanten bij kind

Wanten online kopen

Je kan ze prima online kopen, zolang je de juiste maat maar weet. Meet dus eerst goed de maat (zie maattabel hierboven) voordat je online gaat zoeken. Het voordeel van online is de informatievoorziening en het aanbod. Helaas is de mogelijkheid om te passen online niet aanwezig. Koop daarom altijd bij webshops waar je (kosteloos) artikelen terug kan sturen. Hieronder vind je meer advies over de beste webshops om online wanten voor de wintersport te kopen. Let bij online aankopen naast de maat op het materiaal (dit moet waterdicht, ademend en isolerend zijn) en de boordlengte. Als dat allemaal klopt, kan je er eigenlijk geen buil aan vallen.

Wanten online kopen: de beste webshops

Online veilig wanten kopen, met de mogelijkheid om kosteloos te retourneren? Dat kan bij de volgende webshops:

Wanten kopen - bekijk het assortiment van Decathlon

10+

vanaf € 19,95

Bbekijk het assortiment skiwanten van Bergfreunde.nl

80+

vanaf €15,95

Online wanten kopen - bekijk het assortiment van Bever

45+

vanaf €16,95

Wanten voor heren

Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een selectie gemaakt van technisch goed presterende wintersportwanten voor heren. Hier hoef je alleen nog maar de juiste maat uit te zoeken om jezelf te garanderen van warme handen tijdens de wintersport.

wanten
139,95 EUR
heren wanten
179,95 EUR
skiwanten
159,95 EUR

Wanten voor dames

In principe bestaat er geen verschil tussen damesmodellen en herenmodellen. Wel hebben de modellen voor dames vaak een iets ander ontwerp qua kleur en design. Onderstaande modellen zijn geselecteerd voor dames maar kunnen dus net zo goed door heren gedragen worden, het is alleen maar een kwestie van smaak en beschikbare maten.

dameswanten
79,95 EUR
wanten dames
129,95 EUR
skiwanten
159,95 EUR

Wanten voor kinderen.

Voor kinderen is het extra belangrijk dat ze goede kwaliteit skiwanten dragen tijdens de wintersport. Kinderenhanden hebben veel meer contact met de sneeuw dan volwassenen. Wanneer hun wanten van onvoldoende kwaliteit zijn worden hun handen nat en koud. Erg jammer en niet nodig.

Daarnaast is het voor kinderen ook van groot belang dat hun handen goed beschermd zijn wanneer ze vallen. Een paar kwalitatief goede skiwanten voorkomt dat je kind tijdens de wintersport schaaf- of brandwonden oploopt .

Hieronder staan de drie uitstekende skiwanten voor kinderen.

wanten kind
34,95 EUR
kinderwanten
59,95 EUR
wanten voor kinderen
36,95 EUR

Goedkope wanten

Alhoewel we afraden om te bezuinigen op je wintersport outfit, hebben we toch enkele goed betaalbare varianten weten te selecteren. Geen top kwaliteit zoals bovenstaande, maar kwaliteit genoeg voor de niet al te fanatieke wintersporter of als tweede paar. Het grootste probleem met goedkopere exemplaren is vaak dat ze bij flinke neerval of veel contact met sneeuw toch niet zo waterafstotend blijken als dat je had gehoopt. Of dat het materiaal niet ademt. In beide gevallen kan je met natte vingers komen te zitten. Houdt hier dus rekening mee en zorg dat je een reservepaar op zak hebt. Dan is het probleem van natte of koude handen zo opgelost.

Onderhoud en wassen

Gebruik voor het wassen van Gore-Tex of synthetische skimateriaal altijd een speciaal wasmiddel. Regulier wasmiddel beschadigt het materiaal. Hierdoor komt het ademend- en waterafstotend vermogen van je materiaal in gevaar. Zorg ook dat  geen resten wasmiddel of wasverzachter in je wasmachine zijn achtergebleven van voorgaande wasbeurten. Draai daarom een lege wasmachine op hoge temperatuur voordat je skimateriaal gaat wassen.

Wassen de je in de wasmachine in een waszakje. Was niet warmer dan 30 graden. Hang je materiaal na het wassen op aan de bovenkant (dichte kant) of zet ze neer op een handdoek om zo te drogen. Keer de wanten nooit binnenstebuiten. Niet tijdens het drogen maar ook niet tijdens het wassen.

1 keer per 5 wasbeurten zal je tevens opnieuw moeten impregneren met waterafstotend materiaal.

Zowel het wasmiddel als het impregneermiddel koop je bij de betere sportzaken.

 

Eerder verschenen
Foto Friday #74 – 6 foto’s van de laatste week van deze winter
Ook interessant
6 ‘geheime’ tips voor wintersport in de voorjaarsvakantie 2020